Jaroslav Štefec: Podporujte svého šerifa!

Bývalý viceguvernér České národní banky a zbrusu nový člen Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl je možná dobrý ve svém oboru. Jeho kritika stavu a vývoje české ekonomiky je logická a nijak mě neudivuje, píše Jaroslav Štefec na facebooku.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Facebook autora

Proč také. To, že máme jedny z nejdražších telefonních tarifů v EU, platíme o 50 % vyšší ceny za energie, než ostatní země V4, to, že ceny u nás vyrobené elektřiny jsou českým spotřebitelům diktovány v Německu, nebo fakt, že ČR platí v rámci NATO naprosto suverénně nejvyšší ceny za nákupy prakticky jakékoliv vojenské techniky a výzbroje nesvědčí o zájmu a schopnosti politického vedení země ekonomicky myslet a dobře hospodařit s tím málem, které ještě může naše vykradená země využívat ve prospěch nás, občanů.

Je-li někdo odborníkem v jedné oblasti ale viditelně neznamená, že chápe souvislosti současného vývoje ve světě a je schopen vnímat skutečné problémy a hrozby, jimž bude naše země velmi brzy nucena čelit. Pan Hampl se totiž v článku „Ekonom: Kde by mohlo Česko šetřit? Nevím, proč máme 40 tisíc policistů“, zveřejněném ve Zprávách serveru Seznam, projevil jako skutečný (s prominutím) blbec. Jeho vývod „Mandatorní výdaje tvoří zhruba 80 % rozpočtu. Patří sem i platy a je otázka, jestli těch lidí stát potřebuje tolik. Konkrétně: Když se podíváte na vyzdvihovaný počet policistů, my jich máme přes 40 000 a kriminalita za poslední roky klesla na polovinu!“ se může směle zařadit do prémiové galerie stejně pitomých výroků, jakými je například vyjádření náměstka ministerstva vnitra Rumla z počátku 90. let k připravenosti ministra Langoše vést resort vnitra: „Paní redaktorko, uvědomte si, že profesionalitu získáváte jmenováním do funkce!“.

Pominu fakt, že pan Hampl zaměňuje příčinu a následek. Kriminalita rozhodně neklesá sama od sebe, ale především díky tomu, že policie dělá svou práci dobře. Realita je taková, že stavy policie jsou silně poddimenzované. Policii chybí nejen specialisté v oblasti kybernetické a hospodářské kriminality, ale i kvalitní „pochůzkáři“. Chybí jí kvalitní výstroj, výzbroj a logistické zázemí, ale také speciální výcvik pro mimořádné situace, dovednosti nutné pro prevenci terorismu a další schopnosti a organizační prvky, bez nichž není objektivně schopná zajišťovat bezpečnost občanů ČR. Kam vedou podobné úvahy, lze si krásně ilustrovat na příkladu USA.

Když v květnu roku 2020 zemřel grázlík a feťák George Floyd údajně „v důsledku nepřiměřeného policejního zákroku“, kde se vzalo, tu se vzalo hnutí BLM. Zejména afroamerická a latinoamerická část americké společnosti začala volat po „změně přístupu“ a omezení pravomocí policie. Možná právem, nevím. Základní statistiky podílu jednotlivých etnik na závažné trestné činnosti v USA jsou ale při troše trpělivosti dostupné na internetu.

Skutečný problém ale nastal, když se do věci vložili politici ve snaze svézt se na vlně populismu a využít nálad mezi nebělošským elektorátem. Začali volat po tom, aby policie „dostala lekci“. V některých městech USA dokonce padly návrhy policii výrazně omezit, nebo přímo rozpustit. Starostka San Franciska London Breedová dva měsíce po Floydově smrti snížila rozpočet policie o 120 milionů dolarů. Nedovedu si dost dobře představit, co od tohoto kroku čekala, ale dopady na sebe nenechaly dlouho čekat. Zatímco se oficiální média předháněla v lakování situace na růžovo a „očekávala racionalizaci a zkvalitnění práce“, přetížení a vystresovaní policisté de facto rezignovali na svou roli strážců pořádku. Kriminalita v San Francisku začala raketově narůstat. Počet vražd a dalších závažných trestných činů se meziročně prakticky zdvojnásobil, narostly počty pouličních krádeží i vykradených aut.

Rád bych věřil, že nezkušená a k EU vzhlížející nová politická garnitura v čele ČR nepodlehne podobným nápadům a tlakům, vyvíjeným na ČR například v souvislosti s úmrtím Roma Stanislava Tomáše v Teplicích. Snahy obvinit z jeho smrti policii a rozdmychat v ČR podobné nepokoje jako v USA nebo ve VB tady rozhodně byly. Naštěstí se příliš „nepovedly“ a vyzněly spíše trapně. Stejně jako pokusy Rady Evropy využít jeho smrt k obviňování Čechů z rasismu a xenofobie.

Pevně doufám, že nikoho nenapadne ohánět se v této souvislosti „ekonomickou nezbytností“ a vyrukovat se snižováním počtu a pravomocí policistů. Už tak jich je málo, a povinné očkování proti Covid-19 s jejich stavy dost možná podstatně zamává. Občané státu, který si neváží svých policistů a neposkytuje jim přiměřenou podporu a ochranu, se zpravidla velmi brzy přesvědčí na vlastní kůži o platnosti průpovídky „Když se délka vašeho života měří na sekundy, jsou policisté obvykle pouhých pár minut daleko.“ Proto říkám: važme si policie a braňme ji před amatérismem politiků přesně v duchu názvu legendárního filmu „Podporujte svého šerifa”!
 

2.8 9 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Nemám nic proti tomu, abychom si nevážili svých policistů. Bohužel i u nás platí, že žádný policista není nezávislý, ani žádný justičný orgán a ani politici, tedy neexistují ani nezávislí starostové. Každý má nějakého nadřízeného. Ale máme více policistů než před převratem a k tomu městské policie, které se do počtu policistů nepočítají a dále různé… Číst vice »

blafomet
blafomet
před 2 lety

ahoj

JK
JK
před 2 lety

Pamatuji si, jak se po plyšáku zjevy v televizních obrazovkách spravedlivě rozohňovaly mj. nad tím, jaký že jsme policejní stát. K 1.1.1990 přitom měla tehdejší VB něco přes 28 tisíc příslušníků. A kriminalita byla podstatně nižší. Dnes už jsme tedy svobodný a demokratický stát, vůbec ne policejní(o intrikách tajných nelze dnes ani uvažovat), ale policistů je přes… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem JK
vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  JK

To svobodný a demokratický stát bych dal do uvozovek-pokud jste to ovšem nemyslel ironicky!

Nas Ladik
Nas Ladik
před 2 lety

Pane Štefku nepiště hlouposti, nikdo na to není zvědavý, napište kolik máme policistů, o kolik se jejich stav navýšil od roku 2016, kdy požadavek na zvýšení byl 4000 a stále se plánují přijímat další”. Máme o třetinu víc policajtů na počet obyvatel než Německo, Rakousko, to tu nemáme migranty ,Turky , albánce.a kdoví… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Nas Ladik

Ladiku,

az ti nekdo z importovanych moreplavcu jednou nabije drzku, tak si vzpomen na tento tvuj komentar,….vic nic, zrejme jsi mlady a blby, a jednou budes (doufam ze se dozijes) taky stary…