Deset procent

Krátký válečný úvodník: 
Tak co, probudili jsme se ještě do míru? Nebo to fakt začalo? Něco jak rádio Jerevan: 
Otázka: Je pravda, že dneska zaútočily síly Ruské federace na Ukrajinu? 
Opověď: V podstatě ano, až na to, že zaútočily síly Ukrajiny na Donbas. 
Pokud je mír, můžeme se věnovat dnešnímu textu. Pokud není, pokusím se co nejdříve reagovat. 

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
V dnešním článku se poněkud odpoutáme od problémů našich východních sousedů a vrátíme se k nám domů, kde naše pravdomluvná a výhradně demokratická vláda řeší Okamurovy obstrukce v poslanecké sněmovně a skvělý, úžasný státní rozpočet, který nás díky schodku pouhých 280 miliard zachrání před ekonomickým armagedonem, do kterého nás chtěl uvrhnout oligarcha Babiš. Fialovi se samozřejmě nijak nechce komentovat inflaci, která v lednu přeskočila deset procent, i když všichni chytří ekonomové tvrdili, že bude pouze osmiprocentní, že to je maximum a pak už to bude dobré. Jen Marian Kechlibar mluvil o deseti procentech, ale pro jistotu se připravil na 25%.Ano, bude to právě ta inflace, která zachrání český státní rozpočet… Náš státní dluh je právě o deset procent nižší než loni, protože půjčené peníze mají o deset procent nižší hodnotu. A naše úspory jsou ze stejného důvodu také o deset procent nižší, čímž se to krásně navzájem zneutralizuje, makroekonomicky je všechno v pořádku, rozhazovačnost byla odměněna a skromnost se šetrností byly po zásluze potrestány.

Už Remarque psal, že svět, kde se žije dobře těm, kdo umějí dělat dluhy, ten prostě špatně dopadne.

Já tedy nejsem žádný ekonom, nehodlám se srovnávat s Lukášem Kovandou, který je v médiích jako doma… ale tak nějak bych si myslel, že tohle je teprve začátek. I na burze se totiž plyn a elektrika kupují na nějaký čas dopředu. Elektřina za současné vysoké ceny, ta do našich zásuvek teprve doteče. Leckdo má ceny fixované, leckteré smlouvy teprve dobíhají.

K tomu začnou zemědělci hnojit hnojivem dražším o 200%.  V jejich nákladech se to slušně projeví. K tomu budou celkové dotace do zemědělství nižší o několik miliard. Ano, to se také promítne do vašich peněženek. I blbej plast bude dražší, protože se překvapivě vyrábí z ropy.

Problémy nekončí, problémy začínají.

Tohle všechno se samozřejmě projeví v obchodech a zaměstnanci se začnou dožadovat vyšších platů. Nejvíc ti na manažerských postech. Těm se strašně zdražily Bavoráky a členství v golfovém klubu a tak se to musí dohnat. Ale tentokrát si o přidání začnou říkat všichni a velmi nevybíravě. Protože rovnátka pro děti, pomůcky do školy, jízdné na autobus a další věci prostě zdražily.

Já osobně jsem byl v práci poslední dva roky ambiciózní a snažil jsem se dotáhnout na plat, který by mi umožnil platit manželce sociální pojištění a ona by mohla zůstat s dětmi ještě nějakou dobu doma.  V práci by jí stejně nikde moc nechtěli, když máte pět dětí, tak každou chvíli nějaké marodí, takový pracovník pro firmu nebývá dvakrát perspektivní. No, dokázal jsem to. Dostal jsem se na plat, který by nám to umožnil. Ale jako by se nestalo. Úsilí posledních dvou let je v tahu, protože 10% inflace.

K tomu jsem zjistil, že zdražení se týká i třeba vidlákovského zubaře. Nasadil ceník… plomby za peníze od pojišťovny dělat nebude, protože na nich prodělává. Nevím jestli se to smí, ale visí mu tam pěkně dlouhý ceník, který tam ještě při poslední prohlídce nebyl.

Inflace teprve začíná a konec je v nedohlednu. Úspor je mezi lidmi ještě dost a ty ještě nějakou dobu budou pohánět ekonomiku a ještě víc tu inflaci roztáčet. Teď je čas nakupovat, protože peníze jaksi příliš rychle ztrácejí hodnotu. Jasně, někdo bude investovat, ale běžná průměrná rodina fakt nebude dávat prachy do akcií. Rychle koupí nějakou ojetinu na ježdění, dají si na zahradu bazén, koupí si kuchyňskou linku nebo pojedou na dovolenou, protože kdyby nejeli, tak o ty peníze stejně přijdou. Totéž platí i pro menší firmy.

Já také co nejdřív doplním uhlí do sklepa, asi koupím ten myslivecký chlaďák, abych měl kam vyvěsit půlku prasete, doplním krmivo, slámu… a budu koukat, jak se zbytky úspor pomalu rozpouštějí ve vyrovnávce státního dluhu.

Můžeme se dneska dohadovat, kdo za to může. Jestli nás dohnaly předchozí covidové roky, kdy stát sypal prachy horem dolem? Nebo za to může ta skvělá hospodářská politika EU, díky které dostáváme uhlí z Austrálie a ruský plyn, který mohl být za pakatel, tak je pětkrát dražší. Nebo jestli se to hodí Američanům, kteří tu foukají do válečného ohýnku a předpokládají, že po požáru zbudou jen oni?

Nebo je to prostě o tom, že nikde nejsou lidi, protože právě teď odcházejí do důchodu poslední ročníky těch, co něco uměli díky komunistickému školství? Zjišťují firmy, že sice na dílně měli deset lidí, ale když odešel ten jeden důchodce, tak těch zbylých devět je úplně marných a jejich produktivita klesla úplně do háje? A stejně s tím nemohou nic dělat, protože pokud by tyhle lemply vyhodili, tak seženou jen jiné lemply, kteří navíc nebudou vědět ani to málo, co se naučili ti první lemplové?

Kdo je rozežraný tentokrát? Zase jsme si prožrali budoucnost, jak to kdysi říkal Kalousek?

Nebo je to prostě tím, že se v naší zemi chovají všichni politici jako poslušní pejsci, nechávají se úkolovat cizími ambasádami? Je to tím, že naší politiku ve skutečnosti určuje Koudelka s Kundrou? Je to tím, že Orbán si prostě vyjednal plyn a Fialu to ani nenapadlo? Nebo je to tím, že Okamura obstruhuje kvůli pandemickému zákonu, zatímco covid ustupuje tak nějak sám…  a ještě si tam v SPD (zase) nevšimli, že národ má už úplně jiné starosti?

(Poznámka Nové republiky: vážený Vidlák zapomíná, že SPD již dávno není stranou jednoho vůdce a že např. potravinové bezpečnosti a soběstačnosti, energetické krizi a jejím kořenům stejně jako akutní hrozbě války a nedemokratické protinárodní podstatě Evropské unie, což i my považujeme za podstatně závažnější témata než “kovidový zákon”, se věnují za SPD europoslanec Ivan David, poslanci Jaroslav Bašta a Jiří Kobza a další… Většinu těchto příspěvků a videozáznamy besed na tato témata na Nové republice zveřejňujeme pravidelně.)

Vyhlašuju anketku:

1. Kam až se inflace vyšplhá? Já bych si klidně vsadil na 20% a výš.

2. Kdy se dopracujeme k oficiálnímu inflačnímu údaji 15%? Já bych tvrdil, že v dubnu.

3. Kdy to smete vládu? Já bych si myslel, že vlastně nemají šanci politicky přežít letošní rok.

Vidlák a.a., zdroj Vidlákovy kydy

Nová republika přidává Ankety, ke kterým inspiroval Vidlák:

Inflace v nejbližších desíti měsících

Nahrávání ... Nahrávání ...

Inflace a její důsledky smetou Fialovu vládu

Nahrávání ... Nahrávání ...
2.6 30 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Osamocená SPD bojuje za občany této země ani opoziční ANO nic nedělá a kdo to nevidí je hloupý. Dokonce i Slovenští havloidi zajistili levnou elektriku pro lidi a tihle na nás s?rou.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

SPD bojuje dobře. Škoda, že ve volbách nedostala více munice. Aneb, tam kde chybí munice, musí pomoct ulice. Jen doufám, že do příštích voleb, ulice otevře oči.

Krausian
Krausian
před 2 lety

Investovat do akcií určitě ne, ty jsou jen nafouknutá bublina, která velmi rychle splaskne. Pokud má člověk nějakou korunu navíc, tak je podle mne vhodné investovat do drahých kovů a tím se pojistit, že ho inflace (hyperinflace?) nepřipraví o všechno… Jinak příčinu je třeba hledat v zavedeném finančním systému, který musel už z principu… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Krausian
Milan
Milan
před 2 lety

Inu inflece je prevít a nouze z lesa vlky vyhání. Já například byl včera na spirometrii a byl požádán o padesátikačku, že je to placený úkon. A až nyní, při čtení tohoto článku, jsem si uvědomil, že jsem nedostal stvrzenku. Holt má vlčice asi mládata…

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

mas fakt ale starosti ohledne pada, ale nest…s cim mam ale ja problemy se penez netyka, ale diky svemu veku si pamatuji jak po Cesku tedy Protektoratu lozili vojaci wehrmachtu s nabitymi zbranemi, ale nest… byli jsme okupovana zeme, ze? V 1968 na mne zase v Praze (CSSR) miril sovetsky vojak odnekud z Kazachstanu, kdyz videl… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem basos