Najděte „Novičok“: USA házejí novou kost pro kontrolovaná média a nevládní organizace

Najděte „Novičok“: Proč USA zařídily pátrání pro evropské nevládní organizace za 6 milionů dolarů

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Profesor Fakulty politických věd Moskevské státní univerzity M.V. Lomonosova Andrej Manojlo – o tom, co se skrývá za novou informační operací a proč USA házejí novou kost médiím, nevládním, neziskovým organizacím EU.

Ministerstvo zahraničí USA zaplatí 6 milionů dolarů za „důkazy, že Rusko má chemické a biologické zbraně“. Spojené státy zvažují kandidáty z 18 evropských zemí a také z bývalých sovětských republik.

Podle mého názoru je zřejmé, že tato situace souvisí s informačními operacemi.

Zde můžeme vidět poměrně jednoduchou operační kombinaci západních zpravodajských služeb. Je vyhlášen konkurz, v jehož rámci desítky neziskových nadací a organizací, které by si chtěly vydělat, začínají „hledat“.  A většinou ze zemí východní Evropy. Začínají podávat přihlášky, které dokazují, že pouze jejich společnost může najít důkazy o tranzitu těchto chemických zbraní za hranice Ruska.

Je u toho hodně velký povyk, protože konkurz je otevřený. Pozornost západního publika je připoutána k tématu této smlouvy, ke skutečnosti, že mnoho organizací hledá důkazy uvedené v tendru.

V mediálním proudu se znovu oživuje příběh otravy Skripala, příběh Petrova a Baširova. To vše se stává opět aktuálním, protože epizody spojené s užitím chemických jedovatých látek, pravděpodobně ruského původu, přímo souvisejí s tématem grantu.

Z případu Skripal oprašují naftalín a začínají si s ním hrát v novém světle.

Nevládním organizacím a aktivistům, kteří vysledují dodávky zbraní hromadného ničení nebo produktů dvojího použití, jsou Američané připraveni zaplatit 2 miliony dolarů. A ti, kteří rozpracují opatření pro omezení šíření takových zbraní, dostanou 4 miliony dolarů.

Co jsou však opatření k zabránění tohoto tranzitu – to znamená protiakce? Proč se jedná o samostatný grant? Dá se předpokládat, že zadání by již mělo obsahovat nějaké údaje o tom, kde údajně mohou Rusové tyto údajné chemické či biologické zbraně mít. A co je potřeba udělat pro nalezení místa uložení těchto zásob, aby mohly být později zachyceny.

Ukazuje se, že bylo rozpracováno několik důmyslných tahů – jak tuto operaci provést rukama organizací třetích stran. Když se Západ v letech 2017-2020 zabýval Skripalovými, byly jen dvě organizace a tady jich budou čtyři desítky.

Ale nejdůležitější je, že existuje takové rčení: kdo hledá, vždy najde.

Doručit do Ruska ampuli s „Novičokem“, někde ji zakopat a pak „náhodně najít“, pak najít stejnou skrýš v Evropě – a práce je hotová.

Tak se inscenují provokace při prohlídkách, kdy je potřeba někoho z něčeho obvinit, podstrčí se něco kompromitujícího a pak se to něco „najde“.

Tady to bude stejné. Připravuje se operativní provokace.

Co je cíl?

Někde najdou „Novičok“, náhodou na něj „narazí“. Řeknou, že je to další důkaz, možná ten nejzávažnější, že Rusko je zapojeno do vražd v zahraničí. Že to přímo dokazuje, že Rusko chemické zbraně nezničilo, ale má je a Skripala tímto Novičokem Rusko rozhodně otrávilo.

A poté bude následovat obvinění z terorismu a výzva k posazení pachatelů na lavici tribunálu.

V příbězích se Skripalovými a Navalným jsou takové verze, že byli údajně otráveni Novičokem. Byly však nalezeny pouze produkty rozkladu, Novičok nebyl nalezen v čisté formě. Samotnou vražednou zbraň nenašli, byly nalezeny pouze stopy. Je to jako stopa po kulce nebo kulka samotná, která vyletí z hlavně a zabije člověka. Není tu hlaveň, ale je tu kulka a stopa.

Pokud se tedy tento „Novičok“ najde, bude porovnán s těmi stopami a řeknou, že je totožný s tím, co otrávilo Skripaly a Navalného. Mají přece i vzorky – to bude skandál!

Tímto způsobem Západ vymýšlí další důkaz, možná ten nejzávažnější, že Rusko je údajně zapojeno do zabíjení v zahraničí. Že to přímo dokazuje, že Rusko chemické zbraně nezničilo, ale že je má.

Zvolili efektivní způsob, který jim umožní stát stranou.

Ti, kteří to organizují – z čeho mohou být obviněni? Z toho, že vyhlásili otevřený konkurz? Ani prstem se nedotkli území Ruské federace. Veškerou práci za ně by měli udělat tito „dobrovolníci“.

Při provádění takových operativních kombinací vždy vyvstává otázka legalizace operativních informací.  Protože, řekněme, zde je americká rozvědka operující výhradně z pozice agentů. Dostali například vzorky nějakého vývoje. Jak to představit veřejnosti? Říci, že jde o akci tajných služeb?  Potřebují ukázat ty lidi, kteří to osobně dostali, a to jsou tajní agenti, tajná agentura. Otázkou je, jak legalizovat informace z kategorie tajných a přenést je do veřejného prostoru tak, aby byly přesvědčivé, aby se jim věřilo. A tady je tento problém vyřešen, jedná se o elegantní kombinaci.

Proč se toho chopili až nyní, po dvou měsících agresivní informační kampaně proti Rusku?

Protože tento útok proti Moskvě – to není cíl číslo jedna, ale pouze jednou z mnoha epizod. Spolu s běloruskou informační krizí, kterou rozehrávají Američané střídavě, aby pak před volbami v roce 2024 vše dali dohromady a prohlásili Rusko za agresivní zemi provádějící neadekvátní politiku.

Andrej Manojlo, překlad  Pokec24, janinna
Zdroj: https://bit.ly/3oaWkxe

2.5 21 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Bude se opakovat OKUPACE JUGOSLÁVIE POD PRAPOREM FALSE FLAG MADE INA AMIOKUPANT…….?!

cablik
cablik
před 2 lety

Ahá nebo najdou „mrtvé Ruské vojáky a zavražděné Ukrajince” někde na pozicích. Opakování tohoto jim nikdo nemůže věřit.

dobrak
dobrak
před 2 lety

na vrbetice nabehli čuk a gek a pak nabehli na skripaly a pozdeji i na nanavlneho! to vse za pomoci timura a jeho party😎😀

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Američané už mají jistě ampulky přichystané. A ani bych se nedivil, kdyby to byly ty samé, co ukazoval světu Colin Powell před válkou v Iráku. Vypadá to naivně, ale co lidí na to zase skočí.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Šest milionů USD se na ulici jen tak najde zřídkakdy, a tak Rusové skutečně mohou očekávat, že se i u nich najdou jidáši, kteří se k té US provokační špinavosti připojí. Již dnes vědí, že počet západem vydržovaných NGOs, co tam operují, není až tak zanedbatelný. Je však dobře, že to prasklo, a Rusové pro… Číst vice »

vik
vik
před 2 lety

Úplnou bombou by bylo najít skrýš, kde Skripala a tu dívku internují a nějakým způsobem ho přimět k rozhovoru. To by mohlo odpálit velmi účinně podobné pokusy a nadlouho zvrátit významně politickou situaci. Asi by to ale byla značně nebezpečná operace jak pro Skripala, tak pro ty, kteří by se pokusili…

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  vik

skripala s julii si udajne uzivaji nove identity v usa