Viktor Orbán: Vláda má povinnost bránit své občany před EU

Maďarský stát má povinnost bránit občany proti útokům na jejich identitu, a to v případě, že tyto útoky vyplývají z rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Zdroj: stránka Petra Hampla

Soudní dvůr Evropské unie v rozporu s maďarskou ústavou rozhodl, že Maďarsko musí na své území vpustit migranty, kterým dosud bránil ve vstupu plot a maďarská pohraniční stráž. Naše pohraniční stráž migrantům vstup nepovolila. Těm, kterým se podařilo vstoupit nelegálně, nebylo dovoleno zůstat na maďarském území. Ti, kteří chtěli požádat o azyl, museli své žádosti podat mimo území Maďarska.

Maďarská vláda se tedy obrátila na maďarský ústavní soud s otázkou, jak má dále postupovat. Ústavní soud vydal tři rozhodnutí.

Za prvé. Potvrdil, že vláda musí hájit ústavní identitu Maďarska i tehdy, když je to v rozporu s rozsudkem Soudního dvora Evropské unie.

Za druhé. Konstatoval, že pokud orgány EU nevykonávají sdílené pravomoci efektivně, mohou je vykonávat maďarské orgány.

Za třetí. Prohlásil, že na vztah mezi migrací a lidskou důstojností je zapotřebí pohlížet nejen z hlediska migrantů, ale také z hlediska historického obyvatelstva země.

Argumentace ústavního soudu je složitá. Jejím jádrem je lidská důstojnost – to je něco, co se v dnešní Evropě vidí jen zřídka.

Mezinárodní soudy se při obraně lidské důstojnosti vydaly stejnou cestou jako pokrokové evropské společnosti obecně. Vytrhly jednotlivce z jeho přirozených národních, jazykových, kulturních, rodinných a náboženských společenství. Popírají, že příslušnost k takovým společenstvím je součástí identity člověka, a tedy i složkou jeho lidské důstojnosti. Popírají, že příslušnost k takovým společenstvím poskytuje přirozenou ochranu základních práv. Pohlížejí na jednotlivce jako na abstraktní entity, které mohou žít kdekoli, mluvit jakýmkoli jazykem nebo se modlit k jakémukoli bohu.

Tradiční společenství se tak stávají zcela bezbrannými. Stojí proti nim nejen progresivistická politika, ale také porozumění právu. Evropané jsou připravováni o právo rozhodovat, s kým chtějí ve své zemi žít – a to dokonce i v případě, že masová migrace vede k rozpadu toho tradičního společenství, které tvoří základ identity jednotlivce. V konečném důsledku jsou tak Evropané zbaveni práva na svou zemi zemi, svůj jazyk, svou kulturu, svou rodinu a svého Boha.

Rozhodnutí maďarského ústavního soudu se proti tomu staví. Odmítá rozvrácené pojetí lidských práv a staví je zase zpět na nohy. V tomto světle bychom si měli přečíst, co rozhodnutí říká o pravomocích Evropské unie a suverenitě Maďarska. Maďarský stát má povinnost bránit občany proti útokům na jejich identitu, a to v případě, že tyto útoky vyplývají z rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nebo z nedostatků při výkonu pravomocí EU. Společenské prostředí nesmí být měněno bez demokratického mandátu.

Maďarský ústavní soud tak konstatoval, že Maďaři mají právo na svou vlast.

Převzato z Orbánova blogu About Hungary

2.8 33 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kolokol
kolokol
před 2 lety

Moc užitečný článek. Jako sociolog nám pan Hampl pěkně objasnil v čem spočívá ta naše identita, a co by ji mohlo rozvrátit. Evidentně Evropskému soudnímu dvoru chybí znalosti z tohoto oboru. No, to je ale veliké mínus pro práci takové instituce, jejíž verdikty se dotýkají právě celých sociálních vrstev, o jejichž blaho by měla… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Premiér Fiala bude mluvit a jednat jako Orbán. Tedy, pokud mu tu Brusel nařídí. A to bude, jak známo, na svatého Nikdejše !

adam
adam
před 2 lety

Počkám na výsledek blížících se maďarských parlamentních voleb a pokud opět vyhraje Orbán, tak vrazím své úspory do nákupu nějaké vhodné nemovitosti v Maďarsku a tradá. Maďarsky se naučím, slovník už mám…

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Nejrychleji se jazyk učí s nějakým pěkným “slovníkem do postele”.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Hmm mám to kousek k Polákům navíc mluví podobným jazykem ale přeci to nemůžeme vzdát a utéci. Notabene když je jen otázka času kdy se to zadlužené impérium rozpadne. Pak se bude muset začít od začátku.

Lubez
Lubez
před 2 lety

Ústava každé země, už pouze z principu ústavy, musí být nadřazena nad jakýmkoliv zákonem nějaké unie. Jinak to nemůže být ústava.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Vy žijete pře rokem 1989 kdy bylo Československo zemí PRÁVA,SVOBODY A DEMOKRACIE!

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Oprava
P.S.
Žijete ve vzpomíkách……

SunTzu
SunTzu
před 2 lety
anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  SunTzu

To je stejná 3,14 ča jako Jourová….obě ty zdechliny měly bručet na doživotně na Mírově ve zostřeném režimu!

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  SunTzu

Domina Bradáčová s poslušným Blažkem, to bude groteska … Už si nepamatuji co se v parlamentu projednávalo, ale Blažek jako zpravodaj se neustále chodil ptát Bradáčové jako žáček paní učitelky co má říkat a dělat, je na to kamerový záznam …. Také to prozrazené zdokumentované setkání spiklenců v restauraci před několika lety …. Bradáčová,… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Ministr Blažek bude z toho všeho na vrcholu blaha …

cablik
cablik
před 2 lety

Jo být Maďar nebo Polák tak jsem v klidu tady um nás jim budou skákat do (__!__) a náš ústavní soud by se postavil za EU.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Pšonek miluje amiokupanta a chtěl nás v rpce 1938 napadnout dřív,než Hitler,takže klídek,to není a nebude můj spojenec NIKDY!

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Bohužel je potřebujeme obě země nás chrání před migrací a dalšími liberálními zhovadilosti.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Maďar ano,Pšonek se otočí kdykoliv amiokupant pískne a to opravdu NENÍ SPOJENEC V NIČEM!
Ale mohl by muhramr….ům dodávat jejich BÁJEČNÉ ,zdravotně neZÁVADNÉ pOTRAVINY!.-))))

maxim
maxim
před 2 lety

Sociologové by si měli udělat pořádek v používaných termínech a pojmech … Kritizovanou “protinárodní” politiku nelze označovat za politiku progresivistů (progresem je míněn prospěšný pokrok) …, ,ve skutečnosti se jedná o zhovadilou politiku liberalismu …, Liberalismus postihla stejná zhovadilost jako v minulosti socialisticko komunistické hnutí, přičemž sociální demokraté minulosti byla stejná hovada jako liberální… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Poprosil bych neurážet hovada.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Vláda ano,ale my nějakou vládu máme?????
V Čechách vládnou vlastizrádní poskoci ze slepence pěti pidistran.Vláda byla naposledy za Jirky Paroubka!