Od 1.dubna u nás neviditelnou ruku trhu doprovází neviditelná vláda

Na konci března prezident Ruské federace Vladimír Putin podepsal nařízení, dle kterého od 1.4. letošního roku všechny státy označené jako ne – přátelské budou muset nasmlouvané dodávky plynu platit v rublech, nikoliv v dolarech jako až doposud.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Ruská centrální banka navíc kurz rublu navázala na zlato (5 000 rbl. za 1 g AU). Skoro to vypadá, jako kdyby vznikla obdoba petrodolaru navázaná na jistý typ zlatého standardu, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Tímto petrorublem se má postupně začít platit za všechny suroviny, výrobky a služby exportované či dovážené do RF. Své nařízení ruský prezident doprovodil projevem, v němž vyhrožoval Evropské unii ekonomickým Armagedonem. Ten by dle jeho plánů spočíval v tom, že bez ruských dodávek energií, surovin a obilí se nejprve zhroutí evropský průmysl a zanikne několik milionů pracovních míst. Následně dojde ke zchudnutí obyvatel ve všech státech EU.

Nedostatek obilovin, zejména pšenice, který způsobí válka na Ukrajině a ruské embargo na jejich vývoz, povede k hladovým bouřím v afrických státech – v Egyptě se 100 miliony obyvatel a v Nigérii (přes 200 milionů). Jejich důsledkem by měla být mohutná migrační vlna mířící do západní Evropy. Tentokrát by se měla odehrávat v ruské režii. Obávám se, že se tak dodatečně objasnil smysl běloruské akce s pašováním afrických migrantů do Pobaltí a Polska – šlo o nácvik větší vlny a vybudování kontaktů na africké pašeráky lidí.

Tento Putinův projev nepovažuji za plané vyhrožování, ale spíše za scénář budoucí hybridní války doprovázející přechod od monopolárního k multipolárnímu světu.

Na ruském seznamu zemí ne–přátelských jsme figurovali na druhém místě. Dá se proto předpokládat, že Putinovy ekonomické sankce nás postihnou jako jedny z prvních. Ovšem jediné, co jsme se zatím dozvěděli, je, že máme zásoby plynu na měsíc a ropy na 90 dnů. Vláda sice svolává krizové štáby, ale jinak mlčí (pominu-li návody na užívání termoprádla a více svetrů). Asi to jako obvykle nechají na neviditelné ruce trhu.
 
Tentokrát její součástí bude i neviditelná česká vláda.

Zdroj: regionální novinky

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Pane Bašto, je zavírání lidí do vězení kvůli projevenému politickému názoru v souladu s ústavou a platnými zákony? Je likvidace opozičních médií ze stejného důvodu v souladu s ústavou a platnými zákony? Ano nebo ne?

Plebej
Plebej
před 2 lety

Putin nevyhrožuje, Putin varuje.