Na Slovensku se protestuje před americkou ambasádou, Slováci mají jasno, odkud jde hrozba

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: https: Sputnik

Nedávno slovenská vláda odsouhlasila znění obranné dohody DCA s USA a poslala ho parlamentu. Došlo k tomu nehledě na velkou nespokojenost ze strany veřejnosti a také výhradám generálního prokurátora. Na pozadí těchto událostí dnes probíhá protestní akce před americkou ambasádou na Slovensku. Přítomné je také hnutí Republika.

O protestu, který se dnes koná před americkou ambasádou v Bratislavě, na svém účtu na Facebooku informoval předseda slovenského hnutí Milan Uhrík.

Protest se týká odporu vůči rozmísťování amerických základen na slovenském území.

Podle Uhríka se protestu účastní kolem tisíce lidí.
Podle Uhríka stačí to, že americká ambasáda ovlivňuje slovenské politiky, média a prostřednictvím mimovládních organizací už i mládež, nelze dovolit, aby na Slovensku rozmístili své bombardéry a rakety.

„Hrozbou pro Slovensko není Rusko. Jedinou hrozbou je zaprodaná slovenská vláda a americké vojenské základny, které zatáhnout Slovenko do amerických válek a udělají z nás terč!“ uvádí Uhrík v závěru svého příspěvku.

Obranná dohoda s USA

Vláda Slovenské republiky ve středu 12. ledna odsouhlasila přijetí dohody o spolupráci se Spojenými státy v oblasti obrany (DCA). Již dříve byla dohoda schválena Bezpečnostní radou SR, nyní ji ještě musí schválit Národní rada a ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová.

Dohoda o obranné spolupráci mezi Slovenskem a Spojenými státy, kterou již schválila vláda, umožní, v případě jejího schválení parlamentem a prezidentkou, americkým vojákům využívat vojenské letiště Malacky-Kuchyň a Sliač, a také další prostory a zařízení na slovenském území. Platnost navržené dohody by měla činit 10 let, přičemž po uplynutí této doby může být dohoda prodloužena. Existuje i možnost předčasného vypovězení s roční výpovědní lhůtou.

Americké ozbrojené síly získají možnost využívat dohodnutá zařízení za účelem cvičení, manévrů, tranzitu a rozmístění a ubytování vojenského personálu. Kromě toho dohoda umožňuje přepravovat a rozmisťovat na slovenském území obranná zařízení a zásoby v předem dohodnutých prostorech.

Za zmínku stojí i to, že po nabytí platnosti obranné dohody se Slovensko vzdá svého přednostního práva na výkon trestné pravomoci vůči americkým vojákům. V případě spáchání nějakého trestného činu ze strany příslušníka americké armády bude mít Slovensko právo se proti vzdání těchto pravomoci odvolat. Spojené státy se přitom zavazují informovat Slovensko o všech trestných činech spáchaných jejich vojáky s výjimkou těch, za které může být uložen peněžitý trest, anebo trest odnětí svobody do výše tří let.

3.2 20 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Je to neuvěřitelné, jak hluboce je zavrtám do análu USA slovenský MZV Korčok. Když jsem poslouchal dnes jejich duel na TV SR s Ficem, nechtělo se mi věřit, že někteří lidé nenávidí Rusko tak, že by byli schopni vyvolat válečný konflikt! Korčok neustále opakoval o agresivitě Ruska, aniž uvedl příklad, ale na… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Dobře bratři Slováci už vědí koho nebudou volit a koho mají volit snad se to US zaprodancům nepovede dotáhnout do konce.

cert
cert
před 2 lety

Proto jsem uz kdysi tady navrhoval, aby SPD prislo s ustavnim zakonem, ktery by podobne SOFA smlouvy znemoznil. Na uzemi CR musi platit ceske zakony a poruseni stihat ceska justice. Je absurdni, ze toto neni jasne zakotveno v ustave. Jen at proti tomu hlasuji, vlastizradci!

Plebej
Plebej
před 2 lety

Tím, že slovenská vláda umožňuje vybudovat US základy na území SR, činí ze Slováků rukojmí politiky US DeepState. To protože pro US DeepState je – v soupeření o udržení US hegemonie nad Ruskem – osud jakési “slovanské chamradi” poblíž hranic Ruska pod hranicí rozlišení. Dlužno říci, že svým sebezničujícím lokajstvím se… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety

Celkem se Slovakum nedivim, Slovaci potrebuji nove mosty, a zlepsit silnice, a mimo toho se boji ze se stanou co nevidet opet “HORNIM UHERSKEM“… takze pritulnost Slovacke vlady k Amikum je ta sama jako Polske, ktera se boji se stat znovu Generalgouvernement Warschau, nebo casti Ruske provincie az si to Rusove vyridi s Ukry