Stanislav Křeček: Nechci se dožít vyhlašování „ceny Karla Čurdy“

Stanislav Křeček
Stanislav Křeček

převzato

Braňme demokracii před těmi, kteří schvalují násilí, agresi, nebo zlo, buďme zodpovědnými občany, ale vyhlašování „ceny Karla Čurdy“ za nejlepší udání bych se dožil nerad…, píše na facebooku Stanislav Křeček.
Měli bychom si dát pozor na to, aby nedošlo k tomu, že „zákaz dezinformací“ nám bude poškozovat společnost více než ty samotné dezinformace. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina společnosti stojí na straně agresorem napadené Ukrajiny, že většina lidí schvaluje pomoc válečným uprchlíkům a nezdá se tedy, že by společnost byla významněji infikována nějakými dezinformačními kampaněmi. Pokud by však větší část společnosti nabyla dojmu, že těch „zákazů“ je přespříliš, nebo že jsou, jak řekl předseda vlády „na hraně“, nebo že směřují i někam jinam než k ochraně veřejného pořádku byla by situace jiná.

Zdeněk Lanz: Pravda vítězí! Ale jak kdy a jak která

Zpochybnění ústavní svobody projevu a svobodného vyjadřování názorů by právní vědomí společnosti mohlo více poškodit než tzv. desinformace, které ve své naprosté většině nejsou nic jiného než dojmy nepoučitelných hlupáků. V době kovidové i dnes….Braňme demokracii před těmi, kteří schvalují násilí, agresi, nebo zlo, buďme zodpovědnými občany, ale vyhlašování „ceny Karla Čurdy“ za nejlepší udání bych se dožil nerad…

A pozor bychom si měli dát i na ony příslovečné „dvojí metry“. Tvrzení jakési učitelky že „ v Kyjevě se nic neděje“ je prý předmětem trestního oznámení, ale zatím je jen málo ve veřejném prostoru respektována skutečnost, že stále ještě u nás je za trestný čin podle § 355 trest. zákona považováno když někdo „veřejně hanobí některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení…“ s tím, že přísněji bude potrestán ten kdo tak činí “nejméně se dvěma osobami“, nebo „tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem“.
 
(rp,regionalninovinky.cz & prvnizpravy.cz, fb, foto:arch.)

5 2 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 2 lety

Jsem rád,že nepatřím mezi”většínu” a nepodporuji ekonomické uprchlíky utíkající před bídou v totálně, hospodářsky i politicky zdevastované zemi.Agresor nesedí v Kremlu,agresor sedí v Bílé chatrči! A co se týče těch “desinformací” coby dojmů nepoučitelných hlupáků,tak ti zase sedí v ČT atd…….

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Rob

jen češtinářská drobnost: zívá se, když je člověk ospalý nebo se nudí. Pokud někoho k čemusi motivujeme, pak jej tím vyzýváme.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Ombudsman dr. Křeček je právníkem, který dobře ví, kdo všechno se v republice dopouští trestného činu podle § 355 trest. zákona. Není mi pak ale jasné, proč váhá s podáním trestního oznámení, které by jistě dokázal vyfutrovat právními argumenty, a ponechává to na jiných, např. na statečném hajném Boučkovi, jehož trestní oznámení na vládní… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Mám dojem že podávat trestní oznámení není v kompetenci ombudsmana.

Rob
Rob
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

On podle vás, jako není občanem?

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

Již se nad vaším komentem podivil i Rob! A na oplátku, je hajný Bouček copak státním zástupcem? A přesto podal trestní oznámení na vládní darebáky za to, že se dopouštějí trestných činů (vývozu zbraní do běžícího konfliktu, jehož ČR není účastníkem, podněcování k válce a k nenávisti k lidu cizí země..). Stále si myslím, že ombudsman je… Číst vice »