Paul Craig Roberts: Ukrajina, pár posledních poznámek

V médiích se stále objevují nesmyslné zprávy. The New York Times hlásí:  „Za méně než týden dodaly Spojené státy a NATO přes hranice Polska a Rumunska více než 17 000 protitankových zbraní, včetně střel Javelin”.

P. C. Roberts
P. C. Roberts

Blinken dává Polsku „zelenou“ k vyslání stíhaček na Ukrajinu, hlásí Epoch Times.   

Číslo 17.000 vypadá fantasticky. Je podstatně větší než celá ruská tanková síla, údajně 12 400, z nichž jen menší množství je na Ukrajině.  Zatímco zbraně by se mohly dostat na Ukrajinu z Polska a Rumunska, které hraničí se západní částí Ukrajiny, jak by se dostaly k obklíčeným ukrajinským silám?   Navíc, protože Polsko a Rumunsko jsou již na potenciálním cílovém seznamu Ruska, protože země hostí americké raketové základny, proč by Polsko a Rumunsko chtěly překročit červenou linii tím, že se zapojí do konfliktu?
 
Blinkenův „dar“ Polsku v podobě zeleného světla k vyslání proudových stíhaček na Ukrajinu nedává smysl, když polský prezident již řekl, že Polsko nic takového neudělá.   Nejde o konflikt NATO, řekl polský prezident, a Polsko se do toho nezapojuje.

Americká vláda se snaží uplatit polského prezidenta a říká mu, že pokud pošle staré sovětské proudové stíhačky MiG na Ukrajinu, Washington pošle Polsku jako náhradní stroje F-16.   Neexistují žádná letiště, kam by mohly být vysloužilé polské MiGy vyslány, a letouny by nebyly účinné proti novým ruským letounům.
 
Pokud by Ukrajinci operovali z polských letišť, Kreml dal jasně najevo, že tato letiště budou zničena. Jako demonstrace byly použity vysoce přesné zbraně ke zničení letiště ve Vinnycii, možné zastávce, na západní Ukrajině, kde ruské síly neoperují.

Všimněte si také, že Blinken, zatímco nad Ukrajinou roní krokodýlí slzy, dělá, co může, aby konflikt rozšířil.

Snaha Washingtonu rozšířit konflikt ilustruje nebezpečí ve snaze Kremlu vést válku při minimalizaci civilních obětí. Zpoždění dává Washingtonu více času na organizaci neplechy.   Vzhledem k tomu, že neonacistické ukrajinské milice využily cíle Kremlu tím, že se infiltrovaly mezi civilním obyvatelstvem, cíl Kremlu vede ke zpoždění při dosahování cíle a maximalizuje ztráty ruských životů, zdůraznil čečenský vůdce a Putinův spojenec Ramzan Kadyrov.

Poté, co se Kreml dostal do svízelné situace, kdy záchrana ukrajinských civilních životů znamená maximalizaci ztrát na životech ruských vojáků, byl Kreml donucen zaujmout pozici prosebníka a slíbil, že ofenzívu ukončí „za chvíli, pokud Kyjev splní podmínky“. Zelenskij je loutkou Washingtonu a Washington hodlá prodlužovat konflikt, v němž politika Kremlu uvěznila Rusko. Kreml opět ztrácí čas vyjednáváním.

Rychlé, rozhodné, až brutální vítězství, po kterém Kreml diktuje, nikoli vyjednává, podmínky ukrajinské nezávislosti by přesvědčilo východní Evropu a nejspíš i západní Evropu, že je to katastrofální politika umožňující Washingtonem provokovat Rusko.  Je dokonce možné, že by se NATO rozpadlo, protože si členové uvědomili, že členství v NATO přináší nebezpečí, nikoli bezpečnost.

 
Zdroj: pcroberts, překlad a pracování Regionální novinky