Francouzská analytik: Kdo ohrožuje mír na Ukrajině?

Podle politického analytika Bruna Guigue je myšlenka, že Rusko připravuje ozbrojenou invazi na Ukrajinu „pohádkou“, podobně jako diskurz o „sovětské hrozbě“ pro západní Evropu v době studené války.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Na fotografii je americký voják, který kontroluje dodávku zbraní a munice určených pro Ukrajinu na vojenské letecké základně Dover ve státě Delaware  24. ledna 2022

Propaganda studené války není zaměřená na nuance. Všichni západní mluvčí již několik měsíců zdůrazňují, že Rusko se chystá napadnout Ukrajinu, že se válka blíží a že musíme být připraveni jí čelit. Ale to je starý software! V dobách konfrontace mezi Východem a Západem se na Západě tvrdilo, že se, že nad demokraciemi visí sovětská hrozba, jako Damoklův meč. Dokonce se tvrdilo, že vojenský arzenál Sovětského svazu je větší je o hodně větší, než arzenál USA a že SSSR pravděpodobně využije tuto převahu pro napadení a podrobení Evropy.

Ale to nebyla pravda. Tahle systémová hrozba byla fikcí. Sovětský arzenál byl vždy nižší, než arzenál jeho protivníků a vedení SSSR nikdy nepočítalo s invazí do západní Evropy. Washington vědomě udržoval závody ve zbrojení ode dne vítězství Spojenců nad Německem a Japonskem. Z cynického pohledu měl západní tábor dva dobré důvody k vyvolání této soutěže: válka SSSR vyčerpala, způsobila smrt 27 milionů sovětských občanů a zničila 30 % jeho hospodářského potenciálu a zároveň fantasticky obohatila USA, které v roce 1945 zodpovídali za 50 % světové průmyslové výroby.

Tato bezprecedentní hospodářská převaha, která způsobila válka, podporovala agresivní zahraniční politiku, pokrytecky oděnou do ideologického roucha obrany „svobodného světa“ před „sovětským totalitarizmem“. Tato imperialistická politika, v souladu s doktrínou, kterou v roce 1947 vytvořil George Kennan, měla jasný cíl: postupné vyčerpání Sovětského svazu – těžce zkoušeného Hitlerovou invazí – ve vojenské soutěži, ve které sovětský systém promrhal prostředky, které mohl věnovat svému rozvoji.

Je třeba říci, že tato politika přinesla ovoce. Sovětský svaz, který byl po druhé světové válce překonaný západním kapitalizmem, který měl o hodně lepší podmínky, nakonec v roc e1991 opustil jeviště po vyčerpávající soutěži. Zdá se ale, že se nic nezměnilo a studená válka pokračuje bez přerušení. Třicet let po zániku SSSR nepřátelství Západu pokračuje. Moskvě se stále připisují válečné záměry, i když demonstrace sil NATO na hranicích Ruska dostatečně ilustruje reálnou hrozbu ze Západu.

Co může být absurdnější než tento příběh o dobrém svědomí Západu, který obviňuje Rusko ze všech křivd, obviňuje špatnou velmoc, která představuje neodolatelnou hrozbu pro údajně civilizovaný svět.

„Od Stalina k Putinovi“. Co může být absurdnější, než tento příběh o dobrém svědomí Západu, který všechny chyby připisuje Rusku. Tento strašlivý diskurz trvá na identifikaci Ruska jako jakéhosi systémového nepřítele, přičemž sovětská říše zla byla v zájmu věci přemalována na ruské barvy. V očích západních vládnoucích elit je Moskva stále Moskvou a hrozba z Východu je trvalou součástí euroasijské geopolitiky.

Zdroj

3.6 20 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Mír na Okrajině ohrožují celou dobu Banderovci a po roce 2014 i amiokupanti pod hlavičkou NATO,tudíž i ČR!

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Ano Rusko určitě chce napadnout Evropu. Nosatí pánové přeci nikdy netoužili po nerostném bohatství, zlatu, plynu, naftě, natažených rourách, železnicích, otrocích … Ten zpropadený Rus ví, že v Evropě sice nic takového není, ale asi se nemůže dočkat, až vyzobe ze světa ty moudré hlavy na nitkách, které tu Evropu řídí. Žvanil… Číst vice »

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

mas na mysli “big nose people”? jinak rikaji ze jsou “bohem vyvoleni”?

haf
haf
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

jděte k lékaři se svými nosatými pány. Jistě by vás ve vašich směšných a současně nebezpečných pověrách mělo zastavit to, že zkoumání genetického původu židů dokonce i občanů státu Izrael neukázalo ani omylem jednotný, tedy vámi předpokládaný “nosatý” původ, ale jedná se o lidi geneticky spjaté se zemí, odkud přišli. je to jedno z mnoha… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Máte pravdu. Spojuje je vrozený parazitizmus, vštěpovaný s vyvoleností od narození a náboženství je jejich drogou. Sepište si alespoň 10 – 20 nejbohatších lidí a posuďte co je v historii spojuje.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

pane Hafaku,

voni sou ale hlavicka, slyseli voni neco o povolzskych chazarech” takze puvodni izraelity do toho netahaji. Radsi si prectou historii. a aby neremcali, tak vedi, ze jedna z mych pra-prababicek byla Rimska Zidovka, cili bona fide Izraelitka, ale to by si voni museli precist historii od roku pred Kristem

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Genetický průzkum tam rychle skončil, protože by prokázal co nechtějí. Jinak v ženské linii po druhé generaci není v genetice ani stopa. Proto nový vyznavači přeměnily sledování linie ne po otci ale po matce. Pokud Abrahám skutečně existoval, byl Asyrského původu a Asyřané patří do třetí haplo skupiny. Nejstarší žijící haplo skupinou jsou Křováci.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Už stojím. Máte pravdu. Pověry o vyvolených a geneticky správných jsou nebezpečné. Přeci víte kam takové učení v Evropě vedlo. Jinak to, že se dle Vás ani omylem nepředpokládá genetický původ kohokoliv, ale o geneticky spjatého se zemí … půvabné. Kam na to chodíte ?

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Prezident de Gaulle byl taky Žid?

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Nevím, je to důležité ?

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Já jen,že byl nosatej.-)))

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

🙂 pravda, to mě nenapadlo. Na druhou stranu jsem nečetl, že by de Gaulle někde vyřvával “nejsem král židů, jsem žid králů”. Takže asi to opravdu nebude v těch rypáčcích.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

O nosech to opravdu není,to by musel být Čmaňa Zedníček a Bolek Polívka,Valašský král bohatší Rockefellerů!.-)))

danny
danny
před 2 lety

Perfektně rozehraná šachová partie. Příprava: pošleme kolegům naše stanovisko” odpověď: Stoltengberg – s Ruskem nikdo o ničem jednat nebude, Biden – přečteme si to. Stoltenberg – tak my také. EU nás neoslovili – Rusko – se slouhy nebudeme ztrácet čas. Tři kola jednání – Ženeva, Brusel, Vídeň -. Lavrov – máte týden… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Nevíte zda Orbán povolil nebo zamítnul cizí vojáky v Maďarsku? A zajímavé je, že dojednal objemy plynu, jejichž část posílá- na Ukrajinu!!No, s tím spojenectvím s muslimskými zeměmi bych byl opatrný- viz Filipínský prezident a jeho protiamerická rétorika a jak si dnes s američany notují!

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Orbán odmítl americké (ale i jiné cizí) vojáky na území Maďarska ještě před odjezdem do Moskvy. Plyn (a ropu) posílá na Ukrajinu i Bělorusko a Německo. Jistě ne bez svolení Moskvy. Spojenectví je vždy účelové a týká se konkrétních věcí. Ostatně bylo takové, i když se nazývalo “bratrství”. Takže je spojenectví s Tureckem, Arménií, momentálně s Čínou… na… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Díky za info

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

no kdyz Ukrove Orbanovi zaplati, tak proc ne????

haf
haf
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

předpokládám že Putin dříve či později dosáhne svého, protože ten jeho požadavek je rozumný a spravedlivý, nabídka USA na ruskou kontrolu ve dvou amerických základnách z mnoha a oplátkou americká kontrola na všech dvou ruských základnách není cestou k úspěchu…

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Putin začal jednat pouze z klíčovými hráči a ne z pudlíky. Vyjednal si podporu klíčových spojenců (Čína, Indie, Írán, Pákistán,..). Takticky vyčkal, aby si “západní kolegové” mohli spočítat, co je bude tvrdý postoj USA stát, kdo kolik zaplatí ihned a o co přijde do budoucna a kdo na tom vydělá. No vida! A po prvních siláckých řečech o “jednotném… Číst vice »

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Tak ono tomu hodně pomohlo to, že Blinken žádal o “nezveřejnění” odpovědi. V tu chvíli každý inteligentní evropský politik začal chápat, že bude lepší jednat sám za sebe, než se spoléhat na to, že to za něj SSA vyjedná.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Mír na Ukrajině ohrožují ti, kterým naše vláda říká spojenci. Škoda, že neslyšíme, jak se baví oni o nás.