Katastrofální situaci s hnojivy přiživuje jejich dovoz z Ruska. Odskáčeme to v cenách potravin

Dnešním nejviditelnějším společným jmenovatelem obou textů je portál Echo24. Prvoplánově. Protože z něj je převzat jak základ článku o sjezdu ODS a Fialovi, tak to, co začínáte číst právě teď. Ale nic z toho, či mnohé z toho by zásadně neexistovalo bez války na Ukrajině a ostrakizace Ruska, co by světového monstra a příšery. Takže to je další pojítko mezi oběma příspěvky dnešní Kosy.

A pak existuje ještě další – totální mlamojovina. Jak odeesáků v čele s Fialou, kteří mi fakt okamžitě vyvolali asociaci na Husáka, komouše, a normalizaci, tak autora následujícího výronu moudřectví v jeho nejčistší mlamojovité konzistenci!

Zatím mi Echo24 přišlo jako, na české poměry a mainstream, celkem seriozní medium. I když tak vegetují takové superstar klávesnic jako Lenka Zlámalová a pár dalších. Ale budiž. Z mainstreamu jde asi o nejdůvěryhodnější adresu, která se relativně často dopustí i heretického hříchu svobodné mysli. Zejména při produkci pánů Kaisera nebo Weisse. Nicméně existuje tam i písmák jménem Ladislav Šustr. Obyčejně se specializuje na Německo, stejně jako já. Pokud se drží svého kopyta, je dost dobrý švec. Ovšem tentokráte se pustil na úplně jiný palouček. Vlastně bažinu. Zřejmě hodlal být za každou cenu současný a in, tedy protiruský. A fakt se mu to povedlo. Posuďte sami:

Katastrofální situaci s hnojivy přiživuje jejich dovoz z Ruska. Odskáčeme to v cenách potravin

Ruská invaze na Ukrajinu má tvrdé dopady na život běžných lidí v Evropě. Rusko totiž drží státy v kleštích kvůli své ropě a plynu, které u nich nakupuje většina států Evropy. Jako důsledek se zdražují běžné materiály ve stavebnictví, ale i v textilním či chemickém průmyslu. Rusko však díky svému levnému plynu křiví hospodářskou soutěž. Hovoří se dokonce o katastrofální situaci, kdy evropským firmám rostou náklady na výrobu hnojiv, močoviny i methanolu. Ruským společnostem na druhé straně raketově rostou zisky. Evropané však tento pokřivený trh odskáčí vyššími cenami potravin a zemědělských produktů.

Lidé se po ruské invazi na Ukrajinu musí připravit na to, že za potraviny zaplatí daleko více peněz než v minulosti. Ceny veškerých produktů totiž letos porostou a na vině není jen válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Dalšími důvody jsou i například vysoké ceny energií, pohonných hmot nebo vysokých cen komodit na zemědělských burzách.

Jednou z příčin je však i ruské pokřivení trhu, které v současné době probíhá. A to zejména v chemickém průmyslu. Upozorňuje na to Hospodářská komora, podle které by měl být dovoz některých výrobků do Evropské unie omezen. „Již nyní zaznamenaný extrémní nárůst cen energií se významně projevuje v konkurenceschopnosti chemických výrob a tato katastrofální situace je navíc živena dodávkami produktů ruských výrobců, kteří mají extrémně nízké ceny plynu, a tedy extrémně nízké výrobní náklady na řadu výrobků, jako jsou hnojiva, močovina, methanol,“ uvádí analýza Hospodářské komory, kterou má deník Echo24 k dispozici.

Podle komory ruské společnosti dosahují extrémních zisků právě na úkor evropských společností kvůli narušení hospodářské soutěže. „Výsledkem omezení výroby hnojiv budou nižší výnosy zemědělských komodit v zemích EU, které se promítnou do vyšších cen potravin a větší závislosti Evropské unie na dovozu potravin, kdy dovozy z Ukrajiny a Ruska budou nejisté,“ uvádí analýza.

Hnojiva, močovina i methanol jsou produkty, které jsou závislé na zemním plynu. I proto vystřelila světová cena hnojiv v březnu na historická maxima. Rusko je totiž největším vývozcem dusíkatých hnojiv a druhým největším vývozcem draselných a fosforečných hnojiv na světě.

Zdražování potravin je tak s největší pravděpodobností nevyhnutelné. Cena poroste u potravin plošně. „Záležet bude na jednotlivých zemědělských komoditách. Vyšší cena zboží se dá očekávat u pekárenské produkce a tam, kde převažují rostlinné komodity. Nejvyšší nárůsty jsou totiž u cen pšenice, kukuřice a olejnin. Výrazně se zdražuje také maso. A zejména vepřové a z části i hovězí a drůbeží. To se samozřejmě také promítne do cen uzenin,“ řekl pro Echo24 agrární analytik Petr Havel.

Právě vepřové maso od ruské invaze na burze zdražilo až o 60 procent. Cena na kilogram vepřového masa v Německu prudce roste. Německá burza je přitom určující pro ceny v Česku. Z původních 1,20 eura za kilogram v období před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině tam cena stoupla až na nynějších více než 1,9 eura za kilogram. Ještě do Velikonoc by pak mělo vepřové zdražit nad hranici 2,00 eura za kilogram, a ani tam se podle stávajících prognóz nezastaví,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ten také připomíná, že u vepřového masa je Česká republika nejméně soběstačná a lidé se tak mají připravit na to, že podraží až o několik desítek procent.

To je nářez, co říkáte!!!!

Ten hnusný podlý, zákeřný a věčně opilý mužik nás zase podvádí a okrádá!! Jen si to představte! On se nestydí, za superlacino, protože má laciný zemní plyn, ropu a energie, vyrábět hnojiva a další těžkou chemii a prodávat nám to za světové ceny!!!! Taková drzost a zlodějna!

A naše vlastní chemické koncerny nemohou konkurovat!! Proč? Protože jednoduše jejich vstupní náklady na základní suroviny a hlavní energie jsou neskonale vyšší!!! S tím by se něco mělo, v našem liberálně demokratickém světě, kde prý vládne neviditelná ruka trhu – sofort udělat!

Škoda, že ten dobrý písmák nenapsal a Obchodní a průmyslová komora, kterou cituje, a dokonce ani vševěd Kovand, také ne – co!

Jestli jako má odporný Rus nám prodávat hluboko pod světovými tržními cenami nebo jestli nám radši neodevzdá podstatnou část jeho neoprávněných zisků! Nejlépe všechny.

Dovoluji si Šustrovi, Hospodářské komoře i Kovandovi připomenout několik podstatných informací:

1- svět přešel, před cca 30 roky na globální ekonomiku. To nevymyslelo Rusko ani Putin, nýbrž „velké hlavy“ z USA a Evropy. Aby maximalizovaly svoje zisky. Aby vyráběli lacino tam, kde je laciná práce nebo suroviny nebo obojí, Rusko bylo přinuceno se do globalizovaného světa zapojit.

2- z Evropy a Ameriky zmizely desítky milionů pracovních míst. S tím, jak se outsorcovala výroba. Kvůli těm lacinějším mzdám a surovinám. Nepamatuji se, že by nějaký Šustr nebo nějaká Komora proti tomuto trendu protestovali! Že je zcela nefér a neúnosné, když lidé ztrácí masově práci, protože firmy nechtějí nést západní mzdové náklady a těží ze sociálního dumpingu!!! Jak se liší ruská chemická výroba?

3- byl to Západ, kdo v trvalém a trvajícím záchvatu zeleného šílenství a ekoterorismu vyhlásil, že přechází na tzv. ekonomiku služeb, že si ponechá jen „ušlechtilé“ ekonomické činnosti s vysokou přidanou hodnotu a ty podřadné – špinavé, náročné na energie, na hrubou lidskou práci, na zápach a podobně nechá mimo svůj region.. A bude je nakupovat. Za výnosy z té ušlechtilé práce.

4- je to Západ, kdo se hodlá odstřihávat od ruských surovin a výrobků. Činí tak demonstrativně a kolektivně. Rusko jej k tomu nenutí. Ale je pochopitelně mimořádně rádo, zejména nyní, když disponuje komoditami, které nikdo jiný na planetě v dostatečném množství, jež by nahradila jeho produkci, nemá. A pochopitelně, že prodává za světové ceny! Tak to přeci Západ chtěl a sám dělá! Nebo snad víte o nějaké západní obchodní charitě? Tedy kromě masivních dodávek zbraní zadarmo na Ukrajinu, aby Zelenského soldáti zabili co nejvíce Rusů?

5- Kdo brání Západu, aby, když mu ruské ceny přijdou nefér, nakoupil jinde. Za pro něj lepší ceny? Nebo aby energie a primární suroviny nakoupil také jinde. Také daleko levněji? Kdo mu brání? Já ovšem čtu, že se chce totálně odstřihnout od ruské ropy a plynu. Za každou cenu. Protože svoboda má svůj náklad. Takže? Takže nejspíše ti noví budoucí dodavatelé ten handicap evropských výrobců hnojiv a těžké chemie co nevidět smáznou, že? Nebo snad ne?

6-šok pro mne představuje požadavek Hospodářské komory, aby byl dovoz některých ruských chemických výrobků do Evropy omezen, protože Rus je vyrábí příliš levně a prodává za světové ceny!!!! Jinými slovy – když se tohle prosadí, pak Rus přestane dovážet k nám, vyveze ovšem jinam a Evropa holt na ještě více omezeném trhu bude nakupovat od někoho jiného ještě dráže než dnes! Rozum nad tím zůstává stát!!!!

Rusa chceme trestat, zadupat do země. Ale ono to není jen tak! Ono to bude i pro nás, karatele, na krev. Nikdo nás do téhle role nenutil. Vybrali jsme si ji sami. Jen se nám nechce platit. Zajímavé je, že nikomu nevadí, že téměř veškerý textil a obuv se do USA i Evropy dováží. Z té nejlevnější Asie typu Bangladéš nebo Kambodža. Nebo z Afriky. Což totálně zruinovalo evropské a americké textilky, oděvní a obuvnické firmy. A v mnoha dalších oborech je to stejné. Například v sektoru bílé i černé elektroniky. Nikdo se tenkrát za textilní, oděvní a obuvnické firmy nepostavil. To až nyní za velké chemičky. Když jim mají, díky politikářům a jejich sankční posedlosti, na kahánku a tím pádem Rus přebírá nepřímou kontrolu nad výrobou potravin. Prostě kecky nebo košile není chleba nebo nedělní řízek. Opravdu není. Nějaké boty si člověk přeci jen opatří. Ale chleba, když zítra nebude, Nebo bude tak drahý, že ho začnete doma odvažovat na hodně přesných vahách, abyste vyšli? To je jiná písnička, že, sankcionisté!

Globalizaci jste vymysleli vy! Sankce také. Tak nefňukejte!

P.S. velmi potichu prošuměla informace informace, že USA ze sankčního seznamu proti Rusku a Bělorusku škrtly hnojiva a suroviny pro hnojiva. Docela se osobně divím tomu, že jim je Rusko prodává za nynější situace. Spolurozhodovat o celosvětové úrodě je absolutní zbraň…. Ale jako člen západní společnosti mne to těší.

Autor Petr Vlk, zdroj Kosa zostra

2.2 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
adam
adam
před 1 rokem

Já nevím, co furt ti lidi mají za problém. Vždyť i žijící klasik Kalousek přece upozornil, že se všichni budeme muset dva tři roky pořádně uskrovnit. Pak ovšem nastane opět éra rozkvětu, ubezpečil prostý lid tento duševní a morální gigant…

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Když před léty byl v čele zločinecké organizace ODS lampasák “Tupolánek”,byl jsem téměř přesvědčen,že většího vola tato země nemohla zplodit.To jsem se ovšem střelil-přišli Nečasové,Kalouskové,Fialové atd ,atd….Degenerace zdárně postupuje!