Stručně k aktuálnímu dění na Ukrajině

Radim Valenčík uveřejnil na svém facebooku následující glosu

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Na snímku: z masových vrahů si udělal ukrajinský národ hrdiny, od toho se vše odvíjí

Největší chybu udělala a největší vinu nese EU-reprezentace s našimi “předskokany” (možná přesněji “předvlezci”). Když se Zelenský pod taktovkou současné globální moci rozhodl provokovat konflikt s Ruskem (aby řešil problém udržení moci) a k tomu začal zpochybňovat, hlavně však demonstrativně porušovat Minské dohody, měla ho EU-reprezentace okamžitě ukáznit a vysvětlit mu krátkozrakost, nebezpečnost a hloupost takového postupu. Frau Merkel, přes všechny své nedostatky, by to patrně nejen udělala, ale i ustála. Místo toho EU-reprezentace v dané otázce dělala mrtvého brouka (někteří představitelé v tom Zelenského dokonce podporovali) a – také pod taktovkou současné globální moci – rozvířila jiná témata, která podstatu problému zastírala. Tím se Putin ocitl pod tlakem “svých” jestřábů a nezbylo mu, než mu ustoupit formou, která dává prostor pro jednání a může minimalizovat škody.

K tomu:

Tento Šándorův rozbor je celkem dobrý a objektivní, ale to klíčové opominul:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/sandor-rusove-pritapi-pod-kotlem-je-to-nebezpecna-hra-40387882

Tato na Ukrajině Rusové porušují lidská práva, která my statečně hájíme:

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ohnostroje-a-sampanske-tece-proudem-doneck-slavi-uznani-nezavislosti-40387878

Už před sedmi dny to na to upozornil (konce i (!)) Zaorálek:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3442926-reseni-ukrajinske-krize-se-mozna-skryva-v-donecku-a-luhansku-domniva-se-zaoralek

A pokud by chtěl někdo zpochybňovat moji kompetenci, ať se podívá, co jsem napsal v roce 2014, tj. před osmi (léty)! Může se mnou nesouhlasit, zamyslet by se měl:

https://radimvalencik.pise.cz/10099-na-hrane-treti-svetove-zabranime-ji.html
Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/10120-strucne-k-aktualnimu-deni-na-ukrajine.html

 

Radim Valenčík, facebook

4 25 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
blafomet
blafomet
před 2 lety

Některé věci se nedají zdůvodnit,některé jsou jasné.Jasné je,že si Evropa a USA vybrala za předpolí války proti Rusku.Ukrajinci se ani moc nebránili-souhlasili.Mají co chtěli?

Pave1
Pave1
před 2 lety

Ukrajina je “padlý stát”. Evropa se nechala zatáhnout amíky do té hry s Majdanem (příčinou sporu bylo pozvání Evropy k “přidružení” v r.2013, ovšem Ukrajina byla v bezcelním prostoru s RF, obojí mít nemohla), a nikdy nevyšetřili, kdo střílel na Majdanu, upaloval v Oděse. Řídili to Amíci, kterým na Ukrajině nezáleželo – podporovali miliardama dolarů trdé ultra-nacionalisty,… Číst vice »

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pave1

Tady nejde o to, že americký plyn je drahý, ale to, že prostě de fakto žádný navíc nemají. Americká “energetická” bilance je zhruba 1:1, tj. co vytěží, to spotřebují. Jestli u plynu mají ještě mírný přebytek 33 mmc vytěží – 31mmc spotřebují), tak u ropy pokrytí vlastní těžbou cca 70%, zbytek musejí kupovat, přičemž… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Wiloni
tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

Je to přesně tak, jak píšete. Plyn který ušáci prodávají jako svůj za 6 násobné ceny, je nakoupený (dříve ukradený) v Rusku. A pokud jim Putin plyn neprodá, nic dovážet nebudou.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Pokud jim Rusko nic neprodá jako odpověď na jejich sankce tak to bude konečně jejich konec ale i jejich kolonie EU.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

Vládnoucím Americkým rodinám se do kšeftu s plynem, naftou, zlatem, prostě surovinami, začali až moc plést, jak oni říkají tzv. pionýři. To je třeba ukončit. Takže evropskou polovinu nefunkčního Nord streamu 2 převezme Rockefeller (Standard Oil Company) ten na rozdíl od Helmuta nějakou certifikaci nepotřebuje. Nastoupí sankce pro malé blbečky a s Rusem budou… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

kdyz jsem bejval jeste za morem, tak jsem vidaval na NBC, ci ABC a dalsich stanicich zabery jak ve stredu US kontintenu farmar otevrel kohoutek u vodovodu, a “zapalil vodu” uz tenktrat tam bylo pozdvizeni, a soudy. takze o tom “Shale Gasu” to je jen takova zasterka pro kupovani plynu z Ruska prodavani do EU..vlady o tom… Číst vice »