Nejhorší vláda od roku 1989. Kdo slouží lumpárnám, zaštiťuje se Havlem, povšiml si docent Valenčík

„Když někdo slouží lumpárnám a snaží se to skrýt sám před sebou, nutně tím ztrácí na duchu a je ochoten adorovat i plytkost pokrytectví havlovského typu.“ Vysokoškolský pedagog, docent Radim Valenčík bilancuje téměř uplynulý rok. Největší problém současnosti vidí v napětí s Ruskem.

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Zdroj: Parlamentní listy

Prezident Miloš Zeman vystoupil na druhý svátek vánoční se svým poselstvím, a jak říká: Nebyl to dobrý rok. Jaký byl pro vás, pane docente, a co říkáte na proslov prezidenta? 

Osobně jsem si letošní rok poměrně dost užíval, protože se mně dařilo pracovat i aktivně odpočívat. Nejvíce vzpomínám na týden, který jsem strávil na Mallorce. Chodili jsme denně přes 15 km. Byli jsme i na místě, na kterém poustevničil jeden z největších mozků dějin Ramon Lull, první vlaštovka novověku. Zde jsem shodou okolností učinil jeden ze svých nejdůležitějších objevů v odborné oblasti. Mallorca má nádhernou přírodu. Pro většinu lidí však rok 2021 příliš šťastný nebyl. Několik mých dobrých kamarádů zemřelo na covid, jiné covid připravil o výdělky. A všechny nás dost okradla inflace.

Pokud jde o Zemanův projev, začnu otázkou: Kdo z lidí, kteří nejdou po pramenech, ví, že se zákazem používat zemní plyn se počítá od roku 2040 a zákazem prodeje vozidel se spalovacím motorem (a velmi rychlým následným nepovolením provozu přes STK) od roku 2035? Mediální mainstream o tom decentně mlčí, pravda sdělovaná v OVM-diskusích se nezjevuje. A tak Zeman nastražil pastičku. Uvedl dvě nepřesnosti ve svém vánočním projevu. A hned byl označen za dezinformátora. Ovšem hlavně – „uctívači pravdivého informování“ na to skočili a sami potvrdili národu drsnou pravdu o tom, co se připravuje. A ta není dezinformací.

Jak obstál prezident Miloš Zeman, pokud byste zhodnotil celý rok 2021?

V době diskusí o Zemanově zdraví jsem napsal dost neuctivě, ale bez uvedení jmen: „Experimentálně se prokázalo, že propitý mozek funguje lépe než mozek zdegenerovaný slouhovstvím cizí moci.“ – Potěšilo mě, že to všichni okamžitě správně pochopili. Intelektuální převaha Zemana nad jeho protivníky je jen zčásti dána tím, čím je obdařen od přírody a co mu ještě v hojné míře zůstalo. Je dána i tím, že když někdo slouží lumpárnám a snaží se to skrýt sám před sebou, nutně tím ztrácí na duchu a je ochoten adorovat i plytkost pokrytectví havlovského typu.

Pane docente, jaké byly pro vás letošní vánoční svátky?

Adventní období, to byl fofr. Připadal jsem si jak ve slalomu mezi brankami. Ale stihl jsem vše, co jsem potřeboval stihnout, zejména dopsat monografii k tvůrčím týmům. Pak jsem si už jen užíval. Například nádhernou jiskrnou zimu ve Zlatých horách, kterou jsem i naplánoval a vyšlo to. Myslím, že nádherné fotky v tomto odkaze potěší i čtenáře.

Do konce roku 2021 zbývá už jen pár dní. Jaké je vaše hodnocení uplynulých měsíců?

Bohužel napětí s Ruskem se nezklidňuje. V tom vidím největší problém současnosti. Pokud někdo řekne, že posouvání základen stále blíže k Moskvě včetně jaderných zbraní, s doletem několika minut, je cesta k obraně Ukrajiny a odvrácení nebezpečí fatální globální války, tak je magor.

Prožili jsme už druhý rok „s covidem“. Co si společnost odnese ze všech omezení, uzávěr, restrikcí?

Nejhorší dopad měl covid jako nástroj manipulátorů na zatemnění mozků těch, kteří z toho udělali jediný problém. Když se Zemanovi velice obratně podařilo upozornit širokou veřejnost na absurdity Green Dealu, jak už jsem výše uvedl, nastoupily desítky či spíše stovky zpitomělých fanatiků a začaly po Zemanovy plivat za to, že doporučil očkování proti covidu.

Tím vlastně kamuflovali podvod zvaný Green Deal stejně zoufale, jako pátá kolona, která označila Zemana za dezinformátora. To souznění není náhodné. Jde o prodloužený hnát téže globální moci. Rozdíl je jen v tom, že v jednom případě jsou figurky, které jí slouží, koupené, ve druhém případě zmanipulované.

Politickým vrcholem roku byly volby, ve kterých byl favoritem Andrej Babiš. Po čase, proč Babiš prohrál a bylo vítězství koalic Spolu a PirSTAN zasloužené? Co vlastně může a naopak nemůže nastupující Fialova vláda udělat pro to, aby byla tou vládou „změny“ a „obratu“?

Formulace „Babiš prohrál volby“ není zcela přesná. „Pětikoalice“, tj. pátá kolona současné globální moci, nevyhrála díky volbám, ale díky tomu, že je zbavena svéprávnosti a globální moc s ní manipuluje jako s jedním subjektem. Proto je a bude tak soudržná. S tím je nutné počítat. Babiš prohrál nikoli na poli volebním, ale na poli zákulisního střetu. Ve volbách získal nejvíce hlasů. Nezískal však tolik hlasů, aby zákulisní manipulaci porazil. Mohl, pokud by se ostudně nezachoval v kauze Vrbětické lži. Nejsem si jist, zda se z toho poučí, ale doufám, že alespoň částečně ano.

Pokud jde o Fialovu vládu, zatím předvádí jen další a další oklešťování demokratických principů. Netrpělivě čekám na to, jaký program předloží. Zatím se příliš nevyznamenala. Z hlediska všech sledovatelných parametrů je personální složení vlády zatím nejhorší, jaké jsem od listopadu 1989, tj. od Čalfovy vlády, zaznamenal.

Má Petr Fiala na to, aby si „získal“ srdce i těch voličů, kteří mu nedali svůj hlas?

Zatím jsem zaznamenal jen to, že ztratil podporu mnohých z těch, kteří do něj určité naděje vkládali.

Příští rok nás čeká předsednictví v Evropské unii. Co by vláda měla prosazovat, aby zastoupila průměrného českého občana?

Z pěti bodů, které navrhuje sdružení „Kudy z krize“ třeba toto: „Druhý krok. Co nejrychleji přejít k prodeji elektřiny přímo v České republice za regulované ceny, tedy nikoliv přeprodávat elektřinu přes zahraniční burzy. Na zahraničních burzách může být obchodována pouze přebytečná část elektřiny vyrobené českými elektrárnami tak, jak to funguje v některých normálních evropských státech.“ – Nic nám v tom nebrání a lidem i firmám by to hodně pomohlo. Ale obávám se, že od páté kolony to nelze čekat právě proto, že je to pátá kolona.

4.4 22 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Pane Valenčíku bravo! A děkuji!

Lubez
Lubez
před 2 lety

Konečně někdo označil dnešní mocipány pravým jménem, pátá kolona.

spartak
spartak
před 2 lety

Proč ANO neslepilo také svůj spolek ? Zřejmě i po 30letech vládne ve společnosti fašistický puch.

cablik
cablik
před 2 lety

No tak Fiala na to určitě nemá aby my jsme s nim souhlasili poskok globální moci která chce zničit náš stát a národ.