Velká Británie prodává Ukrajině válečné lodě

Napětí v Černém moři roste. Londýn nedávno oznámil, že prodá Ukrajině válečné lodě. Plavidla by operovala v oblasti Černého moře. Možná dohoda popírá předchozí prohlášení britské vlády, že zbraně Ukrajině neprodá, a zvyšuje regionální třenice mezi Ukrajinou, NATO a Ruskem.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: BRICS, Autor Lucas Leiroz

Přítomnost moderních a vybavených západních lodí v této oblasti vyvolá novou eskalaci nestability a zbytečně podkope mezinárodní mír.

Ministr obrany Spojeného království Ben Wallace dal tento týden ve svém prohlášení pozitivní signál pro prodej těžkých zbraní Ukrajině. Prodávané vybavení by se zaměřilo na moderní válečné lodě s vysokou ničivou silou. Cílem je výrazně zvýšit ukrajinskou námořní sílu v regionálním kontextu napětí v Černém moři. Za tímto účelem britský ministr rovněž uvedl, že Kyjev by mohl za lodě zaplatit z částky získané z úvěru, který si ukrajinská vláda vzala v rámci obchodní dohody podepsané mezi oběma zeměmi na začátku listopadu. Vzhledem k tomu, že na této dohodě existuje oboustranný geostrategický zájem – vzhledem k ambicím Spojeného království oslabit ruskou přítomnost ve východní Evropě – zdá se, že Britové nemají příliš velké obavy z toho, jak bude dluh vzniklý touto dohodou splacen.

Podle dosud zveřejněných údajů prodej zahrnuje jednání o dvou protiminových lodích a společné výrobě osmi válečných lodí s raketami, jakož i nové fregaty. Vyjednává se také o možné pomoci Londýna Kyjevu při výstavbě námořní infrastrukturní platformy s modernizací zbraňových systémů současných ukrajinských lodí.

Ben Wallace i jeho ukrajinský protějšek Oleksij Reznikov v komentáři k případu zdůraznili, že dohoda je namířena proti Rusku, což z projektu činí skutečnou otevřenou urážku stability rusko-ukrajinských a rusko-západních vztahů. Ve společném prohlášení se však oba snažili být ve svých slovech jemní a uvedli, že cílem není udělat z Velké Británie a Ukrajiny protivníka Ruska, ale že tento krok přichází v souvislosti s obavami z přítomnosti Ruska v pohraniční oblasti: “Naše vlády nemají v úmyslu být protivníky nebo jakýmkoli způsobem usilovat o strategické obklíčení či podkopání Ruské federace (…) Jsme znepokojeni vojenským budováním a aktivitou Ruska kolem hranic Ukrajiny”.

Jak vidíme, Západ se opět snaží vyzbrojit Ukrajinu a učinit z tohoto státu, který je otevřeně protirusky politicky a ideologicky zaměřen, regionální velmoc, která bude čelit přítomnosti Moskvy ve svém strategickém prostředí. Obvinění Kyjeva a Londýna – přebírajícího řeč zrozenou ve Washingtonu – vůči Rusku, poukazující na to, že Rusko ohrožuje mezinárodní bezpečnost kvůli svým akcím na západní hranici, jsou skutečně slabá a nepodložená. Moskva nejenže všechna obvinění opakovaně odmítla, ale svými kroky v tomto regionu také prokázala, že nemá v úmyslu rozpoutat válku ani zvyšovat stávající napětí. Naopak, ruské vojenské přesuny na západní hranici byly v posledních letech minimální – alespoň ve srovnání s manévry NATO, které se nyní staly neustálými a prakticky nepřerušovanými.

Ruská vláda často odsuzuje nebezpečné manévry NATO a mezinárodní společnost mlčí. Nedávno například ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil vážné znepokojení, že letadla NATO provádějí manévry pouhých 20 km od ruských hranic, což je skutečná provokační urážka – a stejně jako v předchozích případech nebyla v rámci OSN přijata žádná opatření, která by případ vyšetřila nebo požadovala od NATO mírumilovnější postoj. Na současné mezinárodní scéně se totiž stalo běžným, že NATO a Ukrajina provádějí agresivní operace proti Rusku a ospravedlňují je hanlivými řečmi o údajném ruském záměru napadnout Evropu. OSN a mírové organizace to jednoduše pasivně přijímají, aniž by podnikly nějaké kroky.

Nyní se pořízením nové válečné techniky situace ještě více zkomplikovala. Velká Británie poskytuje těžké zbraně státu, který je v současné době u mezinárodních soudů odsuzován za etnické perzekuce ruského obyvatelstva a který otevřeně zvažuje možnost napadení Ruska. (Je zajímavé, že není odsuzován za fašistické oddíly ve své armádě ani za adoraci Banderovců – pozn. editora) Je zřejmé, že takový scénář by byl pro Ukrajinu katastrofální, ale geostrategie je v geopolitické orientaci Kyjeva, který je motivován fanatickou protiruskou ideologií, podružným bodem. To by mělo být dostatečným důvodem k tomu, aby mezinárodní společnost do případu zasáhla, odsoudila jednání a uplatnila sankce vůči Ukrajině a Velké Británii.

Již dříve se několik západních vlád – včetně samotné Velké Británie – zavázalo, že v souvislosti s rostoucím napětím na hranicích nebudou prodávat Ukrajině těžké zbraně. Tento krok však přichází v souvislosti s nedávným zájmem Spojeného království o zvýšení své námořní expanze. Několik britských vojenských plavidel v posledních měsících kroužilo v Černém moři, čímž se Londýn otevřeně snaží zvýšit své geopolitické postavení ve scénáři po Brexitu. Lze tedy říci, že kromě všech zde uvedených faktorů je Ukrajina opět využívána západními mocnostmi k zajištění zájmů, které se jí netýkají.

Uvidíme však, jak se k tomu postaví britské veřejné mínění. Na rozdíl od mezinárodní společnosti jsou občané západních zemí již unaveni z toho, že jejich státy investují miliardy do vojenských operací v zahraničí, zatímco na Západě klesá sociální úroveň a státní investice chybí. Velká Británie je jednou ze zemí, kde je partnerství s Ukrajinou lidově nejvíce odmítáno, a to kvůli obviněním ukrajinské vlády z korupce. Vzhledem k tomu, jak budou občané reagovat, až uvidí, že jejich daně jsou opět přeměňovány na dodávky zbraní pro Kyjev? Jistě se setkáme s negativní odezvou.

Lucas Leiroz, výzkumný pracovník v oblasti mezinárodního práva na Federální univerzitě v Riu de Janeiru.

 

5 3 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Milan
Milan
před 2 lety

Spolu kradli, spolu oběsili. Bohužel, do toho “spolu” patříme i my…

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Jeden z nejlepších fóru poslední doby. Tak Britové mají moderní lodě. Ano určitě si to myslí. Většina jich asi neumí číst. Jinak by se od britské admirality dočetli, že stav armády a zejména britského námořnictva je tristní. Šrot. A nová pýcha – letadlové lodi Queen Elizabeth a HMS Prince of Wales neumí plavat. Na… Číst vice »

Ferin
Ferin
před 2 lety

Proč se všichni tak cpou do Černého moře? Oni nevědí, že na každý metr jsou zaměřeny zbraně v víc než dostatečném množství. Je to jako pohybovat se v cílové ploše Ruské střelnice.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Odvážná to Velká Britanie, když Ukrajincům něco prodá. Kdo jim to a hlavně kdy jim to někdo zaplatí!? Ukrajinský parlament si před několika lety odhlasoval pozastavení splácení všech dluhů, nezávisle na mínění věřitelů. Věřitelé ani muk. Ale jednou s Ukrajinou dojde trpělivost i těm nejvěrnějším. No, někdy se mi zdá, že některým dochází… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Jaderné zbraně NATO mohou být rozmístěny východně od Německa v případě, když je Berlín odmítne
https://cz.sputniknews.com/20211119/jaderne-zbrane-nato-mohou-byt-rozmisteny-vychodne-od-nemecka-v-pripade-kdyz-je-berlin-odmitne-16564189.html

danny
danny
před 2 lety

Neuvedu nic tajného. Na hranicích stojí tři ruské armády. 1. tanková, 43. a 8. gardová. s elitními svazky ve svých sestavách (mj. Kantěmirovskou a Tazinskou divizí). Celkem 90 tis. mužů v prvním sledu. V operačním dosahu jsou jednotky Černomořské flotily, zejména její divize námořní pěchoty a letectvo. Rusko na cvičeních (zejména “Západ”) předvedlo schopnost vzdušného přesunu i 40 tis. mužů během… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Západ si zvykl na to že za ně bojují nastrčené figurky ale v tomhle případě nové lodě banderovcům moc nepomůžou.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Ono obecně- když žili ještě pamětníci poslední velké a horké války v Evropě, ty strádání obyčejných lidí byly stále v živé paměti, ta zničená města a všechno. Dneska vyrostla generace generálů, kteří slouží mamonu, ti nebudou kopat zákopy, dokonce i část jejich vojáčků vbude obsluhovat drony a nebudou jim hvízdat kulky okolo hlavy- ale i oni budou… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Tak to se mýlíte jaderné svinstvo platí na všechny lidi a jestli by k něčemu došlo tak jim prachy budou k ničemu.