Padouch nebo hrdina

V pohádkách pro malé děti jsou jednoduché příběhy, kde zpravidla vystupuje padouch, který neudělá nic dobrého a proti němu stojí hrdina, který nemá žádné záporné vlastnosti.

Ladislav Petráš
Ladislav Petráš

Na snímku konvoj americké armády projíždějící Českou republikou. Abychom si zvykli…

Je to správné, protože tento jednoduchý příklad má dát malým dětem základní představu o dobru a o zlu. S tím, jak děti dorůstají, postupně poznávají to, že život není tak jednoduchý, jako v pohádkách pro malé naivní děti. To se týká i dobra a zla.

Není to tak dlouho, co jsem si myslel, že tento naivní přístup k životu patří pouze do světa malých dětí. Tam to je pozitivní a nic zvláštního se neděje. Pokud se tento přístup objevuje v hospodě u piva, také je to přirozené. Tam, kde se rozhoduje o osudech lidí je však tento přístup destruktivní. U politiků, kteří řídí stát, je takový zjednodušený naivní pohled na svět destruktivní, nebezpečný a trestuhodný. Bohužel, u řady našich politiků, a to především u těch, kteří jsou ve vládě, vidím, že si uchovali ten dětský pohled na složitosti dnešního světa. To se plně vztahuje na současnou situaci. Tento jednoduchý, naivní pohled vede k touze válčit za každou cenu. Tito politici, nezatíženi znalostmi a odpovědností zapomněli, že válka není počítačovou hrou.

Naše veřejnoprávní média je v tom vydatně podporují. Putin je padouch, Zelenský je hrdina a ti ostatní sklopí hledí na svém brnění a jdou za svým hrdinou bez ohledu na to, jakým ve skutečnosti je. To, že sklopené hledí zužuje úhel pohledu a značně zkresluje situaci, nikomu z nich nevadí. Tento zjednodušený pohled na konflikt na Ukrajině naše veřejnoprávní média začala slepě akceptovat a nastala jednostranná intenzivní ideologická „masáž“ občanů v prosazování jediné pravdy o tom, kdo je padouch a kdo je hrdina. K zastrašování občanů se aktivně přidali i někteří vrcholní činitelé nezávislé justice. Politická prohlášení předsedy Ústavního soudu P. Rychecký, skrytá výhružka nejvyššího státního zástupce I. Stříže a dalších, nepředstavitelná a nezákonná opatření vlády k umlčování jiných, než oficiálních názorů jen dokresluje současnou situaci a naznačuje to, kam naše společnost postupně míří.

Ale většina lidí, to nejsou malé naivní děti. Mají svůj rozum a i přes nevoli vlády ho používají. To nezměnily ani dva roky zkušeností s obdobnou masivní „masáží“ v rámci proticovidových opatření. Výsledkem je jen to, že značná část občanů postupně přestala důvěřovat jak vládou přijímaným opatřením, tak veřejnoprávním médiím. Na tom nic nemění ani občanské aktivity v rámci pomoci ukrajinským běžencům.

Se vznikem válečného konfliktu na Ukrajině, se tato destruktivní činnost vlády a veřejnoprávních médií na společnost ještě více prohloubila. Dnes už si snad nikdo nedělá iluze o důvěryhodnosti vlády ani o vyváženosti a důvěryhodnosti veřejnoprávních médií. Ve svém důsledku je takováto situace nebezpečná zejména v situaci, kdy se má společnost sjednocovat. Vzhledem k vyhrocené mezinárodní bezpečnostní a ekonomické situaci se předpokládá jejich výrazné zhoršení.

Místo sjednocování společnosti a posilování obranyschopnosti naší země, vláda dne 25. února 2022 přijala v utajeném režimu usnesení č. 134. V něm schválila „…pobyt sil a prostředků ozbrojených sil států Organizace Severoatlantické smlouvy na území České republiky …“. S „dočasným“ umístěním cizích vojsk má naše společnost své zkušenosti. Je zajímavé, že tato rozhodnutí dělají lidé, kteří tak plameně kritizovali a kritizují naše politické představitele předchozího režimu.

Z činnosti naší vlády je zřejmé, že tato opatření nejsou posledním „trumfem“ v jejich rukou. Tak, jak se bude zhoršovat ekonomická situace a její negativní dopad na životní úroveň našich občanů lze očekávat jejich větší nespokojenost a zvýšenou aktivitu vůči vládní politice. Místo, aby to donutilo vládu k sebereflexi a ke změně postoje k ochraně oprávněných zájmů našich občanů, očekávám to, že s největší pravděpodobností bude přibývat i represivních opatření. To samozřejmě bude mít značné a dlouhodobé negativní dopady na život našich občanů. Zde již nepomohou jednoduchá hesla a fráze. Jen jsem zvědavý na to, koho potom naše současná vláda označí za padoucha a koho za hrdinu.
Ladislav Petráš

3.3 3 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 2 lety

V jednom s autorem Petrášem nemohu souhlasit. Protože (podle mého) to, co on vidí u řady našich politiků, zejména u těch ve vládě, jako dětský(!) pohled na složitosti dnešního světa, vůbec není dětský pohled, ale bezostyšná vypočítavost psychopata či sociopata. Pro kterého by se (slovy J.P. Duboise) válka, stejně jako mír, mohly odehrávat v kelímku… Číst vice »