Fialova vláda: Země řízená z Bruselu? A spisovatel Bauer jde dál. Senát a Vrbětice? Tvrdá slova

„Možná budeme jednou rok 2021 hodnotit jako rok, v němž jsme obětovali drobné živnostníky a střední stav vůbec pro zisky zahraničního farmaceutického průmyslu,“ říká spisovatel Jan Bauer. Vláda Andreje Babiše podle něj v souvislosti s epidemií totálně zklamala. Promluvil i o Miloši Zemanovi. Senát prý prokázal svou naprostou zbytečnost. Přečtěte si také, co řekl ohledně Ruska a „zeleného údělu“.

Parlamentní listy, na snímnku spisovatgel Jan Bauer

Máme tady vánoční čas, kdy mnozí lidé bilancují. Jak byste ohodnotil právě končící rok 2021 (politika, situace ve společnosti, rozdělená společnost…)?

Možná budeme jednou rok 2021 hodnotit jako rok, v němž jsme obětovali drobné živnostníky a střední stav vůbec pro zisky zahraničního farmaceutického průmyslu.

Tento rok jsme začínali kvůli covidu v totální uzávěře. Když se podíváme na dnešní situaci, je důvod se radovat, nebo jsme to podle vás, co se týče epidemie, příliš dobře nezvládli?

Vláda Andreje Babiše totálně zklamala. Její reakce na hrozby, ať už skutečné nebo domnělé, byly jen hysterií, a ne racionálním přístupem. Občas to vypadalo, že stát neřídí volení politici, ale nikým nevolení, zato vystrašení epidemiologové.

Jednou z hlavních událostí na české politické scéně byly letos volby do Poslanecké sněmovny. Překvapil vás jejich výsledek? Proč podle vás skončil Andrej Babiš v opozici?

Proti Babišovi se spojili prostě všichni. Volby byly vlastně referendem o jeho setrvání v politice. A epidemie covidu k tomu jen přispěla.

Co můžeme čekat od nové vlády?

Uvidíme. Rozhodně si nemůže o ní dělat přehnané iluze. Dost možná teď nebude naše země řízená ze Strakovky, sídla předsednictva vlády, ale rovnou z Bruselu.

Pojďme i k prezidentu Zemanovi. Vy jako jeho dlouholetý přítel, jak byste zhodnotil jeho působení v tomto roce?

V každém případě to Milošovi stále brilantně myslí, ale vzhledem k jeho zdravotnímu stavu se domnívám, že měl už dávno na svůj úřad rezignovat, a zachovat si tak důstojnost. Těžko mu to však můžeme vyčítat. Vždyť ani nemocnému Masarykovi, ani nemocnému Havlovi se z prezidentského úřadu nechtělo.

Když už jsme u toho hodnocení české politické scény v letošním roce, jaké vysvědčení vystavit Senátu?

Znovu prokázal svou naprostou zbytečnost. A tvrzení, že je jakousi pojistkou demokracie, se stále více ukazuje jako naprosto scestné.

Co naše zahraniční politika? Stále se hovoří o konfliktu s Ruskem. Jak zpětně vnímat „kauzu Vrbětice“, která naše vztahy s východní velmocí prakticky resetovala?

S Ruskou federací, ať už si o ní myslíme cokoliv, bychom se měli snažit ve vlastním zájmu domluvit. A tvrzení, že muničák ve Vrběticích vyhodili do povětří dva geniální ruští agenti Čuk a Gek, patří do říše pohádek.

Jak postupovat vůči Rusku dále? Jak má Fialova vláda řešit historické křivdy se současnými potřebami nebo se situací na Ukrajině?

O jakých historických křivdách je řeč? Za okupaci z roku 1968 se nám už Rusko několikrát omluvilo a nemůžeme od Putina čekat, že by tyto omluvy znovu papouškoval. A údajná ruská hrozba Ukrajině je nesmysl. Samozřejmě Rusko se obává, že se Ukrajina, země řízená několika oligarchy, stane trojským koněm NATO. Tomu se nelze divit. Na druhou stranu se mnoha západním politikům stále stýská po „studené“ válce. Dokud se těchto smutných reminiscencí nezbavíme, svět se nezklidní. Naopak.

Podívejme se na tolik diskutovaný Green Deal. Elity EU tvrdí, že omezení se ve spotřebě energií, masa a příklon k dražší elektromobilitě jsou nutné k tomu, aby byla planeta zachráněna. Je taková linie v naší zemi příští rok obhajitelná?

Takzvaný zelený úděl je naprostým šílenstvím těch,… (celý text najdete zde)

1.6 7 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
laskra
laskra
před 2 lety

Současný stav naší politiky je přímo ukázkový. České loutky budou řízeny loutkami z Bruselu.

Tatran
Tatran
před 2 lety

A kdyby jenom z Bruselu, ještě z větší dálky. Vždyť v Bruselu má už CIA proškoleného Vondru, který bude prodlouženou rukou nejen na CIA, ale i Soroše a podobné pochopy, jako třeba Štolverk z NATO, který už dnes poroučí a zakazuje a odmítá Putina a diktuje mu co si může dovolit, dokonce by se pustil i do Číny. Jsme v nebezpečí… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

Kdyby jen Vondru, to by nám ještě bylo hej…

eFPe
eFPe
před 2 lety

A ještě jeden příspěvek. Vzhledem k tomu, že jsme vskutku podřízeni EU diktátu a ten má nad námi mnohdy tu ochrannou ruku, je právě proto senát naprosto zbytečný. Mělo by se využít i tohoto argumentu. Anebo, pokud se voleb nezúčastní nadpoloviční většina oprávněných voličů, volby se zneplatní.

Vendol
Vendol
před 2 lety

V souvislosti s Vrběticemi jsem pochopil, že v BIS jsou legrační jelita a stupidní nýmandi, kteří si na tajnou službu pouze hrají. Chápu, že někdy tajná služba lže, ale musí to dělat důvěryhodně a hodnověrně, což se tedy BIS v tomto případě ani náhodou nepovedlo. Navíc se neobtěžovala ani se zfalšováním důkazů. Když ji srovnávám… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Ano, ale ti “šmoulové” jako poslušní mopsíci zámořského páníčka nás chtějí dohnat k válce s Ruskem a tím i k jadernému vyhubení českého národa. Je to stále jen sranda?!

Vendol
Vendol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

BIS z globálního hlediska o ničem nerozhoduje. Není brána vážně ani zde v České republice, řada lidí z ní má srandu, o nějakém respektu v zahraničí si může nechat pouze zdát. Nezapomenu, jak si z ní Němci a Rakušani utahovali po vrbětické aféře, což se ovšem našim médiím do krámu vůbec nehodilo.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Není to už delší dobu legrace. Lpění některých na dogmatech patříme západu atd je už mimo mísu a je to jednak otázkou priorit, a jednak informování a ukazování cest jak by to šlo lépe.Začne to tím, že nebude tu na saunu, masáž, nehty, tu na lyžovačku tu na zájezd do Egypta.dokud jim nedojde… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Už jsem to napsal. Hovoří- patříme na Západ, ale my patříme západu. Mají nás v hrsti. Ale Země, ta je kulatá. Proto je jedno, kdo je ministrem zahraničí, premiérem..Není divné proč se VK mladší náhle stáhl, proč odchází Kurz, proč doslova štvou Salviniho, Orbána? Děs- odbočka- dnes na netu zpráva, zaměstnanci… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Hlavně má pan pravičák bobky z levice to co se děje dnes je daleko horší a země bude řízena Bruselem a jen budou papouškovat jejich rozkazy.