Pepe Escobar: Frozen Deutschland

„Dokonalá bouře ruské agrese v nadcházejících zimních měsících“ je téměř nevyhnutelná. Sledujte to na svých obrazovkách, zatímco mrznete.

Zdroj: Strategic Culture Foundation, překlad Pokec24 – Janinna

Stejně jako s „mrtvým mozkem“ NATO (autorské právo Emmanuela Macrona) nikdo nikdy nepřišel o drahocenná aktiva, sázejíc na neschopnost, omezenost a zbabělost politických „vůdců“ v atlantické EU.

Poslední právní pokus Německa pozastavit certifikaci plynovodu Nord Stream 2 má dva hlavní důvody.

  1. Odveta přímo proti Bělorusku a Rusku, „viníky“ hanebného uprchlického drama na polsko-běloruské hranici.
  2. Politizování německých Zelených.

Vysoce postavený evropský energetický manažer mi řekl: „Toto je hra, v této hře Německo nedrží vítěznou kartu. Gazprom je velmi profesionální. Ale představte si, že by se Gazprom rozhodl své dodávky zemního plynu záměrně zpomalit. Mohl by stoupnout v ceně desetinásobně a zhroutit celou EU. Rusko má Čínu. Ale Německo nemá funkční pohotovostní plán.“

To souvisí s návrhem, který je na klíčovém stole – v Moskvě ke schválení již dva roky, jak jsem tehdy informoval: nabídka renomované západní energetické firmy ve výši 700 miliard dolarů pro Rusko, aby přesměrovalo svůj vývoz ropy a plynu do jiných zemí. Čína a další asijští zákazníci mimo EU.

Tento návrh byl ve skutečnosti hlavním důvodem, proč se Berlín rozhodně postavil proti americkému úsilí zastavit Nord Stream 2. Muka však nikdy nekončí. Rusko nyní čelí další překážce: uhlíkové dani na vývoz do EU, která zahrnuje ocel, cement a elektřinu. To lze dobře rozšířit na ropu a zemní plyn.

Každá rozumná bytost v EU ví, že Nord Stream 2 je nejjednodušší cestou ke snížení cen zemního plynu v Evropě, nikoli slepá neoliberální sázka EU na krátkodobé nákupy na spotovém trhu.

„Chystají se zmrznout“

Zdá se, že Bundesnetzagentur, německý energetický regulátor, se probudil z hlubokého spánku, jen aby zjistil, že švýcarská společnost Nord Stream 2 AG nesplňuje podmínky pro to, aby byla „nezávislým provozovatelem přenosové soustavy“ a může být certifikována pouze tehdy, pokud bude „organizována v právní formě v souladu s německým právem.“

Těžko uvěřit, že si to Němci ani švýcarská společnost během dlouhých, předchozích, vždy turbulentních fází neuvědomovali. Nyní to tedy vypadá, že Nord Stream 2 AG bude muset podle německého práva založit dceřinou společnost pouze pro německou část plynovodu.

V současné době společnost není „v pozici“ komentovat podrobnosti, zejména „načasování spuštění plynovodu“.

Nord Stream 2 AG bude muset převést kapitál a zaměstnance do této nové dceřiné společnosti, která pak bude muset znovu předložit kompletní sadu dokumentace pro certifikaci.

Překlad: plyn z Nord Stream 2 nebude v Evropě během nadcházející zimy k dispozici a plynovod může v nejlepším případě začít fungovat až v polovině roku 2022.

A to rozhodně souvisí s politikou, protože němečtí regulátoři de facto čekají na vznik nové německé vládnoucí koalice, včetně neoliberálních Zelených, kteří jsou vnitřně proti Nord Stream a proti Rusku.

Evropská energetická exekutiva si nelámala hlavu s docela možným scénářem:

„Pokud Německo nedostane ropu a zemní plyn nyní, nebude moci vypracovat nouzovou záložní pozici, protože není dostatek LNG nebo ropy, aby bylo možné tuto zimu zásobovat EU. Chystají se zmrznout. Velká část jejich ekonomiky bude pozastavena. Nezaměstnanost poroste. Vybudování zařízení LNG pro plyn bude trvat čtyři roky, ale kdo jim je postaví?“

Německo má nulový manévrovací prostor k diktování podmínek Gazpromu a Rusku.

Plyn, který Gazprom neprodá do severní Evropy, bude prodán do východní a jižní Evropy prostřednictvím plynovodu Turecký proud a především asijským klientům, kteří se nepouštějí do vydírání a platí mnohem lépe než Evropané.

Jasné je také to, že pokud bude v důsledku chybného politického rozhodnutí plyn z Nord Stream 2 nakonec zablokován, pokuty, které Gazprom uloží evropskému konsorciu, které požádalo o stavbu plynovodu, mohou přesáhnout 200 miliard eur.

Konsorcium tvoří Engie, Shell, Uniper, Wintershall Dea a ÖMV.

Právě na tomto pozadí se návrh předložený v Moskvě stává ještě více než zlomovým bodem.

Odvážné doporučení pro Kreml – pokud budou k dispozici finanční prostředky – je, že ruské přírodní zdroje, včetně ropy a zemního plynu, by měly být v rámci strategického partnerství mezi Ruskem a Čínou přesměrovány do Číny. Návrh tvrdí, že Rusko nepotřebuje žádný obchod s EU, protože Čína je daleko před nimi ve většině vyspělých technologií. To jistě poskytuje Moskvě výhodu při jakýchkoli jednáních s jakoukoli německou vládou.

Když jsem to zmínil šéfovi evropské energetické exekutivy, jeho stručný komentář byl:

„Pochybuji, že budou chtít spáchat sebevraždu.

Za všechno může Putin

Bylo by příliš očekávat od německých a unijních politiků jasnozřivost srbské vlády, která uvažuje o dovozu 3 miliard kubíků ruského zemního plynu ročně po dobu 10 let. Gazprom již léta prokazuje praktické, spolehlivé a cenově dostupné aspekty dlouhodobých smluv.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v komentáři k migrační krizi na polsko-běloruské hranici poznamenal, že „Polsko se chová nehorázně, zatímco vedení v Bruselu uplatňuje dvojí metr, který je tak zjevný a odhalený, že nemohou nechápat, že ztrapňují sami sebe.“

Případ Nord Streamu 2 přidává další vrstvy rozpaků EU, protože se týká blahobytu obyvatel, kteří již v Pevnosti Evropa žijí. Buď skutečně zmrznou – nebo zaplatí virtuální celé jmění za zemní plyn, který by měl být snadno dostupný.

Jak všichni víme, Německo, Nord Stream 2, Ukrajina, Bělorusko, to vše je propojené.

A podle ukrajinského šílence inkasujícího z atlantické platformy za všechno může Putin – viník hybridní války proti EU.

„Konfrontace s hrozbou Kremlu“ bude záviset na „odhodlání Polska a Litvy.“ 

Ideálním rámcem by v tomto případě měl být Lublinský trojúhelník, který spojuje Polsko a Litvu s Ukrajinou. Toto je obrys nové železné opony, kterou vztyčili atlantisté od Baltu po Černé moře, aby „izolovali“ Rusko.  Němečtí atlantisté jsou podle očekávání klíčovou součástí tohoto balíčku.

Samozřejmě, aby byli úspěšní, musí tito aktéři „také usilovat o větší zapojení USA a Spojeného království“, přičemž každé hnutí bude doplňovat „úlohu NATO jako hlavního garanta míru v regionu“.

Tak se dívejte, smrtelníci z EU: „dokonalá smršť ruské agrese v nadcházejících zimních měsících“ je téměř nevyhnutelná. Sledujte to na svých obrazovkách, zatímco mrznete.

4.7 13 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Hitler má sice baru zelenou, ale pořád je to Hitler !

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Myslím, že k mrznutí nedojde. Evropa má pořád ještě dvě varianty. Strejda Biden,respektive někdo za jeho povedenou rodinku, co ukradla Ukrajincům rouru, (starej Big Joe ani nebude vědět kam ho to zase dovezli) tak ten někdo se na setkání s Putinem domluví, že Helmutovi bude prodávat plyn z polských terminálů, nebo dokonce z výstupu… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Slouhové USA slouží no nic až obyvatelstvo bude mrznout a umírat snad poté kopnou slouhy do (_!_)

Ludvik
Ludvik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Tomu nevěřte. Pachatel (nepřítel) se vždy najde, tak jako vždy v historii…

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ludvik

Já vím „světové zlo” Čína a Rusko ale aby nad nimi zvítězili na to nemají patrony.

Ludvik
Ludvik
před 2 lety

Sype se to, sype…