Rusko u břehů USA vytvořilo vážnou výhružku

Rusko má vážnější a účinnější hrozbu pro USA, než by byla možná základna v Latinské Americe. Prohlásil to ekonom Michail Chazin.

Expert se vyjádřil o vojenských základnách NATO u hranic Ruska a možné symetrické odpovědi RF na západní polokouli. Během rozhovoru s americkým blogerem Stivem Dudnikem Chazin připomněl, že hlavní výhružku pro Moskvu nepředstavují základny Spojených států v Evropě, ale vojenská infrastruktura, postupně přemísťovaná aliancí ve východním směru. Základny nejsou vážně posuzovány ani ruskými generály, ani samotnými Američany, tvrdí.

“Co to je vojenská základna? Je to tečička na mapě, kterou lze zavést do souřadnic raket. Jakákoliv základna na zemi se ničí velmi rychle. Američany z vojenského hlediska neznepokojuje ta základna – stejně tak, jako Rusko neznepokojují základny v Polsku nebo Rumunsku. V potřebném okamžiku bude zničena bez meškání. Problém je v něčem jiném, je v tom, že infrastruktura postupuje k Rusku. A tam je všeho možného”, řekl Chazin.

RF už připravila symetrickou odpověď na infrastrukturu NATO ve východní Evropě. Podle slov ekonoma jde o strategické raketové ponorky, které se trvale nacházejí v dostačující vzdálenosti pro ničivý úder na jakýkoliv cíl na území USA. V západních médiích a sociálních sítích se pravidelně objevují panické publikace o “ruské ponorce, která se vynořila”, poslední informační vlna o atomové ponorce Borej proběhla v polovině ledna.

“Ruské ponorky jsou pro USA nebezpečnější, než vojenská základna na Kubě. Plují nedaleko. Tak se naše loď vynořila – jednoduše se ukázala, že je tady, blízko”, prohlásil Chazin.

V situaci, kdy se kterákoliv ze stran odhodlá k úderu po druhé, nebude vítěze, a to chápou všichni zdravě myslící lidé. Podle slov ekonoma právě z tohoto důvodu prezident Ruska Vladimír Putin inicioval jednání o zárukách bezpečnosti – aby se ani RF, ani kolektivní Západ necítily být na mušce. Nicméně poradci, obklopující prezidenta USA Joe Bidena, se pokoušejí zmařit proces, pokládají možnosti Ruska za blaf.

“Proto Putin také říká: pojďme se domlouvat. A Bidenovi poradci říkají: není třeba se domlouvat”, podotknul Chazin na YouTube kanálu “Zákon a pořádek v USA”.

Dříve expert uvažoval o možném vstupu jedné ze zemí Latinské Ameriky do ODKB v odpověď na vtahování Ukrajiny do NATO. V takovém případě může Rusko zrcadlově reagovat na možné ultimátum USA ohledně nového spojence a, podle názoru Chazina, přinutit Západ vážně se zamyslet nad účelností a bezpečností ukrajinského členství v alianci.

Grigorij Jegorov https://rueconomics.ru/561234-khazin-rossiya-uzhe-sozdala-u-beregov-ssha-bolee-sereznuyu-ugrozu-chem-baza-na-kube?utm_referrer=mirtesen.ru

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

3.3 35 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
blafomet
blafomet
před 2 lety

Domnívám se,že až hrozba války na Ukrajině dospěje do vrcholného stádia,Rusko místo posílání tanků a lidí pošle na Ukrajinu rakety.A hodně raket-na základny cizích vojsk,soustředění vojsk a stykové body kudy měl vást ukrajinský útok na Donbas a Krym.

standa
standa
před 2 lety

Současná Ukrajina nemá právo rozhodovat o sobě, což jasně dali najevo Američané její okupací, protože jí řídí a tudíž okupují. Dohodnout se může Rusko s USA, když NATO stáhne veškeré vojenské vybavení vč. vojáků a žoldnéřů. Rusko má nezadatelné právo vyhnat NATO od prahu svého domu.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Usáci stěhují své diplomaty domů, údajně aby zajistili bezpečí před možným útokem Ruska na Ukrajinu!. Považuji to za kamufláž, kterou straší Ukrajince před invazí Ruska, o když tomu sami nevěří! Myslím si, že by bylo vhodné, aby Rusko bylo přítomné i na Americkém kontinentu, aby se mohlo dívat na prsty CIA-kům, kteří… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

U Farského se to rozjelo. Foldyna odhaloval: Ti všichni si chodí „pro rady“ na jednu ambasádu

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/U-Farskeho-se-to-rozjelo-Foldyna-odhaloval-Ti-vsichni-si-chodi-pro-rady-na-jednu-ambasadu-690441

V Ostravě se bude topit na australský způsob! Uhlí od protinožců se do ČR dostalo vodní cestou

https://cz.sputniknews.com/20220123/v-ostrave-se-bude-topit-na-australsky-zpusob-uhli-od-protinozcu-se-do-cr-dostalo-vodni-cestou-17321303.html

Okamura: Souběhem funkcí Farský i Bartoš zradili voliče. Oba sosají z teplého korýtka moci

https://cz.sputniknews.com/20220123/okamura-soubehem-funkci-farsky-i-bartos-zradili-volice-oba-sosaji-z-tepleho-korytka-moci-17313494.html

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem cablik
Primak
Primak
před 2 lety

Jak porozumnět titulku článku? Díky předem, podepsán Hnidopych…

danny
danny
před 2 lety

Američani (a s nimi i my) mají větší problém. Rusko slíbilo asymetrickou odpověď a nikoliv symetrickou. Američany děsí mimo ponorek i další zbraně. Kromě vlastních raket, nejen hypersonických i jejich pohyblivost. třeba jejich umístění na speciálních vlacích. Při ohromné rozloze Ruska je těžké je sledovat a zaměřit. Médii proběhla zpráva, že Rusové sestřelili satelit. Na tom by nebylo… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Logická domněnka. Být gosudarem, jel bych vlakem.S Chorvatskem si myslím k ničemu konkrétnímu nedojde protože tam to bude podobné jako u nás. Lidi si myslí své ale vláda má notičky z ambasády.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Báťuško Putine drž se!

cablik
cablik
před 2 lety

Jo ponorky byly vždy hrozba a dnes mohou nést smrtonosné zbraně však o tom USA moc dobře vědí ze studené války měli by se na ty základny vykašlat jsou k ničemu..

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Rusku moc fandím! A ti naši zrádci, co podporují Ukáčka v úsilí vyvolat válku s Ruskem, by zasloužili trest nejvyšší!

VlastimilCech
VlastimilCech
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

Ano! Máte pravdu Věrko!