Novoroční sliby a perspektivy

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Zdroj: První zprávy

Na konci roku se asi málokdo vyhne odvěké zálibě v bilancování a srovnávání minulosti, aby tak odhadoval budoucnost, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnízpravy.cz.

U politiků v tomto období propuká touha sdělit, že bude lépe, že příští rok přinese všechno to, co zatím chybí. Poprvé jsem si toho všiml někdy na počátku šedesátých let, když tehdejší československý prezident Antonín Novotný ve své novoročním projevu sliboval, že „maso vbrzku bude“. Reagoval tak na dlouhodobé problémy v zásobování. Lidé se toho chopili a chodili na nádraží a požadovali lístek do Brzka, o kterém se dozvěděli, že tam maso bude.

Vzpomněl jsem si na tuto historku, když jsem sledoval nabádání Komerční banky, abychom si letos odpustili štědrovečerního kapra, protože jeho pojídáním zatěžujeme ovzduší 32 000 tunami CO2. Začínám mít dojem, že symbolické kolo dějin se začíná vracet zpátky od věku hojnosti do doby poválečného nedostatku. Ten se u nás tenkrát protáhl až do počátku šedesátých let kvůli kolektivizaci zemědělství a problémům s tím spojených. Dnes pojedeme zpět do pekel kvůli podobné byrokraticky tvrdě prosazované reformě zvané Zelený úděl.

Dějinné zkušenosti praví, že sešup do nedostatku a bídy bude rychlejší, než by se zdálo, protože Evropu v příštím roce nečeká jen rekordní inflace, ale nejspíš i válka. Předsilvestrovský telefonát amerického a ruského prezidenta se totiž dá vyhodnotit i tak, že se více týkal vymezení formátu budoucího válečného konfliktu, nežli mírového urovnání situace. Podle interpretací obou stran rozhovoru se zdá, že jediné na čem se oba prezidenti shodli, je nepoužití jaderných zbraní.

Ukrajina má i nadále podporu Západu ve své snaze porazit obě vzbouřené „lidové“ republiky, možná i Krym. Nasvědčuje tomu nejen stažení více než poloviny ukrajinské armády k jejich hranicím, ale hlavně přijaté či navrhované zákony. Jeden z nich v listopadu vyvolal soustředění ruské armády v západních oblastech, protože zmiňuje budoucí etnické čistky ruskojazyčného obyvatelstva po dobytí vzbouřených provincií. Jmenoval se „Zákon o přechodném období“ a do parlamentu jej poslal prezident Zelenskyj. Tento týden ho doplnil přijatým zákonem o stanném právu.

Zelenskij tak jako Porošenko chce zavést na Ukrajině stanné právo

Ukrajinské ženy: Kvůli Zelenskému nepůjdeme bojovat!

Protože ukrajinské a západní zpravodajské služby už dva měsíce opakují, že ruská invaze na Ukrajinu začne na konci ledna nebo začátku února, na základě historických analogií z let 2008 a 2014, se dá očekávat v době zahájení Zimních olympijských her v Pekingu útok ukrajinské armády na Doněck a Luhansk. To s velkou pravděpodobností odstartuje válku Ruské federace s Ukrajinou. Co všechno poté bude následovat, si raději ani nechci představit.

Olympijské hry a válka mohou zase začít společně

V této situaci asi jediným důvodem k optimismu pro rok 2022 zůstávají sliby prezidentů Jo Bidena a Vladimíra Putina, že v konfliktu nebudou použity jaderné zbraně.

2.2 19 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
azoter
azoter
před 2 lety

Souhlasím s názorem heriota. Pan Bašta je otravný ze svými pomlouvačnými kecy na minuly režim,přičemž plije na předchozí 2 generace,dčdů a otců kteří přes válku a dalších 40let pracovali pro blaho všech, podotýkám poctivě pracujících občanů.Ta jeho zášť možná pramení z toho,že pracoval jako po převratu-moc se nepředřít,ale s pomocí známostí a soc.dem.se vézt na vlně-jak to… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 lety

Z pana Bašty se vyklubal ukázkový demagog. Opět pod pláštíkem, údajné objektivity, když jakoby píše o Ukrajině, neopomene si kopnout před r. 1989. A samozřejmě opět lže. Kolektivizace měla jistě problémy, jak by ne, v podstatě to byla pozemková reforma. A takových byl v dějinách více. Ale přinesla soběstačnost, rozvoj zemědělství, venkova a potravinářství a produkci kvalitních… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

Souhlas-p.Bašta prostě není schopen překročit svůj disidentský stín.Jenom mimochodem-pamatuji se dobře,že na to” zkolektivizované zemědělství “se přijížděli dívat např.odborníci z Francie a obdivovali právě zcelené lány ,jelikož u nich to systém(kapitalismus) nedovoloval.Takže-pane Bašto,svět není černobílý!!

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Pan Bašta je už s těmi válečnými prognózami otravný. Pokud nemá víru v klidné urovnání vztahů mezi Ruskem a západem, nechť raději nic nepíše.

cablik
cablik
před 2 lety

No jestli opravdu USA obětují Ukrajinu jak řekli tak nám budou tvrdit kecy o agresivním Rusku a vnutí nám jejich zastaralé jaderné zbraně i s obsluhou. Jejich strategie je jednoduchá jednou to všechno budou chtít vystřelit najednou na Rusko. Ale není možné zničit velkou zemi jedním úderem.

Ludvik
Ludvik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

USA, NATO a EU bitvu s Kremlem prohrály…
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jan-campbell-bezpecnostni-zaruky-pozadovane-ruskou-federaci/

17.12.2021 13:36
Ruské návrhy dokumentů k zajištění záruk právní bezpečnosti ze strany Spojených států a NATO, 2621-17-12-2021
https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1790809/

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ludvik

Dík za odkaz přečetl jsem.