SPD žaluje Bohemia Energy (video 03:38)

Hnutí SPD dnes (2.11.2021) podává trestní oznámení na společnost Bohemia Energy, jakož i na majitele a členy orgánů této společnosti, jelikož svým jednáním mohli naplnit skutkovou podstatu trestného činu podvodu.

Zdroj: FB Tomia Okamury

Dodavatel energií firma Bohemia Energy přivedl statisíce našich občanů do existenčních problémů. Ze strany společnosti Bohemia Energy docházelo až do současnosti k uzavírání smluv i přes skutečnost, že není schopná plnit své závazky – z těchto smluv vyplývající – vůči odběratelům energií, čímž je uváděla v omyl, a to za účelem vytvoření majetkového prospěchu pro společnost. Dle informací získaných prostřednictvím médií má hnutí SPD rovněž za to, že existuje důvodné podezření, že finanční prostředky společnosti Bohemia Energy byly vyváděny v takové míře, že odpovědné osoby si musely být vědomy, že společnost Bohemia Energy nebude schopna dostát svým závazkům vůči smluvním partnerům.

Krach Bohemia Energy a dalších dodavatelů přivedl statisíce našich občanů do existenčních problémů. Občané nyní masivně přecházejí k jiným dodavatelům poslední instance (DPI), kteří po nich ale požadují platby nových záloh v takových výších, že si na ně mnozí potřebují půjčit anebo třeba sáhnout na své celoživotní úspory. Stát to nemůže nechat na občanech, ale musí situaci urychleně řešit. Česká vláda jako okamžité řešení zdražování elektřiny a plynu zvolila dočasné zavedení nulové daně z přidané hodnoty (DPH) na listopad a prosinec, což je ale v rozporu s unijními pravidly. Toto je ale pouze polovičaté řešení, protože DPH se odvádí až na konci zúčtovacího období a vysoké zálohy placené občany tím v současné době vůbec neklesnou. Vláda ani Energetický regulační úřad (ERÚ) ale nesmí z důvodu existující konkurence na trhu (440 dodavatelů!) nyní do stávajících cen zasahovat. Vládou navrhované zastropování výše záloh také není řešením, když potom budou stejně po občanech a domácnostech vymáhány nedoplatky ve výši desítek tisíc korun na konci každého zúčtovacího období. Zavedení mimořádné pomoci například od ministerstva práce a sociálních věcí také nepřichází v úvahu, protože z ní nelze platit zálohy na energie.

Na vině je jednoznačně současná vláda a ERÚ, který je regulátorem trhu a jehož členy rady vláda jmenuje. Hnutí SPD podává v této věci trestní oznámení pro podezření z podvodu. Požadujeme po současné vládě nejen podat příslušné žaloby pro podezření z podvodného jednání na majitele Bohemia Energy, ale zároveň přijmout takové systémové a regulační nástroje, které zajistí nejen plynulé dodávky energií pro dotčené občany a domácnosti, ale zároveň stanoví maximální výši cen a záloh na energie u jednotlivých DPI.

Zároveň požadujeme okamžitě státem vymáhat a na druhou stranu dotčeným občanům v plné výši kompenzovat jejich peníze z placených záloh zaslaných na účty krachující firmy Bohemia Energy a jejich nástupců. Je také potřeba odvolat členy rady ERÚ a místo nich jmenovat nové.

5 2 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
adam
adam
před 2 lety

Dobře, chválím, ale současně mě rozčiluje, že zatím nikdo si nedal tu práci, aby jasně a srozumitelně veřejnosti předložil návrhy, které by umožnily podobným situacím účinně předcházet. Má stát málo nástrojů k efektivní kontrole trhu s energiemi? Tak upravte příslušné zákony! Zodpovědné orgány mají kompetence a nevyužily je? Kdo ponese zodpovědnost a jakou? Trestních oznámení… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Nenasytné rozkrádání a cizopasení platí i v “trhu s energiemi”. Za naše peníze se postavily všechny elektrárny včetně jaderných. ČEZ má jen minoritní vlastníky, stát má naprostou většinu. Šéf ČEZu asi před 9 lety zabránil výstavbě dalších bloků v Dukovanech a Temelínu. Distribuční společnosti jsou výmysl samozvaných nikým nevolených idiotů z Evropské komise. Takže obnovit státní monopol… Číst vice »

adam
adam
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Krásná představa, pane Dvořáku! Na takovou politiku nějak ovšem nejsou lidi. V české politice už vůbec. Je mně to moc líto, ale na obzoru žádnou změnu nevidím. SPD zatím nemá dostatečnou sílu (částečně i vlastní vinou), vlastenecké síly jsou roztříštěné, neobjevuje se snaha o jejich integraci. Důvody k optimismu máme čerpat z čeho?

cablik
cablik
před 2 lety

Každá iniciativa se cení ale zdá se mě že ti co za to můžou zdrhnou za prachama které si nakradli.

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Kéž by měla žaloba kýžený dopad! Každopádně za ni děkuji.