Trpělivost se Západem skončila – Moskva

Po jednáních s Washingtonem a NATO o evropských bezpečnostních otázkách, která se uskutečnila tento týden, je Rusko stále více unavené z jednání západních mocností, varoval nejvyšší moskevský diplomat.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov na páteční tiskové konferenci zdůraznil, že „trpělivost Moskvy je u konce. Jsme velmi trpěliví… zapřahali jsme [zátěž] po velmi dlouhou dobu a nyní nastal čas, abychom odešli.“

Podle zkušeného úředníka ruská strana čeká, až Západ dá „konkrétní odpověď“ na její bezpečnostní návrhy.

Lavrov rovněž označil nedávné požadavky Washingtonu, aby Rusko poslalo své vojáky údajně připravené na ukrajinské hranici zpět do kasáren, za „štěkání na špatný strom“. Podle něj „doba, která byla zvolena [k projednání], prostě odráží období, kdy se Západ rozčiluje, buďme upřímní“.

„S tím se kategoricky nemůžeme spokojit, jsou to nepřijatelné přístupy,“ poznamenal.

Diplomat si rovněž vzal na mušku Brusel a prohlásil, že EU „nyní aktivně prosazuje své plány na vyslání vojenské trenérské mise na Ukrajinu“. Obvinil blok, že chce „přispět k výcviku… protiruských jednotek“.

Lavrovovy výroky přicházejí uprostřed stále napjatějších vztahů mezi Východem a Západem. Ve středu se sešli zástupci NATO a ruští diplomaté, aby jednali o bezpečnosti na evropském kontinentu, čemuž předcházelo jednání mezi představiteli Washingtonu a Moskvy.

Generální tajemník vojenského bloku pod vedením USA Jens Stoltenberg ve středu uvedl, že organizace je připravena naplánovat „řadu schůzek s ruskou stranou na různá témata, včetně omezení raketových zbraní v Evropě“. Dal však jasně najevo, že NATO nebude ustupovat a dělat kompromisy v tom, co považuje za své základní hodnoty, aby vyhovělo požadavkům Moskvy.

Stoltenberg trval na tom, že „pouze Ukrajina a 30 spojenců může rozhodnout, kdy se Ukrajina stane členem … Rusko nemá právo veta,“ s odkazem na jeden z jeho požadavků zaručit, že Kyjev nevstoupí do řad NATO.

Minulý měsíc Moskva předala dva návrhy smluv – jeden Washingtonu a druhý NATO -, které obsahovaly požadavek na záruky ze strany NATO týkající se pohybu vojenského personálu a techniky a také výzvu, aby se organizace zdržela dalšího rozšiřování v blízkosti ruských hranic.

Zdroj: Pokec24

  • Chcete-li podpořit Novou republiku, přispějte na účet 2300 736 297 / 2010
2.6 16 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 lety

Projev a odpovědi na dotazy médií ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergeje Lavrova během tiskové konference k výsledkům činnosti ruské diplomacie v roce 2021, Moskva, 14. ledna 2022 https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1794396/ “Když jsme v roce 2009 žádali o převedení bezpečnostních záruk z politického závazku na status právního závazku a navrhli odpovídající dokument, bylo nám řečeno: nás se to netýká a právní… Číst vice »

blafomet
blafomet
před 2 lety

Je až neuvěřitelné,jak si západ(/NATO) představuje že je vládcem světa.Tam se nenajde realita schopný posoudit že jsou i zájmy jiných zemí než expanze NATO?Velice mě mrzí že jsme toho účastni jako člen NATO.

Plebej
Plebej
před 2 lety

NATO – jakožto nástroj US politiky, jejíž dominantou je mocenská expanze, – se “své” politiky nevzdá. V tom se dá Stoltenbergovi i věřit. Nebylo přece založeno proto, aby se té politiky vzdávalo, jen ji protlačovalo dál a dál. A pokud svou politiku nepřehodnotí samotný Washington, NATO narazí na ruský odpor. A i přes energetickou krizi bude… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety

No, at už mají anglošašci scénářů “co bude” na stovky, vsadím knír na to, že bude to, co jejich “co bude” scénáře neobsahují a že budou opět přistiženeni s kataty dole, jako se jim to už opakovaně přihodilo. Kdyby ze své nabubřelolosti a šablonovitého (ne)myšlení jen drobet slevili a aspon očkem jukli do Umění… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Lavrov řekl, že ruské návrhy nejsou jídelní lístek (“eto nět menju”) a očekává komplexní opověď a to jednoznačnou. Nikoliv “plán řady schůzek”. Na otázku novináře (snad, nezachytil jsem to) BBC přímou otázku co bude, když odpověď nepřijde nebo nebude pro Rusko přijatelná odpověděl, že pak rozhodne prezident na základě toho, co mu… Číst vice »