Jiří Paroubek: Špinavé odposlechy neberou konce

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Vaše věc, Jiří Paroubek

Stalo se u nás jakýmsi národním zvykem, vytahovat z klobouku živých policejních spisů pasáže údajných odposlechů. A pak si připadám při čtení interpretace těchto policejních odposlechů v médiích, jako když chtěli soudit Švejka za údajnou velezradu, když se nedaleko od fronty převlékl z plezíru do ruské uniformy. A soudní jednatel vysvětloval před jednáním horlivému generálovi, který Švejka chtěl pověsit stůj co stůj, že je potřeba hledat nitky a další nitky, jež by vedly k dalším podezřením.

A podobným způsobem hledají nitky a další  nitky i česká média. Tedy některá. Ta, která na tom mají největší zájem. V policejním spisu se objevila údajně poznámka, že by snad Slavia měla zaplatit známému arcivyvrhelovi Berbrovi, když byl místopředsedou fotbalového svazu,  údajně jeden milion korun za mistrovský titul. V policejním spisu, který byl v této části zveřejněn, se ovšem nehovoří o tom, kde policie k tomuto “poznatku” došla. Zda je to drb, anebo vyjádření nějakého zločince, který chce očistit své špatné svědomí. A už vůbec se nehovoří o tom, zda se něco prokázalo. Zda existují důkazy pro toto tvrzení.

V případě hráče Slávie Kúdely, jsme samozřejmě v šoku zjistili, že žádné důkazy pro prokázání jeho „viny“ Komise UEFA, jež rozhodovala o jeho trestu, nebyly potřeba. Komise UEFA to střihla od boku.

Tuto praxi náhlých soudů bychom ovšem neměli u nás zavádět. Nebo se orgány činné v trestním řízení, budou pravidelně dostávat do stavu blamáže, jako se jim to stalo u většiny obžalovaných v kauze sportovních dotací.

Na základě jednoho rozhovoru někdejšího sportovního ředitele Slavie Jana Nezmara, s někdejším místopředsedou fotbalové asociace (FA) Berbrem, se má zřejmě dokázat značná Nezmarova mravní zchátralost. Nezmarovy hrubosti a urážky mají zřejmě za cíl dokladovat, že tento muž je schopen i horších věcí.

Chtěl bych slyšet jenom chviličku telefonické rozhovory těch, kteří poskytli médiím tuto část odposlechů, abych mohl posoudit, jak hovoří spisovně a zda nejsou vulgární. Myslím, že většina z nás v soukromém rozhovoru, ať už je mezi čtyřma očima veden ústně nebo telefonicky, nepoužívá právě spisovná slova a často nepoužívá ani hezkou mluvou.

Vyčítat dnes funkcionářům Slavie anebo sportovnímu řediteli fotbalistů z Hradce Králové, že byli v kontaktu a někdejším místopředsedou FA, je nesmyslné. S kým měli proboha jednat, když on byl zvoleným místopředsedou FA s velkými pravomocemi.

Zkrátka si myslím, že tento útok na Slávii vedený dnes už jen v deníku Sport je veden v něčím zájmu. Nechci zrovna spekulovat v zájmu koho je tento útok veden. Vlastně se mě o tom ani spekulovat nechce. Ale složité to není. Jde o to rozhodit Slávii podobným způsobem, jako se to povedlo na jaře Skotům z Glasgow Rangers a britskému tisku. Na základě vykonstruované kauzy hráči Slávie vypadli z koncentrace a dostali hezkou nadílku gólů od fotbalistů Arsenalu ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Pokud se objeví důkazy o tom, že Slavia nebo další kluby či další funkcionáři (na tapetě je také pan Šádek z Plzně) porušili zákon či sportovní etiku, je potřeba, aby následoval trest. Ale bez důkazů jsou úvahy některých novinářů k této rádoby kauze jenom fantazírováním.  A to dost nechutným.

Autor je bývalý předseda Vlády české republiky a bývalý úspěšný předseda České strany sociálně demokratické

2.6 10 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Milan
Milan
před 2 lety

Hm… A co čisté odposlechy, ta už vzaly konec?

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Ale no tak, pane Paroubku, asi stárnete a vracíte se do dětského světa. Copak na Vás kdysi potřeboval taxikář, svého času Božím dopuštěním ředitel rozvědky, nějaké důkazy o pedofilii ? A to mu to ještě jistil renomovaný právník Íčko. Nepotřeboval. No vidíte a místo do Strakovky, jste šel světem.