PROČ NEJSOU RUSKÉ HYPERSONICKÉ STŘELY VIDĚT NA RADARU? NASTÁVÁ VĚK RUSKÝCH SUPERZBRANÍ

Ruské hypersonické střely jsou důvodem k obavám, protože tradiční systémy včasného varování Spojených států by nemusely být schopny tyto zbraně spatřit, informuje magazín Military.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: TechSvet, Military

Hypersonické zbraně, jako je ruská 3M22 Zircon, létají tak rychle a nízko, a to rychlostí až Mach 6 a po nízké atmosférické balistické trajektorii, že mohou proniknout tradičními systémy protiraketové obrany. Střela létá s pokročilým palivem, které jí podle Rusů zajišťuje dolet až 1 000 kilometrů. A je tak rychlá, že tlak vzduchu před zbraní vytváří při jejím pohybu plazmový oblak, který pohlcuje rádiové vlny a činí ji prakticky neviditelnou pro aktivní radarové systémy.

Americké systémy Aegis pro zachycení raket potřebují k zachycení příchozího útoku 8-10 sekund reakční doby. Za těchto 8-10 sekund už ruské střely Zircon urazí vzdálenost 20 kilometrů a stíhací rakety neletí dostatečně rychle, aby je dostihly. I kdyby americká loď odhalila střelu Zircon ze vzdálenosti 160 km, měla by pouze jednu minutu na to, aby s ní něco udělala. Aby USA ruskou střelu Zircon zachytily, musely by ji buď zachytit při startu, nebo jí vletět do cesty nějakým objektem.

Rusko chce čelit americké převaze

Přechod Ruska k hypersonickým zbraním je pravděpodobně prostředkem, jak čelit americké převaze ve velikosti, technologii a samotném počtu letadlových lodí. Americké námořnictvo hodlá udržovat sílu 12 letadlových lodí s jaderným pohonem. Naproti tomu Rusko má jednu a ta je nasazena pro případ, že by se jí porouchal motor.

Na moři bude moci kterákoli z 15 ruských korvet třídy Buyan nést až 25 hypersonických střel Zircon. K potopení i té nejmodernější americké letadlové lodi, jako je USS Gerald R. Ford, by stačilo méně než půl tuctu těchto střel. Někteří tvrdí, že inovace, jako je Zircon, posouvají vývoj vojenských technologií od systémů založených na letadlových lodích, a vyzývají americké námořnictvo, aby zcela přehodnotilo úlohu letadlových lodí.

 

4.4 21 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 2 lety

Jestli půjdou tyto odvetné střely vidět na radarech už bude celkem jedno.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Ruský prezident Vladimir Putin se během svého vystoupení na investičním fóru Russia Calling! vyslovil k otázkám rusko-ukrajinských vztahů a oznámil, že v blízké budoucnosti se v Rusku objeví hypersonické zbraně s maximální rychlostí 9 Machů.

Z toho nebudou mít radost ani bandeři a ani jejich zaoceánští loutkovodiči.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Máte tam chybný technický údaj. Ta rychlost 9 M je minimálka, na které se díky vztlakové síle udrží aparát ještě ve vzduchu. Maximální rychlost je dosud přísně utajeným parametrem, pravděpodobně řádově vyšším. Proč nejsou tyto zbraně vidět na radaru, tomu rozumím. Problémy jsme měli už za krále klacka, kdy jsme střežili… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Ruské letecké a kosmické síly získají nová letadla s hypersonickou zbraní
https://cz.sputniknews.com/20211129/ruske-letecke-a-kosmicke-sily-ziskaji-nova-letadla-s-hypersonickou-zbrani-16678286.html

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Případ Kyla Rittenhouse: Média si napsala vlastní verzi reality!
http://svobodnenoviny.eu/pripad-kyla-rittenhouse-media-si-napsala-vlastni-verzi-reality/

cablik
cablik
před 2 lety

To je moc dobře že takovou technologii má Rusko a ne fašisti také řvali jak tuři že malá korveta může poslat letadlovou loď ke dnu. Podle mě mají Rusové ještě lepší zbraně v záloze o kterých se nic neví.