S hůlkou a strachem do fronty…

Je třeba říci nahlas, v tomto případě významně selhal stát, stát selhal dokonce již před lety, když uvolnil trh s energiemi. Tehdy tisíce náhončích v saku a s kravatou vyrazilo do ulic, začal lov na občany, rozdávaly se dárečky i sliby.

Přemysl Votava
Přemysl Votava

Zdroj: Vaše věc

Kolik bezesných nocí dnes zažívají naši senioři. Mnozí z nich o holi či na vozíčku, se octli na chodníku ve frontě u dveří dodavatelů energií. Mají strach z každé obálky, co přijde zítra, pozítří… co mají dělat, ne každý z nich má své děti nablízku. Ne každý, se v této situaci dovede orientovat, poradit. Již teď počítají každou korunu … a co bude zítra?

Stále vidím tu drobnou šedovlasou paní, stála trpělivě v dlouhé frontě, kolem ní pulzoval život, lidé spěchali, jen se trochu ohlédli, smáli se, často padaly směrem k té frontě kritické odsudky. Ta paní se styděla, dívala se stranou, přemýšlela celou tu dobu, kde před 15lety udělala chybu… Místo vánoční pohody v jejich očích, byl vidět strach, zoufalství, beznaděj, to vše na ní dopadlo po zprávě o krachu Bohemia Energy. Její slzy jsou nefalšované, na rozdíl od majitele této krachující firmy.

Před těmi 15lety slyšela od těch sympatických chlapců v kravatě o výhodné nabídce, tak podepsala. Nyní již 10let žije sama, děti jsou daleko od ní, nechce jim přidělávat další starosti. Dnes stojí skoro stydlivě ve frontě… Co se jí asi honí v hlavě? Bude topit, bude svítit…. Musí více šetřit, musí vydržet, však již v minulosti stála frontu na banány, citróny, ale to jí bylo o 32let méně. Ta dnešní fronta je delší než ta před lety, jde až za roh do druhé ulice. Za týden musí ještě vystát frontu na plyn….

Je krátce po volbách a tak jsou senioři pro média nezajímaví, už jsou jiné priority… Ta šedovlasá babička s hůlkou jim body do sledovanosti nepřinese. A pro neziskové organizace jsou nejspíše tyto smutné osudy také nezajímavé. Na jejich podporu, či slova o pomoci nezní hlas ani z médií, ani z náměstí.

Je třeba říci nahlas, v tomto případě významně selhal stát, stát selhal dokonce již před lety, když uvolnil trh s energiemi. Tehdy tisíce náhončích v saku a s kravatou vyrazilo do ulic, začal lov na občany, rozdávaly se dárečky i sliby. Dnes především senioři platí za tuto chybu. Ne za svou, ale za chyby státu. Dopady jsou víc než zřejmé. Nelze proto zavřít oči, je třeba rychle jednat.

Čas běží, zimní měsíce již začínají. Ceny energií strmě stoupají, k tomu nájmy, léky, potraviny… Inflace je vidět na každém kroku. Zejména osamělí senioři se dostávají do neřešitelné situace. Ne každý si dovede říci o pomoc. Stydí se zaklepat na dveře úřadu. Nová vláda, ještě nevládne a ta bývalá již dosluhuje. Zejména od té nastupující padají jen slova, slova, sliby, sliby a s nimi i vyhrůžky, že se bude škrtat, prý se moc rozdávalo, ta paní s hůlkou k nim určitě nepatřila…

Situace kolem trhu s energiemi vyžaduje zásadní řešení. Nejen stát, ale i města, obce musí rychle přijít s pomocí. Zejména obce mají zmapované své prostředí. Nelze čekat na zaklepání, musí sami vyrazit do ulic, tedy zajít i za tou šedovlasou drobnou paní s hůlkou. Je to ta stejná paní, za kterou přišli před měsícem s volebními letáky…Slyšela sliby, sliby, dnes stojí ve frontě, zima i Vánoce se blíží… Místo klidného stáří, má ta paní strach, co bude, jaké bude mít Vánoce ?

Přemysl Votava

5 9 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
laskra
laskra
před 2 lety

Co babička, ta je na bídu a fronty zvyklá jak prohlásila 3,14ča Lanštánglová, ale co chudáci elektrobaroni se budou třást o své zisky.

rudolf karel
rudolf karel
před 2 lety

Moc se mi líbí, že autor nezapoměl připomenout v téhle situaci fronty na banány, kdy to bylo pro starou paní mnohem snadnější, protože byla mladší. No jo, za socialismu byly fronty na banány naprostá “hrůza” a teď když občané stojí fronty, protože nebudou mít na živobytí již hrůza nejsou.A že by se… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  rudolf karel

Snad někdo někdy spočte, kolik by po rozprodání majetku republiky a dvou bilionů dluhu, tak kolik by ten komouš mohl dovézt banánů. Myslím, že bychom banány mohli krmit i slepice v celé Evropě.
(jeden milion vteřin = cca 11 dní, jedna miliarda vteřin je 30 let !!!, bilion lepší nepočítat)

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

A teď si představte pane Votavo, že nám ještě do toho našeho sajrajtu ten komouš z Číny vyhlásí, že tam budou od příštího roku chodit lidé do důchodu už v padesáti (v 50 !) letech. Copak oni neví co je to třetí pilíř ?! Copak se tam nenajde nějaká Pekaro-Adamová, aby jim to… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Lecjaká Pekaro-Adamová by se asi našla i tam. Ale nedají jí příležitost. Oni ví, a dobře dělají …

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Velká škoda. To by klucí žlutí měli jiné starosti než budování ostrovů, dálnic, rychlovlaků …

cablik
cablik
před 2 lety

Přesně tak kdo by nechtěl ušetřit u nás též stojí fronty u ČEZ nejhorší je že slušná vláda končí a lumpenkavárna nastupuje.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Autor Přemysl Votava však píše, že stát v tomto selhal již před lety, když nedostatečně ohlídal trh s energiemi. Sotva bych proto i předchozí vládu nazýval jako slušnou (v plus/mínus stejném složení tu vládla 2×4 roky). I když ta, která se dere ke vládním korytům, nezakrývá svůj úmysl dát té předchozí na hodně frak. Ano, ve… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Pane kdo za to může že všechen Český majetek patří zahraničí ODS a spol pravičáci to rozfofrovali když před tím vládli. Babiš je jediný premiér který mi pomohl.