Petr Robejšek přímo, bez ideologického žvanění

Ruská vojska postupují na Ukrajinu, která vzdoruje, přibývá obětí. Máme to brát tak, že se ruský prezident zbláznil a pustil se do agresivní války, kterou může hlavně ztratit, i kdyby nakrásně celou Ukrajinu obsadil? Má podle vašeho mínění Putin přesně promyšleno a spočítáno, čeho tím chce dosáhnout?

Petr Robejšek
Petr Robejšek

Podstatná část výborného rozhovoru na Parlamentních listech: 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ukol-pro-Fialu-Aby-bylo-cim-topit-a-na-co-jezdit-Robejsek-vidi-skutecny-stav-Zapadu-693998

Čeho chce Rusko obsazením Ukrajiny dosáhnout je nabíledni. Moskva chce rozšířit své území na úkor Ukrajiny a získat lepší kontrolu nad svým geopolitickým předpolím. Jde o oslabení západního vlivu ve východní Evropě.

Nemyslím, že se Vladimir Putin zbláznil. Do ukrajinského dobrodružství se pustil po zralé úvaze a proto, že považuje Západ za ještě slabší a méně akceschopný než si myslí většina (včetně těch objektivních) západních pozorovatelů. Zatím všechno nasvědčuje tomu, že se nemýlil.

Geostrategicky to znamená, že Rusko je pod úrovní americko-ruské války ještě silnější, než to dosud vypadalo. Nebo přesněji řečeno: Bidenova administrace je mnohem slabší, než předstírala. Ale pro pořádek chci aspoň zmínit existenci jedné proměnné, která hraje neopominutelnou roli ve všem, co se momentálně v západním světě děje. Zatím mi není nic známo o tom, do jaké míry jsou rozhodnutí Bidenovy administrace koordinována s dominantním mocenským centrem americké politiky, které se nachází mimo vládu.

Ale zpět k otázce, zda měl Putin všechno dobře spočítáno. Jestliže se reakce západních elit opravdu omezí na protesty, tryzny, vyvěšování ukrajinských vlajek, rušení sportovních akcí, rezoluce OSN, EU a odhadnutelné polosankce, tak je to jenom další potvrzení úpadku západního politického personálu. Západní elity jsou ničivě činorodé. Dokáží zároveň demontovat základy v dějinách lidstva nejúspěšnější západní civilizace a ještě občas přihodit umělecká dílka jako je „green deal“ nebo teď již bývalý projekt pozápadnění Ukrajiny.

Osobně mám jedinou pochybnost ohledně promyšlenosti Putinova dobrodružství. Domnívám se, že možná příliš sebevědomě kalkuloval své schopnosti opravdu ovládat obsazenou Ukrajinu. Zdá se mi těžko proveditelné, zaintegrovat tuto zemi, zejména její západní část, do Ruska. Snadné asi nebude ani to, prosadit pro Ukrajinu podobný status jako má Bělorusko. Ale to všechno ukáže čas.

Jakkoli se ze Západu, hlavně z USA na základě zpravodajských zdrojů dlouhodobě ozývala varování před válkou, nakonec se ukázalo, že všichni spíše věřili, že k tomu nedojde. Jak si vysvětlit, že jsme většinově překvapeni, že Putin zaútočil a z Donbasu pokračuje dál?

Nemyslím si, že by hlavní západní mocnosti byly opravdu překvapeny. Západní vlády mají velké obtíže zajistit loajalitu vlastních obyvatel nějakou pozitivní vizí nebo populární politikou. A jelikož korona rychle ztrácí svou hrozivost a klimatické téma děsí jen zpovykané městské intelektuály, tak rády sáhnou po tradičním receptu špatných vlád. K upevnění poslušnosti obyvatelstva se jim hodí vnější hrozba a to tím spíše, že konzumem otupělá a změkčilá západní veřejnost je poměrně snadno manipulovatelná. Obsazení Ukrajiny Ruskem pomáhá špatným západním vládám odvést pozornost od vnitropolitických problémů a vlastních chyb.

Již po obsazení částí doněcké a luhanské oblasti z počátku týdne aktivovaly Spojené státy i EU a další země sankce. Teď je zostřuje, jedná se o tom, co Rusko nejvíc postihne. Existují pro nás coby Západ páky, jak Rusko reálně zastavit a donutit ho stáhnout se zpět za jeho hranice?

Neexistují účinné sankce, které by uškodily jenom Rusku. Globalizace se nevyplácí ani v tomto smyslu.

Pokud jde o NATO, dokáže se podle Vás domluvit k nějakému účinnému úsilí? A je stále jednou z možností, že by aliance mohla Ukrajince podpořit přímo vojensky? Jaké reakce by to mohlo na straně Ruska vyvolat a co je podle vás pro zabezpečení Evropy nejlepší?

NATO již vyslání vojáků vyloučilo. Takže na východě Evropy se právě odehrává anexe Ukrajiny Ruskem za účasti vojenských pozorovatelů ze západních zemí. Ještě nedávno také naše média triumfálně vypočítávala kolik mužů a vojenského materiálu se přesouvá do Ukrajiny. Na co vlastně? Aby se na invazi mohli dívat hodně zblízka?

Chování Západu po ruské invazi Ukrajiny dokazuje, že se mocenská aritmetika od Machiavelliho v ničem nezměnila. Spojenectví slabých zemí s velmocemi byla a jsou pošetilé sny o tom, že „spřátelená“ velmoc bude kvůli slabšímu vazalovi riskovat střet s jinou velmocí. To, že Ukrajina není členem NATO, je jen zanedbatelná nesrovnalost v tomto obvyklém modelu chování. Ostatně to, že ani smlouvy s velmocí slabšího aktéra neochrání, víme z vlastní historické zkušenosti. Velmi dobře rozumím tomu, že mají baltické země strach.

4.1 38 hlasy
Hodnocení článku
82 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vopice
Vopice
před 2 lety

Spousta nesmyslů. Rusko se zase stáhne, jako z Gruzie. Nemá nejmenší zájem o západní Ukrajinu. Východní Ukrajina se připojí časem k Rusku, ale ne hned. Robejšek je prostě slouha systému, proto mlží.

dedek
dedek
před 2 lety

Budeme posílat miliony jako pomoc Ukrům tedy vlastně Banderistánu, který se neštítil žádného násilí včetně vražd dětí a střílení do vlastních lidí. Sabotoval 8 let mírová jednání byť věděl, jaké to může ,mít následky. Podepsal dohody, které nedodržoval a nikdo mu nedával přes prsty ale naopak si tam nechal natáhnout cizí vojáky… Číst vice »

vladimir98
vladimir98
před 2 lety

Jedno se Hitl.. pardon, Putinovi musí nechat. Sjednotil Evropu tak, jak nikdy sjednocená nebyla. Dokonce Finsko a Švédsko chtějí vstoupit do NATO. Vidíme to i v našem parlamentu, kdy opoziční strany jako SPD podporují profesora Fialu a jeho vládu.

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

Obávám se pane politruku, že žádná Evropa sjednocena není jen papaláši dostali strach z toho, že přijdou o svá korýtka a ztratí sílu ovládat davy, což se už začíná dít po celém světě a než začnete debilně kecat, tak se vzdělejte. Před tímhle by bledl závistí i Hitler. Ono NATO jsou hlavně USA a smlouva s nimi je… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem dedek
vladimir98
vladimir98
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek
Vopice
Vopice
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

To ti poradil tvůj přítel Janda, Pepku?

Vopice
Vopice
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

Jedno se ti, Pepku, musí nechat. Nevíš nic. Ale o to víc kvičíš, jako dnes každý nýmand. Evropa je sjednocená jen v boji proti vlastnímu obyvatelstvu, což brzy uvidíme velmi zřetelně. Podobně jako Rusové na východě Ukrajiny, když na ně útočily náckovské oddíly celých 8 let. A ty Pepku můžeš před zrcadlem hajlovat… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  vladimir98

….”Vazne?”…..Ale musim s tim podporovanim souhlasit, zde se tomu rika “lezdoprdelizmus” a u nas za morem “Suckin’ somebody’s ass. In order to be politically correct, pls. let me know whose ass you suck?

bagoun
bagoun
před 2 lety

Balticke zeme by strach mit mely.Jsou podobne Ukrajine.Obcane ruske narodnosti bez jakýchkoliv prav,pochody na oslavy Wehrmachtu.Bohužel jsou kryty NATO.EU schvaluje tyto praktiky.Fasismus se rozleza .

Kamensky
Kamensky
před 2 lety

Je zajímavé sledovat, jak jsou lidé objektivní. Když Američani házeli bomby na Srbsko a vraždili tam lidi, lidé si připínali srbské vlaječky na klopy, na úřadech vlály Srbské vlajky, američtí sportovci byli vyřazeni ze všech soutěží, a svět uvalil na USA tvrdé sankce. Je potěšitelné, jak ti samí lidé znovu tak proti… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 2 lety

Pokud SPD suhlaasí s projeven Bašty – potom já mnozí jíní ztrácíme důvěru v SPD. Bašta neskutečně ohnul hřbet a hlavně ohnul dějiny. Rusko a Putin se stále snažili aby byli doržovány Minské dohody. Podkud to Baštovi nedošlo, Rusko nemohlo neustále přehlížet genocidu občanů Luhanské a Doněcké oblasti. Bašta je idiot který nemá moji podporu.… Číst vice »

Tatran
Tatran
před 2 lety
Odpověď uživateli  vaclav

Václave, vyjádřil jsi to přesně! To protiruské běsnění na všech kanálech světa, nemá daleko od geoblsovské propagandy, která zbláznila celé Německo, tak, že za spáchané zločiny se stydí ještě dnes a proto Německo odmítá posílat na fašistickou Ukrajinu zbraně k zabíjení

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

Nebojte, nejde o celý svět. Jde o EU, USA, Kanadu a Austrálii. A možná pár dalších. A tyhle země mají dohromady možná přes miliardu obyvatel a už dávno se řítí k ekonomickému kolapsu.

cert
cert
před 2 lety
Odpověď uživateli  vaclav

Pan Basta je byvaly velvyslanec jak v Rusku tak na Ukrajine. Myslim, ze jeho rozhorceni je neporovnatelne autentictejsi nez tech pokryteckych hajzlu ve vlade. Navic pan Basta v minulosti odrazel hloupe utoky na Rusko, napr. prejmenovani namesti. Ze se mu ona vojenska operace ekluje, bych mu urcite nevycital. Jako poslanec CR navic… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  cert

Přesně, je tomu tak! Nevíme, jak tam nahoře fouká!!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cert

re: Basta…vsichni jsme jen lide…..

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  vaclav

Jednou socdemak, vzdycky socdemak…v kolem 1920+- zplodili KSC, v 49 se s KSC sjednotili, ale pak zbytek partaji formoval “Narodni Frontu pod vedenim KSC” takze vlastne nikdo neni dokonaly, ze?

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Jo Sociální demokracie nikdy nebyla sociální ani demokratická. Nejhnusnější parazité jsou ovšem soustředěny v KDU – ČSL, to je napůl včela napůl pes. Můj otec říkával: Trochu pomáhat a hodně škodit. Kamaráden Sudete Dojčland Partaj. Takový Herrman to je zmetek všech stupňů.