Proč stále více neslušnosti?

Žijeme v divném světě mezilidského pomlouvání a vzájemného štvaní. To, co prezident Masaryk označil jako nežádoucí „Hulvátov“, to se u nás prudce šíří a nabývá na ostrosti a brutalitě.

Stanislava Kučerová
Stanislava Kučerová

Zdroj: České národní listy

Je zvláštní, že i „mainstreamové“ tažení nenávisti proti prezidentovi Zemanovi sílí. Přestože mu přibyla léta, přestože stůně. Naši „vybraní“ publicisté neznají zdvořilost a ohleduplnost chování ani k osobě potřebného člověka v letech, natož uctivost a respekt k hlavě státu. Přestože to je nejvyšší ústavní činitel státu.

Vývoj „Hulvátova“ v naší společnosti je vskutku zvláštní a těžko pochopitelný. Není tomu dávno, co jeden mnohostranně angažovaný moderátor a komentátor předvedl pozoruhodnou proměnu od zdvořilosti k netaktní hrubosti. Pamatuji si, jak pravidelně chodil na besedy s prezidentem a jak o nich zdvořile mluvil. Pamatuji si také, jak se ve svých každodenních projevech opakovaně vracel k expředsedovi TOP O9. Jako by se někde zavázal nepřestajně ho připomínat a četnými kratičkými posměšnými zmínkami si brousit vtip na jeho minulé činnosti.

Dnes tento horlivý všestranný informátor si pravidelně zve někdejšího stranického stoupence „knížetepána“, aby spolu osobně se vší vážností o společenskopolitických tématech diskutovali. Činí tak přátelsky a chápavě. Zato s nevraživým odstupem komentuje chování pana prezidenta. V těchto dnech ho přímo neuvěřitelně ponižuje a pranýřuje. Neuctivě se posmívá jeho protinákazovému zařízení. Odsuzuje prezidentovu přehlídku členů budoucí vlády. Nemá nejmenší pochopení pro snahu hlavy státu poznat, koho svým podpisem bude jmenovat členem vlády. A tupí i chování budoucích ministrů, kteří se dostavují k prezidentovi k vstupnímu rozhovoru před nástupem do ministerské funkce s etiketou. Prostý občan jim schvaluje, že jsou k prezidentovi zdvořilí a ohleduplní. Podle našeho posuzovatele však by měli projevovat jasný nesouhlas a odpor k probíhající akci, měli by odmítat prezidentovy názory, měli by stát na názorech vlastních, a to bezohledně opačných. A náš odmítač se hojným slovem i procítěným gestem naparuje nad vším, co se týká prezidenta.

A tak se občan ptá: Ministři mají v osobnosti pana prezidenta vidět nepřítele? A proti nejvyššímu ústavnímu činiteli mají nepřátelsky vystupovat? Jaké je vlastně postavení naší soudobé vlády? Může nám pan komentátor říci, kde jsme a kam směřujeme? To ani mezi prezidentem a vládou nemá existovat souhlas, vzájemnost, podpora a spolupráce v období globálních krizí?

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

4.1 9 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vvenc
vvenc
před 2 lety

Kde je kšeft je vždy přítomné Zlo, velký kšeft je velké zlo! A politika je velký kšeft! Zlo působí ve společnosti i na člověka a je příčinou všech nelogičností, chaotického chování, lží, chybějící morálky, vzdělání, nedostatku vkusu, i sebekritičnosti a pokory, hospodářského a kulturního úpadku. Dnešní člověk neví, jestli je zdravý nebo nemocný, to mu řekne… Číst vice »

haf
haf
před 2 lety

Soukup se snaží přilípnout se ke stoupající hvězdě…jak se dnes vyjadřuje třeba o Ovčáčkovi, kerého jako jasného intelektuála a  moudrého muže adoroval před časem…ten člověk nemá páteř, ale ví, co se mu dnes vyplatí a doufá, že v případě potřeby zase přeřadí,a je skutečně legrace, jak “já vám to vysvětlím” propaguje své názory,… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Paní profesorko, ten kdysi člověk o kterém mluvíte, je názorný příklad tvora kterého dluhy zkroutily tak, že už ani nedokáže pochopit, proč se z něj mnoha lidem zvedá žaludek. V jeho případě stačí, podívat se na sledovanost a hlavně na reklamy, které běžely za klábosení s presidentem Zemanem. Krom reklam sám na sebe a pár oblastních… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Režisér Jiří Svoboda: Černí hrají bílé, bílí hrát černé nesmí? Svět šílí. Nejen filmový
https://cz.sputniknews.com/20211209/reziser-jiri-svoboda-cerni-hraji-bile-bili-hrat-cerne-nesmi-svet-sili-nejen-filmovy-16798139.html

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Vážená paní profesorko, je jiná doba. Slovy klasika, je z kloubů vymknutá. Maně si vzpomínám, jak jsem byl v ZDŠ jedním z propagátorů oslovení vole, za což jsme byli tvrdě trestáni. Ano i hambaté obrázky, obvzlášť kosočtverečky jsme na vrata malovali. To bylo asi tak vše. Ale jinak nás škola učila slušnému chování a vystupování… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Ty co se zaklínají pravdou a láskou jsou největší sprosťáci a lháři to už by mělo obyvatelstvo vědět a president jim vadí že ho zvolila „lůza”.