Ruská armáda pripravuje obkľúčenie veľkých síl. Ukrajina stráca Azovské more

Jedna zo zničených radarových staníc pri Mariupole v Doneckej oblasti, oproti pozíciám armády DĽR

Ukrajina, 25. februára 2022 (AM) – 12 hodín po začatí pôsobenia Ozbrojených síl RF na území Ukrajiny je taktika ruských jednotiek čoraz zreteľnejšia. Štyri zoskupenia vojsk – Charkov, Donbas, Kyjev a Krym – mali za úlohu rozdeliť územie nepriateľa, prerušiť komunikáciu a zahnať veľké sily Ozbrojených síl Ukrajiny do „kotlov“. Existuje aj piate zoskupenie ruských vojsk, ktoré však zatiaľ zostáva v zálohe.

Operácia začala masívnym raketovým úderom, do ktorého sa zapojilo delostrelectvo na zemi (raketové systémy Uragán, Smerč, Iskander-M) a nosné lode s raketami Kaliber na mori a strategické letectvo (rakety X-555, X-101). Takmer okamžite boli zničené kľúčové veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny, potlačený systém protivzdušnej obrany, zničené komunikačné centrá.

Potom do operácie vstúpili taktické skupiny ozbrojených síl Ruskej federácie, ktoré sa rýchlo presunuli hlboko na územie nepriateľa. Prednosť dostali strategické objekty. Vodné elektrárne, fabrika Antonov, kľúčové mosty a dopravné tepny dostali pod kontrolu.


Každá zo skupín plní svoje úlohy. Na rieke Dneper a otvorili stavidlá, ktoré blokovali tok vody na Krym. Skupiny sa posúvajú ďalej na západ smerom na Nikolaev a Odesu, ako aj na východ, aby s pomocou armády DĽR zovreli Mariupol z dvoch strán. Charkovská obklopuje regionálne centrum Kyjev. Sily Donbasu vedú operáciu na oslobodenie svojich legálnych území. Územie je teda rozdelené a jednotky ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré zostali bez zásob, sú obkľúčené.

Toto je len prvá vlna. Rusko ešte nespustilo hlavné sily a sily operačnej zálohy. Letectvo je tiež stále dosť obmedzené. Mariňáci, od ktorých sa očakávalo, že pristanú ako prví, zostali ako eso v rukáve.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie informovalo o prvých výsledkoch na Ukrajine

Ruský vojenský personál začal 24. februára v súlade s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina špeciálnu vojenskú operáciu na ochranu DĽR a LĽR pred agresiou z Ukrajiny. Na brífingu to uviedol predstaviteľ Ministerstva obrany Ruskej federácie generálmajor Igor Konašenkov. Poznamenal, že Moskva v súlade s podpísanými dohodami s Luhanskom a Doneckom prijala opatrenia na demilitarizáciu Ukrajiny. V dôsledku presných úderov bolo vyradených 74 vojenských zariadení, z toho 11 letísk, ako aj 18 radarových staníc pre systémy protivzdušnej obrany S-300 a Buk-M1 ozbrojených síl Ukrajiny.

Okrem toho potvrdil, že sa stratilo jedno z útočných lietadiel Su-25 ruských vzdušných a kozmických síl. Zrútilo sa kvôli chybe pilotáže . Pilot sa stihol katapultovať a už je vo svojej jednotke. Kanašenkov zároveň presne nešpecifikoval, kde k incidentu došlo.

Dodal, že s podporou Ozbrojených síl Ruskej federácie začali armády DĽR a LĽR protiofenzívu proti Ozbrojeným silám Ukrajiny na Donbase. Hĺbková obrana Ozbrojených síl Ukrajiny bola prelomená. Kanašenkov zdôraznil, že všetok personál bol informovaný o potrebe zaobchádzať s ukrajinskými vojakmi s rešpektom.

Pozemný koridor na Krym: Ukrajina stráca Azovské more

Vojenská operácia na demilitarizáciu Ukrajiny pokračuje. Sú správy o zničení niekoľkých radarových staníc ukrajinskej armády v zóne konfliktu na Donbase lietadlami Ozbrojených síl RF. Jedna z radarových staníc sa nachádzala v obci Svatovo v Luhanskej oblasti oproti pozíciám armády LPR. Druhá bola pri Mariupole v Doneckej oblasti, oproti pozíciám armády DĽR.

Podľa správ prebiehajú na Donbase tvrdé boje. Je tam sústredená polovica celej ukrajinskej armády. Zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny sa však ocitlo vo veľmi zložitej situácii, keďže naň zo západného smeru postupovali ruské jednotky z Krymu. Ovládajú už značnú časť Chersonského regiónu vrátane prístupov k Severokrymskému prieplavu. Čo si obyvatelia Novej Kachovky myslia o ústupe ozbrojených síl Ukrajiny, je zrejmé z videa, ktoré zverejnil očitý svedok udalostí.

“Kde sú naši vlastenci? Kde sú naši bojovníci? A opäť sa rútia… (ukázal prstom na blížiacu sa kolónu ruskej vojenskej techniky – pozn. red.) A čo máme robiť?” – povedal jeden z obyvateľov a pokrčil plecami. Na cestách Chersonskej oblasti boli vidieť aj raketové systémy protivzdušnej obrany Pancir-S ozbrojených síl RF.

Okrem toho bolo zasiahnuté letisko v Melitopole, kde sa nachádzala technika Ozbrojených síl Ukrajiny. Čoskoro sa tak môže objaviť pozemný koridor medzi Krymom a DĽR a Ukrajina stratí prístup k Azovskému moru. Ukrajinské bezpečnostné sily začali ráno ostreľovať obchodné lode v Azovskom mori.

Peter Nagy. Armádny magazín

4.2 40 hlasy
Hodnocení článku
34 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 2 lety

Samozřejmě je to velká chyba RF (doc.Švihlíková řekla, že je to horší než zločin, je to chyba). Jak nyní se nám, co tvrdíme, že (USA) NATO je útočný pakt, což je skutečnost podložená fakty, bude toto vysvětlovat. RF nyní udělala to co USA dělají roky. Pardon to byl boj za… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Turecko Bospor pro ruské námořnictvo neuzavře.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Ukrajinci v tom neštěstí mají ještě velké štěstí, že ten zpropadenej Rus absolutně nectí ty naše hodnoty. Jinak by si Ukrajinci užili ochuzeného uranu, rozbombardované nemocnice, fabriky, mosty, ambasády, rozstřílené vlaky s prchajícími ženami a dětmi … a různé podobné výlučně humanitární kratochvíle.

vojta
vojta
před 2 lety

Podívejte se na “válku” trochu z nadhledu. Rusové válčí tak na 30%, nevedou se žádné boje proti živé síle, snaží se o co nejmenší počet obětí i v ukrajinské armádě ( kde je skoro polovina vojáků rusky mluvících). Zajatci, např vzatí v Oděse, pouze podepíší závazek, že už nebudou bojovat, a jdou domů. V Černobylu rusové jenom… Číst vice »

vladimir98
vladimir98
před 2 lety
Odpověď uživateli  vojta
heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

Hm, to bude místo kam dopadlo ukrajinské súčko sestřelené nad Kyjevem vlastní PVO…
Reuter, IDnes a Vladimir98 jsou skutečně validní zdroje informací, jak vidno…

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

Už včera jsem ti psal, že bude lepší, když se vrátíš do té žumpy, ze které jsi vylezl. Tady tvoje moudra nikdo neocení. To, že si armáda sestřelí vlastní letadlo se stává, ale je jisté nepsané pravidlo, že PVO letadla nad obydlenou oblastí nesestřeluje. Buď na příletu, nebo na odletu,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Wiloni
kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  vojta

Píšete – už teď je cíl splněn. Ale zapomněl jste na následný cíl, který Putin ve svém projevu k národu stanovil. A to denacifikaci Ukrajiny. Jasně mluvil o potrestání válečných zločinů, kterých se ukrajinské vedení dopustilo na Donbasu. A to asi nepůjde jen tak ze vzduchu. Další věcí je, že nějaká opravdová denacifikace bude… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  vojta

Mám takový dojem, že si s narůstajícím banderizmem, už nevěděly euroatlantický zvrhlíci rady, tak vyprovokovaly tenhle konflikt, aby ho vyřešilo Rusko.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

dobrý web, který průběžně informuje o bojích na Ukrajině

https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/…ore

danny
danny
před 2 lety

Právě v Kyjevě začali mluvit o ochotě Ukrajiny jednat s Ruskem o neutralitě Ukrajiny. Za záruky bezpečnosti. Jestli se dohodnou tak záruk dostanou. A jestli budou ty dohody dodržovat, bude Ukrajina v bezpečí. Ve větším než se zárukami NATO. A měla by pokračovat jako Rusko pop r. 1917. To zaplatilo dluhy carské vlády. Dluhy Prozatímní vlády dosazené… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 lety

No, na tom videu jsou evidentně frustrovaní a k boji s Rusy odhodlaní Ukrajinci…A hlavně ti “zbabělí okupanti”, co ty civilisty vraždí…

vladimir98
vladimir98
před 2 lety
Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

Koukám trolí farmička dorazila i sem …
Kamaráde, na internetu to šířením fejků nevyhraješ.
Fronta je pár set kilometrů východněji, tak šup šup.

vladimir98
vladimir98
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

Do kolika dneska děláš? Platí ti Kreml i přesčasy?

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

Jasný blbečku, jak jinak.
Ale musís se víc snažit, takhle si nevyděláš ani na chleba.

spartak
spartak
před 2 lety

EU je jistě rádo , že Rusko vyřešilo problém Ukrajina.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

Rusko hlavně vyřešilo problém Green deelu, protože bez levných ruských energií žádný zelený úděl nebude možný.

Falka
Falka
před 2 lety

Jsem na straně Ruska, protože mu už nic jiného nezbývalo. Kdo není hluchý a slepý a dovede se ohlédnout vidí, že to bylo urputné úsilí šéfů západních zemí a našich a dalších “ovcí”, které nahnalo Rusko do téhle války!

Rozehnal
Rozehnal
před 2 lety
Odpověď uživateli  Falka

Souhlasím, jen se mi nelíbí postoj SPD k této události. Poslouchal jsem vyjádření Tomia Okamury a Kobzy, s kterým nesouhlasím.

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Rozehnal

Zklamali mně také oba dva stejně jako Zeman, který už na všechno kašle a stal se sluhou pětikoalice. Maličko si neuvědomují, že tento krok Rusů možná zabránil celosvětové jaderné hrůze. Rusům nic jiného nezbývalo. Ukrajinci jsou stejně zajímavý národ. Po přepadení Ruska Hitlerem Ukrajinci Němce vítali, vytvářeli banderovské oddíly, které vraždili židy… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem dedek
basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek

Do lonskeho roku vzdy 9 kvetna jdeme s manzelkou na vojensky hrbitov na Olsanech, (kde lezi vedle sebe stovky Slovanu, at Rusu ci Ukrajincu) pdekovat “ruskym zemlackum” za nase zivoty. lezi tam vedle sebe jak Ukrajinec, tak Moskal, treba Uzbek, ci nekdo jiny z “rudeho imperia”.. Je zajimave, ze Slovane kteri ziji… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Je to tím, že tam nejsou pochováni banderovci.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek

Je jen na nás, aby se to nestalo. Řečněním na soc. sítích se svoboda a nezávislost nevybojuje.

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek

Zeman je všemi mastmi mazaný. Už když pozval toho Venezuelského jako prezidenta, jsem dostal dojem, že je to bouda na protivníky. Teď vyzval aby Rusku zrušily přístup na SVIFT, když dobře ví, že to neudělají, protože by nejvíc poškodily sebe a tím zastavil Koudelku v postupu na jeho vlastizradu. Je to chameleon… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek

Banderovci jsou asi tak 1% obyvatel, ale zato od svého velmi složitého vzniku, největší problém státu. Celou jejich historii je stále někdo využívá k rozvraceni momentálně vládnoucího režimu. Pokud se nepodaří Rusku je eliminovat, nebude na tomto území pořádek a klid.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Rozehnal

Jsou to stejní zaprodanci jako všichni politici. V grupě, vyjadřující se k situaci na Ukrajině jsem neviděla Foldynu. Ten jistě s jejich stanoviskem nesouhlasí, kamarád Nočních vlků na ně nebude plivat.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Rozehnal

Ty dva jsem neslyšel, jen opatrné vyjádření a odsouzení vojenské operace Ruska ze strany pana Bašty. I na takovém příkladu se nepřímo ukazuje, že svými kroky Rusko oslabilo pozice svých (případně potenciálních) spojenců.
Tím víc je třeba ocenit zásadový postoj generála Blaška. I když s jeho náhledem nemusím zcela souhlasit.

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  Rozehnal

Na SPD jsem vznesl dotaz, proč když viděly jak se před volbami vyvíjí situace, nevytvořily také nějakou , třeba desetikolku, která po volbách stejně jde podle svých cílů a tím by vznikla možnost s Babišem utvořit vládu a tak zabránit tomu co se už děje a bude dít. Nejsem volič Babiše, ale lepšího jsme od… Číst vice »