Zatímco Kazachstán hoří kvůli nerovnosti, bohatství elity je v bezpečí v Londýně

Web Pokec24 přináší údaje o korupci a rozevřených sociálních nůžkách mezi novou kazašskou elitou a občany Kazachstánu. Postsovětské elity si přivlastnily veškeré bohatství země, vyvážejí kapitál do zahraničí aniž by je sužovalo, že jejich spoluobčané chudnou. Podobně jako na Ukrajině i v Kazachstánu to vedlo k výbuchu hněvu, na kterém se přiživují političtí extremisté. Podobně jako na Ukrajině banderovci v Kazachstánu muslimští militanti i v tomto případě hecovaní ze zahraničí …

Pokec24, josh-xyOpenDemocracy

Tento týden v tichosti začaly v Kazachstánu protesty. Náhlé zvýšení ceny zkapalněného ropného plynu, který je pro svou nízkou cenu oblíbeným druhotným palivem, vyvolalo veřejná shromáždění ve městech na západě Kazachstánu, kde se nachází odvětví přírodních zdrojů.

O pět dní později se však zdá, že systém budovaný od 90. let první kazašskou rodinou Nazarbajevových a jejich spolupracovníky je otřesen.

Vláda podala demisi, bývalý vůdce Nursultan Nazarbajev byl zbaven funkce předsedy Rady bezpečnosti země a protestující se pokusili vniknout do budov státní správy v podmínkách výjimečného stavu. Na žádost prezidenta Kassyma-Jomart

a Tokajeva vstoupily do země ruské jednotky. Podle mluvčího místní policie byly ve městě Almaty orgány činnými v trestním řízení údajně zabity desítky protestujících.

Čtyři tisíce kilometrů daleko v Londýně však britská aktiva kazašské vládnoucí třídy sedí v klidu. Podle údajů zveřejněných v nedávné zprávě Chatham House vlastní elita středoasijského státu v Londýně a na jihovýchodě země luxusní nemovitosti v hodnotě nejméně 530,4 milionu liber. Přibližně 330 milionů liber z tohoto luxusního majetku vlastní rozvětvená rodina Nazarbajevů.

Labouristická poslankyně Margaret Hodgeová pro openDemocracy uvedla, že rozsah „majetku, který kazašská vládnoucí rodina vlastní v Londýně, ukazuje, jak je Spojené království zapleteno do akcí tohoto autoritářského režimu“.

Majetkové portfolio rozvětvené rodiny Nazarbajevových, do níž patří dcera bývalého prezidenta Dariga Nazarbajevová, její syn Nurat Alijev, Nazarbajevův miliardářský zeť Timur Kulibajev a Kairat Boronbajev, kazašský podnikatel, jehož dcera byla provdána za vnuka Nursultana Nazarbajeva, se pohybuje od nemovitostí za 140 milionů liber mezi ulicemi 215 a 237 Baker Street až po luxusní sídlo na londýnské Bishops Avenue, známé jako „miliardářská řada“. V roce 2007 koupil Kulibajev od prince Andrewa sídlo Sunninghill Park – za 3 miliony liber nad jeho vyvolávací cenu.

Majetek rodiny Nazarbajevů již dříve přitahoval pozornost britských orgánů činných v trestním řízení. V roce 2020 podala Národní agentura pro boj proti trestné činnosti (NCA) žalobu na tři nemovitosti, v níž tvrdila, že byly zakoupeny z prostředků, které zpronevěřil Rakhat Alijev, otec Nuralijeva. Tento případ byl později zamítnut soudcem Vrchního soudu, který shledal, že tvrzení NCA je „nevěrohodné“. Alijev tehdy v projevu uvedl, že NCA „vedla nepodloženou a zlovolnou právní žalobu, včetně šokujících urážek na mou osobu, mou rodinu a mou zemi“.

Nemovitosti ve Spojeném království si pořídili i další spojenci Nazarbajevova režimu. Dcera měděného magnáta Vladimira Kima vlastní byt za 27,5 milionu liber v mamutím luxusním komplexu One Hyde Park na okraji centrální zeleně hlavního města. Bankéřka Aigul Nurijevová, kterou Rakhat Alijev kdysi označil za správkyni financí první rodiny (Nurijevová toto tvrzení tehdy popřela), vlastní nemovitost v Regents Parku za 5,6 milionu liber.

„Tato částka 530 milionů liber je pravděpodobně špičkou ledovce,“ řekl Thomas Mayne, hostující pracovník Chatham House, který se zabývá výzkumem korupce ve Střední Asii. „O některých velkých britských nemovitostech jsme se dozvěděli až díky nařízení o nevysvětlitelném bohatství a souvisejícím vyšetřováním. Je pravděpodobné, že jich bude mnohem více.“

V Londýně však neukládají své bohatství jen lidé z režimu, ale kapacita města pro ukládání majetku přitahuje i jejich odpůrce, včetně bankéře Muchtera Abljazova, jehož dramatický pád z nemilosti vedl k tomu, že ho kazašská vláda v uplynulém desetiletí pronásledovala po celé Evropě. Abljazov, který veřejně podpořil současné protesty, vlastnil v hlavním městě Spojeného království pět nemovitostí, z nichž každá stála 18 milionů liber. V současné době pobývá ve Francii poté, co ztratil azylový status ve Spojeném království kvůli tomu, že neodhalil svůj majetek.

„Vládnoucí elita kolem rodiny Nazarbajevových a jejich klíčových spolupracovníků využívá stát k tomu, aby těmto několika rodinám nahromadila obrovské bohatství. A to prostřednictvím kontroly ropného a plynárenského průmyslu,“ řekl John Heathershaw, docent mezinárodních vztahů na Exeterské univerzitě a spoluautor nedávné zprávy Chatham House.

Za možnou příčinu současných protestů označuje luxusní životní styl a bohatství kazašské vládnoucí rodiny a jejich spolupracovníků.

„V průběhu let se lidé v Kazachstánu dozvěděli o tomto životním stylu, což vyvolalo obrovskou nelibost,“ uvedl Heathershaw a zdůraznil některé z protestních požadavků týkajících se dceřiných společností státních podniků, jakož i předčasného odchodu do důchodu a zvýšení přídavků na děti a důchodů.

Nursultan Nazarbajev s manželkou při přijetí britskou královnou Alžbětou II a jejím manželem

 

Ačkoli prezident Nursultan Nazarbajev po 29 letech v úřadu v roce 2019 odstoupil, jeho systém rozdělování ekonomických výhod Kazachstánu mezi elitu, nikoli mezi lid, zůstal zachován. Podle zprávy společnosti KPMG z roku 2019 vlastní v zemi 50 % jejího bohatství 162 lidí. Tajné platby a offshorová vozidla jsou totiž již dlouho charakteristickým rysem života elity v zemi, kde se v 90. letech 20. století američtí a britští energetičtí giganti přetahovali o přístup k jejím ropným a plynovým polím.

„Z těchto protestů vychází skutečná kritika celé povahy politické ekonomie země,“ řekl Heathershaw.

Jak nedávno pro openDemocracy upozornil kazašský novinář Dmitrij Mazorenko, nerovnost v zemi se zhoršila během globální pandemie, kdy se oficiální seznam miliardářů v zemi zvýšil ze čtyř na sedm – přesto se mnozí uchýlili k půjčkám, aby mezi vysokými cenami a inflací vyšli s penězi.

Zda se tato kritika dostane i do Londýna, bude pravděpodobně záviset na britské vládě a orgánech činných v trestním řízení. První z nich otálela se zavedením opatření pro finanční transparentnost, jako jsou registry zahraničních vlastníků nemovitostí a nové ověřovací pravomoci pro Companies House, které by mohly pomoci odhalit rozsah bohatství elit ve Spojeném království; druhé zatím zaznamenaly jen málo úspěchů při potírání potenciálně podezřelého bohatství.

Dokud Spojené království nezačne přebírat odpovědnost za usnadnění převodu extrémního bohatství elitních skupin v autoritářských státech, budou stopy i nadále vést ke společnostem na Britských Panenských ostrovech, tajným přídělům akcií a londýnským nemovitostem za miliony liber. A to je pro „globální Británii“ ostudná pověst.

2.7 27 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Ono je hlavně potřeba se na celou věc podívat ideologicky, zdali ty policajtský hlavy byly odřezávány tak nějak diktátorsky a nebo naopak demokraticky, Havel neblahé paměti by dokonce našel i výraz “humanitární odřezávání hlav”.

vy třeba brát v

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Černý humor, to by nám šlo. Ale díky za něj…

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Ten článek je hloupý. Výbuch lidové zlosti a bla, bla bla. Já uvedu svůj příběh. Byl jsem u stavby elektrárny v Turecku, kam dodala rakouská firma vadné kotle a kvůli těmto vadným kotlům zkrachoval jednak tento projekt, zkrachovala česká firma, která tu byla téměř 200 let a skončil podnik, který dával zaměstnání 7,5 tisíců lidí… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

To už jsi tady psal několikrát. Novou myšlenku nemáš?

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

ke nutno, aby ses zamyslel hlouběji nad tím, co jsem chtěli říci, a pak to půjde, že za tzv. “nespokojeností” lidí, jak je tu v tomto článku prezentována, je několik let práce CIA a miliardy dolarů spotřebovaných na budování sítě agentů v dané zemi, bez těchto peněz a sítě ta tzv. nespokojenost lidí nevznikne. Já ti tady… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Lidé, pozor. Lubez je zodpovědný za nezdar naší politické scény a nesmírnou zlodějinu.
Hned zítra se jdu udat. To je tedy pakáž ten Lubez.
Vše ve zlém, H. zmetku, odhalení agenta se trestá.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

A řekni mi po popravdě, co by tě naštvalo tak, aby jsi vyrazil do demonstrace? Já chodím skoro na každou, která je proti tomuto zlodějskému establishmentu a chodil jsem i protestovat třeba proti rouškám. Když tady ukradl Kožený akcie akcionářů a Bakala byty horníkům, tak nikdo do ulic nešel, lidem to bylo úplně fuk.… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

A už se to zvrtává tam kam to nemá nikdy dojít. Kádrování. Já já já. Vypadá to skoro i na fanouška milionů chlívek ale to doufám asi nee. Hold jistá zdravotní indispozice mě drží v bezpečí domova ale neznamená že budu bezhlavě demonstrovat za kde co. Já nikdy nikde nezpochybnil situaci v Kazachstánu.… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

A vůbec, přesná analýza situace v Kazachstánu je v novém článku pod názvem:
Kazachstán a Rusko předvedli, že US příručka pro barevné revoluce zastarala.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Lubezi, tady jsem já, jak jsem profackoval dva mladé ptáky, co si to chtěli rozdat se starým válečníkem z barikád https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/konev-socha-dcera-rusky-velvyslanec-zmejevskij-mistopredseda-kscm-

basos
basos
před 2 lety

…….cituji konec clanku… .…..””Dokud Spojené království nezačne přebírat odpovědnost za usnadnění převodu extrémního bohatství elitních skupin v autoritářských státech, budou stopy i nadále vést ke společnostem na Britských Panenských ostrovech, tajným přídělům akcií a londýnským nemovitostem za miliony liber. A to je pro „globální Británii“ ostudná pověst.” …..A ten den prijde kdy????? A vubec, clanek… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Přešlápněte si, autor konstatuje to co Vy. Anglie má ostudnou pověst. A bude ji mít potud, dokud … A kdy přijde ten den, evidentně nechává na Anglánech.

cablik
cablik
před 2 lety

Jo je třeba vydřené prachy z lidí schovat do zahraničí co kdyby se to podělalo a navíc to nebude lidem na očích.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Kdyby si chudák Nazarbajev, či někdo z jeho rozvětvené rodiny občas něco přečetli, hned by jim docvaklo, že pokud si uložili majetek v Anglii, nemají vlastně nic. Ta paní, co je na fotečce po levici toho nešťastníka, mu to vysvětlí. Jako všem moulům, co si nakradené, u ní uložili před ním.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Třeba to ví, hele my ti zajistíme jakýs takýs život v luxusu ale penízky budou pěkně u nás.

zemedelec
zemedelec
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Tohle je osvědčený systém,aby si život v luxusu zasloužil,musí si nakrást pilně pracovat pro nové páničky a podělit se.Takhle to funguje i u nás,naši oligarchové si také tak pomohli a nejsou si jisti svým majetkem,že je to vždycky jejich.