Zbořil: Enormní zdražování energií by mohlo lidi vyhnat do ulic

V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout říjnové události roku 1967, kdy studenti ze Strahovských kolejí v Praze bouřili a šli do ulic, protože jim byla vypínána elektřina.

Zdeněk Zbořil
Zdeněk Zbořil

Zdroj: První zprávy

Myslíte že nás něco podobného čeká i dnes v souvislosti s energiemi, pane Zbořile?

„Tážete-li se společně s klasiky zda události se opakují jednou jako tragédie a podruhé jako fraška, tak nevím, které to označení pro události tehdejší a současné vlastně použít. Byl jsem tehdy student a pohyboval se v čele studentských organizací,  nebo tak zvaného „studentského hnutí“ a pamatuji si ty takzvané strahovské události velice detailně. Nejenom jejich samotný průběh, ale i to po té, vyjednávání s různými státními a stranickými činiteli, které pak vyvrcholilo pádem generálního tajemníka Antonína Novotného a příchodem Alexandra Dubčeka. A také ty postupnéi kroky, které vedly k takzvanému Pražskému jaru a později k invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Ta událost je z dnešního pohledu zajímavá třeba i tím, že nešlo o  nějaký náhlý výbuch nespokojenosti, ale že postupně narůstalo  napětí ve společnosti, které mělo jeden z vrcholů  už na 4.sjezdu Svazu československých spisovatelů (v létě 1967) a pak díky  celé řadě dalších událostí – Majáles,  různé pohyby a rostoucí  mobilizace společnosti aj. Ale to tak bývá, tak tomu může být i dnes.

Tehdy ta bezprostřední příčina byla vlastně jednoduchá. Na Strahovských kolejích opakovaě vypadával proud a studenti se rozhodli demonstrovat proti šlendriánu. Šli se svíčkami směrem na Pražský hrad, kde zasedal Ústřední výbor KSČ a křičeli „Chceme světlo“. V okolí Hradu, v Nerudově ulici došlo ke střetnutí s policejními jednotkami a pak to už mělo svůj vlastní průběh, který  vyvrcholil i rezignací generálního tajemníka Antonína Novotného na stranickou funkci,“ připomněl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil události z roku 1967.

A dnešní enormní nárůst cen energií

„Když to srovnáte s tou dnešní situací… tak já si neumím představit,  jak by těch 500 nebo 900 tisíc postižených, anebo společnost zatížená tím enormním růstem cen energií, jak by mohli protestovat. Ale chápu, že k takovému protestu skutečně může dojít.  Jistě by to nemělo mít průběh jako v roce 1967, ale asi se odehraje něco jiného a může to být stejně dramatické nebo průběh toho vyjadřování odporu může být stejně dramatický jako tehdy. Dneska je společnost řekl bych mnohem více nenávistná, chybí konsensus a snaha napravovat to, co se zdá být nenapravitelné společným úsilím. Možná, že k tomu dojde, že vznikne nějaká vláda „Národní spásy“, nebo jak tomu říkat, ale rozhodně zatím proto ještě nenastala situace. Může se odehrát ledascos a mohou  na to mohou doplatit i ti politici, kteří si myslí,  že mají stát a společnost pod kontrolou. To je docela dobře možné, ale snad si uvědomí, stejně jako jejich sponzoři, že stát není jenom jejich, že také patří občanům a ne jen několika stovkám těch, kteří dočasně sedí třeba jen v parlamentních lavicích a pohybují se ve stranických sekretariátech, “ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.

5 5 hlasy
Hodnocení článku
30 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JK
JK
před 2 lety

Lidé jsou přeformátovaní do podoby fanoušků. Oni nehodnotí co je pro ně dobré a co špatné, oni fandí těm “správným”, s nimiž když se identifikují, zařadí se mezi ty “lepší a úspěšnější”. “Jejich týmu” je tolerováno cokoli, protože “vše jiné bi bilo ještě ťysýckrát horšý!”

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem JK
Ruda
Ruda
před 2 lety

Situace je taková, že je tu část populace, která se nemůže bránit a roste další, která to ani nebude umět, vždyť tento stát zastupují žoldáci a iluze, že volbami se dá něco změnit, je jen skutečně iluze. V momentě, kdy však se sníží životní úroveň například na polovinu vlivem machinací s energiemi a korupcí ve… Číst vice »

jsmed
jsmed
před 2 lety

Zelený úděl?! To je docela špatný překlad. Je to spíš zelená dohoda. Ale především je to: Ano, chceme tu nechat našim dětem taky svět k životu. Ne jenom pouště a brutální migraci, vyvolanou dezertizací planety. Jasně, taky mne štve pád Bohemia energy, Kolibříka a dalších. Štve mne špatná politika EU při nákupu plynu, nekontrolované… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  jsmed

Stávající reaktory jedou na ruské palivo. Přestavět je na americké nejde. Tam kde to zkusili nedopadli moc dobře. A nechat stavět nové? Kým? A OZE? Jak chcete vyrábět z větru, když u nás nefouká jako v Holandsku? Jak ze slunce, když u nás nesvítí jako ve Španělsku? A jak z vody, když nemáme dravé řeky jako v Norsku? A navíc… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

hnuse

ponekud se mylis, pred asi 15 lety nejakej Pitomec z objednal palivove clanky z Westinghousu, a ty se zacaly kroutit a pak rozsypavat, a tak se preslo zpet na “zasrane bolsevicke” palivo

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Nemýlím se a právě to jsem měl na mysli. Mimo jiné. A Westnghouse už je historie, protože zkrachoval. Ale kdyby ne, právě nastupující vláda by ho jistě “vysoutěžila”. Ale kdo ví? Třeba nám předvedou reinkarnaci. My nejsme otroci, ale deset milionů debilů pohromadě. Kam se podívám, teda krom Německa, všude najdu nějakou… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  jsmed

Ještě k Zelenému údělu. Ano, i já se mu musím smát. Ne proto, že se k přírodě chováme jako dobytek. Ale proto, že větší amatérismus jsem ještě neslyšel. Dokud se jenom plánovalo, nebál jsem se. Dnes se uvádí v život, a to jsme do něj sotva nakročili, a už jsou z toho všichni na palici. Až pokročíme… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

hnuse taveni zeleza na nasi zemekouli nebude, totiz v kratke dobe Elton Musk a ten druhej postavi tak velky rakety ze budeme moct dovazet zelezo z Marsu, a ten druhej zase bude jezdit na Venusi pro vodu, a bude s ni zalejvat saharu, myslim ze posvecena hlava Fialka to bude vedecky sankcionovat, a Bartos k tomu udela automatickej… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

… a v tom si se probudil a měl jsi pravou ruku v nočníku!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  jsmed

jsm Nesmis chlastat lavorovici, pak pises pitomosti, abys nechal svym detem mimo sveta k zivotu, musis taky zajistit aby zustali Evropany, nevadi mi jestli budou cinknuti nejakym skopcakem nebo pripitomelym Holandanem, ale mej se na pozoru z Africkych plavcu, kteri sem stale priplouvaji, diky Italum a Spanelum….Jinak jsi asi mlady a blby, a deti o kterych… Číst vice »