Polsko se postavilo proti novým sankcím proti Bělorusku

Varšava nechce zavádět nové sankce proti Bělorusku. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj:  EA Daily, překlad První zprávy, na snímku migranti, snažící se překonat zátarasy  na bělorusko-polských hranicích

„Konflikt není nikdy dobré řešení. Nechceme konflikt. Chceme žít v míru. Chceme hledat řešení, chceme zabránit eskalaci,“ řekl po schůzce se slovinským protějškem Janezem Jansou.

Polsko podle něj může postavení Běloruska zhoršit – uzavřít další kontrolní stanoviště, zastavit obchod – ale nechce to udělat.

„Připravili jsme eskalační žebříček směrem k Bělorusku, který zahrnuje uzavření dalších hraničních přechodů a obchodu, ale nechceme to udělat…chceme pracovat na deeskalaci,” řekl s tím, že „předchozí kroky například Polska, ve vztahu k aerolinkám, přinesly pozitivní výsledek – noví nelegální migranti přestali přicházet na hranice EU z Běloruska.“

Migrační krize na hranicích Běloruska a EU se zhoršila 8. listopadu, kdy se několik tisíc migrantů pokusilo dostat do Polska z běloruské strany. Polské úřady z toho, co se děje, viní úředníky z Minska. V běloruské metropoli všechna obvinění odmítají s tím, že sousední země násilně vyhání uprchlíky do Běloruska a situaci zhoršují.

Členové běloruských bezpečnostních složek vyklidili provizorní tábory, v nichž v posledních týdnech v hraničním pásmu s Polskem živořili migranti snažící se dostat do Evropské unie. Německý ministr vnitra Horst Seehofer za dezinformaci označil tvrzení běloruské strany, že kancléřka Angela Merkelová slíbila jednat o plánu, podle kterého by se Německo ujalo 2000 běženců. Do Iráku dorazilo první letadlo s několika stovkami jeho občanů, kteří se rozhodli vrátit do vlasti (CTK)