Žádný dvojí metr – mají jen jeden

Předem se omlouvám za svoje některá sdělení, v nichž jsem se ohrazoval proti používání dvojího metru mými názorovými protivníky. Například v případě, kdy se mnozí pozastavují nad “barbarskými útoky armády Ruské federace na Ukrajině, zatímco útoky americké armády na civilní cíle v Srbsku v roce 1999 těmto kritikům nijak nevadily.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Dokonce jim nevadily ani statisíce obětí útoků armády USA v Iráku, v Sýrii, Afganistánu, Libyi… Ani nepřipomínám milióny obětí ve Vietnamu a Koreji. Nikoho nikdy ani nenapadlo zorganizovat a důsledně uplatňovat sankce proti USA, Spojenému království, Francii nebo dalším zemím, jejichž armády se vraždění účastnily. Tento přístup jsem označoval jako používání dvojího metru, jiného například pro Rusko, dalšího pro jiné státy.

Zdálo se mi poněkud zvláštní, když Turecko útočilo na Řecko vojenskými prostředky a snažilo se dostat na jeho území migranty za stálého mlčení vedení Evropské unie, zatímco v případě Běloruska se stejná snaha dostat migranty do sousedního Polska setkala s tvrdým odsouzením a sankcemi. Když Turecko pokračovalo s průzkumnými vrty v řecké části Egejského moře, vysoký představitel pro zahraniční politiku Josep Borell dokonce prohlásil, že má pro turecké zájmy pochopení.

Po všeobjímajících sankcích proti Rusku za invazi na Ukrajinu určitě nenastanou žádné sankce pro Turecko za současné útoky těžkými zbraněmi na autonomní kurdské území v Iráku. Při tom se jedná o další pokračování genocidy Kurdů ze strany Turecka. Podobně žádné sankce pro Saudskou Arábii pro genocidu v Jemenu. O tom se „diplomaticky“ mlčí., Samozřejmě neuslyšíme vůbec nic z oficiálních míst představitelů zemí Evropské unie nebo USA k osmiletému vraždění civilního obyvatelstva ukrajinskou armádou a nacistickými batalióny na východě Ukrajiny. Jde o genocidu, Ukrajincům totiž vadí, že tamní starousedlíci jsou Rusové, nebo se prostě cítí Rusy. Nemohou za to, že území, na kterém po generace žijí, připojil kdysi Lenin k Ukrajinské sovětské socialistické republice, aby vliv málo progresivní třídy rolníků na západě vyvažovala dělnická třída v dolech a hutích na východě.

Teprve když jsem letos pozorně poslouchal argumentaci europoslanců za ČR, pochopil jsem svůj omyl. Nepoužívají dvojí metr, to by jim komplikovalo orientaci ve světě. Mají jen jeden. Totiž, co činí Američané či jejich spojenci je vždy správně, ať vraždí, kradou nebo lžou. Pokud něco podobného činí jejich oponenti nebo konkurenti, je to vždy špatně, je to nemorální, je to zločin. Jednoduchý metr, a funguje! Nemusejí srovnávat vraždu s vraždou, jen se podívají, kdo tak činí. Pokud jde o lež, nezajímá je, co kdo říká, ale kdo to říká. Co se nehodí jim a jejich oblíbencům je „dezinformace“, i kdyby to bylo stokrát ověřeno, jejich lež je prostě „informace“. Cenzura, kterou zavádějí, je pak jen obrana jinak neudržitelné lži před pravdivou „dezinformací“.

Pochopil jsem jejich metr, jejich měřítka, ale nemohu je přijmout. Lež je lež, ať ji říká kdokoli. Vražda není ospravedlnitelná apriorními sympatiemi k vrahovi. Oni se svého metru také nevzdají. Nevzdají se obhajoby zločinů a lhaní ve prospěch svůj a svých oblíbenců. Metry jsou prostě dvojí, tak jako je dvojí morálka. Trvejme na tom svém!

5 11 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

K připomenutí:
https://www.psp.cz/eknih/2021ps/stenprot/016schuz/s016175.htm

Usnesení, které schválila 5.dubna 2022 Poslanecká sněmovna PČR jednomyslně, včetně 17 přítomných poslanců SPD. Platil i v tomto případě jeden metr ?!

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Nechci zkoumat okolnosti, ale pokud celá SPD hlasovala s Fialou, Rakušanem a spol. bylo to určitě proto, že měli a mají nadále strach. Strach z toho, že bude strana zakázána, jednotliví politici a členové budou zavřeni do vězení. Přece jim už by vyhrožoval i předseda ÚS Rychetský. Ivan David je v EP v trochu jiné situaci. Samozřejmě i jeho… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Říká se, že “Kdo se bojí nesmí do lesa”, v tomto případě by mělo zřejmě platit “Kdo se bojí, nesmí se nechat zvolit poslancem PS PČR”. Zpronevěřil by se tak slibu poslance : “Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Slib poslance, platné zákony a dokonce i ústava jsou v dnešní době úplně k ničemu. Rozhoduje, co udělají Fiala, Rakušan, Pekarová-Adamová, Stříž a Bradáčová. Když vás budou chtít zavřít, tak vás zavřou a nepomůže vám ani svěcená voda. A jiné už to nikdy nebude.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

To si mysleli jejich předchůdci za 2.republiky a protektorátu také…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Pokud bude nadále trvat vedoucí postavení USA ve světě, tak se s tímto nedá nic dělat. USA je hlavní silou NATO, tato organizace existuje jen kvůli USA. EU je v podstatě podřízena USA a NATO. ČR je řízena EU, NATO a USA. Všichni naši političtí prospěcháři tedy poslouchají pokyny z těchto zemí a trestají české občany… Číst vice »

adam
adam
před 1 rokem

Trvat na své pravdě a také ji šířit! Přesně tohle pan David dělá a zaslouží si tudíž poděkování i podporu. Normální člověk snad ani nemůže jednak jinak. V opačném případě by se musel sám před sebou stydět…

maxim
maxim
před 1 rokem

Kopie komentáře k článku Svět ruskýma očima 657 K Stanovu komentáři … Nelze být absolutně proti válce .. Obranná válka je nutná a spojuje zdravé lidové vrstvy země k vítězství, přičemž se vytváří i nová zdravá elita takové země .. Obranná válka lidových vrstev proti jejich vnitřnímu (občanská válka) i vnějšímu nepříteli, případně válečná spojenecká podpora… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Tady je právní výklad k “spravedlivé válce” Ruské federace na Ukrajině, z které se stala válka Ruské federace proti Nato, skutečností útoku na křížník Moskva za skryté účasti vojenských sil Nato … Po uvedené události Ruská federace správně nazvala tento incident za počátek 3.sv.války, a doplnilo cíl svojí současné vojenské operace o zničení hegemonie USA… Číst vice »

cert
cert
před 1 rokem

Kartouzovi svazaci by Vam navic dle Sorosovy prirucky vysvetlili, ze poukazovanim na dvoji metr (pokrytectvi) predvadite tzv. “whataboutism”. Dle teto logiky to, ze pro jednoho hegemona neplati vubec zadna pravidla, jeste neznamena, ze je muze porusovat kdokoliv jiny. Jinymi slovy Rusko by si melo nechat srat na hlavu a psat protestni noty.… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cert

Čulíkovci (kam patří Kartouz) přece mohutně podporovali agrese proti Jugoslávii, Iráku atd. a snažili se ze všech sil pomlouvat ty, kteří poukazovali na to, že agrese jsou v rozporu s mezinárodním právem a navíc pod falešnými záminkami. S Kartouzem se nedá diskutovat, diskuze oni už dávno zrušili.

oldo
oldo
před 1 rokem

” nad barbarskými útoky armády Ruské federace”Už i vy ,pane Davide?Nemělo tam být údajnými?Vy věříte,že Rusové barbarsky bombardují a zároveň zbytečně chcípají ,protože na civilní cíle neútočí?Zároven s tím,že nezničili el.síť,železniční uzly a mosty,po kterých jezdí dodávky zbraní,nevypnuli internet,teplárny a podobně?Doufám,že šlo jen o nedoklep!

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Také mě to zaujalo.Pevně doufám,že to p.David jen zapoměl dát alespoň do uvozovek.Jinak bych to musel považovat za dosti velký úlet a to by mě u něho dosti překvapilo.Snad bude reagovat.

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Jinak samozřejmě opět vynikající a pravdivý příspěvek.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Zřejmě Vám trošičku utekl začátek vlivem nesoustředění. Znovu přečíst a pozorně. Snad si uvědomíte ta slova v souvislosti.

oldo
oldo
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Milý pane,nic takového,prostě tam patřilo”podle nich barbarské”nebo něco podobného.Původní text nevylučuje,že má autor stejný názor nebo se jedná o úlitbu.Neučte mě chápat text a nehodnoťe mou soustředěnost.Tento článek čtou i lidé,kteří pana Davida neznají a i já,který ho čte stále,si ,zvláště v dnešní době,nemohu být jist ničím!

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Asi vám uniká zásadní atribut začátku článku: Předem se omlouvám za svoje některá sdělení, v nichž jsem se ohrazoval proti používání dvojího metru mými názorovými protivníky. Například v případě, kdy se mnozí pozastavují nad barbarskými útoky armády Ruské federace na Ukrajině, zatímco útoky americké armády na civilní cíle v Srbsku v roce 1999 těmto… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 1 rokem

Všechny války, které tzv. kolektivní Západ po 2. světové rozpoutal a vedl, byly válkami útočnými pro dosažení mocensko-politických cílů Globálního minotaura. Jakkoliv některé z nich byly i podloženy rozhodnutím RB OSN (po úspěšné manipulaci hlasujících), byly zločinné. SSSR také po 2. světové vedl své války k dosažení mocensko-politických cílů vedení té země, ponejvíce se však jednalo o obranu proti agresi Západu.… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Pane doktore Davide, klobouk dolů!

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Pouze přirozeně prosté uvažování.
Lidové řečeno selský rozum.