Černé uhlí pro Ostravu až z Austrálie? Něco je špatně…

Přiznám se, že tohle už je na mě trochu moc. Podle serveru Novinky.cz v sobotu ráno poprvé připlula do Děčína po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Snímek zachytil uhelné lodě proplouvají pod Děčínským zámkem

Uhlí ze zahraničí putuje do ostravských hutí běžně nákladními vlaky z nizozemského Rotterdamu. Do budoucna by se ale údajně mohla přidat i možnost v podobě lodní dopravy, protože železniční tratě jsou přetížené.

Černé koksovatelné uhlí není určeno pro teplárenství ani energetiku. Koks je nezbytnou surovinou pro výrobu surového železa a oceli a černé uhlí v ocelářství zatím nemá plnohodnotnou náhradu.

V ČR je jediným producentem černého koksovatelného uhlí společnost OKD, která ale s těžbou postupně končí. Údajně se nevyplácí. Těží se už jen v jediném dole, a to do konce letošního roku.

Tomuhle už fakt nerozumím. Ještě relativně nedávno jsme černé uhlí sami vyváželi. Měli jsme rozvinuté hutnictví a ocelářský průmysl, české oceli patřily k evropské špičce. Můj strýc, akademik Rudolf Štefec, se jako huťař podílel na vývoji austenitických ocelí pro prosperující československý jaderný průmysl.

Dnes nejenže nemáme prosperující jaderný průmysl, ale uzavírají a zasypávají se nevytěžené doly, protože těžba koksovatelného uhlí v ČR se údajně nevyplácí. Zato se vyplácí jeho dovoz z Austrálie, a to v takovém množství, že ho vlaky nestíhají vozit a zkouší se proto lodní doprava.

Opravdu se omlouvám, ale asi jsem něco přehlédl.

Jaroslav Štefec, Facebook

3.1 40 hlasy
Hodnocení článku
27 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
toto
toto
před 2 lety

Není zde zmíněn další možný důvod dovozu uhlí z Austrálie. V prosinci 2020 zakázala Čína dovoz černého uhlí z Austrálie jako reakci na snahu Austrálie obvinit Čínu ze záměrného rozšíření Covidu19. Austrálie se krátkodobě dostala do odbytových potíží, ale podle dostupných zpráv si našla nové odběratele. Nedivil bych se, kdyby dovoz australského uhlí… Číst vice »

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

Je vidět, pane Štefec, že buď nedáváte pozor, nebo nenakupujete pro kuchyň. Já ano, a tak jsem tak asi před 5 lety byla úplně u vytržení, když se mi povedlo koupit v Lidlu cibuli a ejhle! Byla dovezená z Australie! Zřejmě je Australie země všehojnosti…

jara
jara
před 2 lety

Dva bezdomovci našli na předměstí Moskvy přepravku s plnými lahvemi vodky.Chvíli dumali, co s tím. Nakonec se rozhodli. Celou přepravku i s vodkou prodali pod cenou a za utržené peníze si koupili… vodku.

Mira
Mira
před 2 lety

Důlní inženýr na otázku, zda jdou uzavřené doly otevřít , odpověděl, že více méně ne, nebo alespoň za této situace. A zavírají se také proto, že banky odmítají do nich investovat i je pojistit a v takovém režimu nemohou pracovat. Tak by dopadlo i naše jádro, pokud by ho nahoře zamítli. Aktivisté si obšlápli banky,… Číst vice »

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  Mira

Pozor! Řídí to ty banky, ne ti aktivisté, to jsou figurky… Jinak tragédie tahle doba 🙁

Praded
Praded
před 2 lety

Já se nedivým vůbec. Je potřeba vytvořit takové dluhy, že mladí rádi vystěhují. Poláci si myslely, že když budou mít za zády emeriku, tak si budou moct dělat co se jim zalíbí. Nápřed je využily k trávení Čechů a Slováku, ale jak začaly vyskakovat, tak jim tam začínají posílat všelijaké kontroly na… Číst vice »

Jan Kopecky
Jan Kopecky
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Co se takhle někam vystěhovat a přestat prznit češtinu ?