Politická „Kámasútra“

EU PROVÁDÍ POLITICKOU „KÁMASÚTRU“. Bruselský koncept vztahů mezi EU a Ruskem se dostal pod palbu ministra zahraničí Lavrova.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Politika EU vůči Rusku nepomáhá k posílení vztahů a je pouze projevem „politické Kámasútry“, prohlásil nejvyšší moskevský diplomat.

Podle šéfa ruského ministerstva zahraničí, Josep Borrell, který nahradil Mogheriniovou, prohlásil, že chce vůči Moskvě vést novou politiku, která by byla konstruktivní.

„Choreografie“ politických principů vyhlašovaných EU ohledně Ruska připomínají „politickou Kámasútru“, stále vycházejí z pěti bodů programu, který vymyslela bývalá vysoká představitelka EU pro zahraniční věci Federica Mogheriniová. Oznámil to v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v exkluzivním rozhovoru s Vladimirem Solovjovem pro kanál Soloviev Live YouTube.

Lavrov připomněl, že v roce 2016 tehdejší šéfka unijní diplomacie Mogheriniová přijala, iniciovala a získala souhlas pro politiku vůči Rusku založenou na pěti principech.

„Z toho jeden princip předpokládal spolupráci s našimi sousedy ve směru jejich oddělení od Ruské federace, byla zde také potřeba spolupracovat s naší občanskou společností, každý chápe, co to znamená. A hlavním principem tam bylo, že EU s námi normalizuje vztahy, až Rusko splní Minské dohody. Ale každý, kdo četl Minské dohody chápe, že jde o politickou schizofrenii,“ prohlásil Lavrov.

Josep Borrell, který nahradil Mogheriniovou, oznámil, že chce vůči Moskvě vést novou politiku, která bude konstruktivní.

„Po jeho návštěvě v Moskvě na něj (Borella) došlo k tak silným útokům jen proto, že jsme vysvětlili, co si myslíme o Navalném a všem ostatním, a o úloze Německa a Evropy obecně při rozdmýchávání těchto lží a neschopnosti prezentovat jakékoli fakta a odpovědět na základní otázky,“ řekl Lavrov.

„Když Josep Borrell dokončil přípravu své nové iniciativy, nakonec Evropská rada rozhodla, že Rusko musí plnit Minské dohody a slavnostně vyhlásila nový přístup – “zatlačovat, omezovat a zapojovat.“ Jen jsem si představil choreografii toho všeho. Tohle, promiňte, je politická Kámasútra,“ zhodnotil situaci Lavrov.

Oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova po červnovém oznámení společné zprávy šéfa diplomacie EU Josepa Borrella a Evropské komise o politice EU ve vztazích s Ruskem prohlásila, že dokument je ideologický a strategie EU nepřibližuje perspektivu normalizace interakce mezi Moskvou a Bruselem. Diplomatka spojila ohlášenou „triádu principů“ ve vztahu k Ruské federaci s rétorikou „v duchu studené války“.

 

 

3.7 12 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

Jen uctivy dotazek — kdysi davno jsem nekde cetl kousky kamasutry, a byly to pekny prasecarny, takze je to ono co praktikuje ten pan Bordell?

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Evropská unie poškozuje zájmy České republiky a proto si naše členství nezaslouží. A kdo říká, že to není pravda, je spolupachatel a měl by být odsouzen k doživotnímu pobytu v některé, západněji položené, unijní zemi, bez možnosti návratu.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Výborné- to bych nevymyslel..

cablik
cablik
před 2 lety

Jo také Rusové prohlásili že s EU nebudou vůbec jednat co by se taky špinili s slouhama. Budou jednat s jejich páníčky z USA. a nějaké sankce si tak můžou strčit za klobouk.

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Přesně tak! V Bruselu už je povyk. A co se sankcí týče, tak Rusko nemuselo hnout prstem a právě bruselští diletanti v otázce jediné komodity – plynu předvedli sami, co by znamenalo znepřátelit si Rusko. A to Rusko žádné nové odvetné kroky nepodniklo. Zatím. Ale pořád je na prvních stranách import ruského plynu. Ale… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Správně jen ty trhy přenechali Čeští fašouni je třeba věci pojmenovat správnými jmény. Pokud Rusům dojde trpělivost tak EU zmáčknou že se budou divit vše bude záležet na dohodě s USA.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Prosím vás, jestli sledujete weby..tak pokud spolu jednají ruští zástupci a zástupci konkrétních států, které jsou v EU: Všiml jste si na fotkách, že kromě vlajek konkrétních států tam straší i ta eurounijní?Někde se to dá čekat, třeba Francie, Dánsko, ale zajímalo by mně to třeba v případě Maďarska apod.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Rusové sice dobře chápou, v jak nedůstojném postavení se EU ocitá (coby država US politiky), ale i tak s EU a jejími nejvýznamnějšími mocnostmi (DEU, FRA) jednat budou. Protože i jim je jasné, že je lepší spolu jednat, jakkoliv přitom svými zuby skřípou, než spolu válčit. Rusko jim neustále připomíná, že má zájem o spolupráci na… Číst vice »