Zelenského cesta k Nobelově ceně za mír

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Viz: https://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html Není to tak dávno. Anebo vládnou struktury založené na vzájemném krytí lumpáren?

Dobře prostudujte a promyslete. Ať víte do čeho a proti čemu jdete (je to z mainstreamu a nebylo to označeno za dezinformaci):

Zelenskyj a Pandora Papers: císař je nahý

  1. 10. 2021, 4:17

Pod palbou opozice, ale také svých někdejších spojenců se ocitl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, na jehož aktivity v daňových rájích ukázaly materiály z projektu Pandora Papers. Nejenže se ocitl mezi více než stovkou politiků, kteří se ve své zemi snažili vyhnout placení daní, ale stal se údajně jedním z hlavních aktérů, na které kauza cílila.

“Může to vážně ovlivnit taktiku jednání a koordinaci spolupráce mezi Spojenými státy a Ukrajinou. Řečeno diplomaticky: je to špatné znamení,” komentovala zveřejnění materiálů politoložka Iryna Serovová v televizi 5 kanal.

Ačkoli výsledky vyšetřování, na nichž se podílela i ukrajinská investigativní skupina Slidstvo.info, nepřinesly bombastická odhalení, prezidentova reputace jako “skromného a poctivého” bojovníka s korupcí, která bývalého oblíbeného komika dostala k moci, se hroutí.

Za “oběť” padl Dmytro Razumkov, kterého parlament ovládaný jeho bývalými parťáky ve čtvrtek zbavil funkce předsedy. Nejvyšší rada dirigovaná prezidentovými spojenci mu nejprve na dva dny činnost “pozastavila” a ve čtvrtek jej většinou 284 hlasů sesadila. Prezidentovi a jeho spojencům v rozlučkovém projevu vytkl, že se vzdalují zásadám, se kterými Zelenskyj přišel k moci a kterým “všichni uvěřili”.

Daňové ráje se podle něj staly součástí vládnoucího systému, ačkoli veřejně razili zásadu, že “offshory jsou hanba”. Podle dokumentů Pandora Papers se Zelenskyj nejen “paktoval” s oligarchou Ihorem Kolomojským, který kvůli praní špinavých peněz čelí sankcím USA, ale pravděpodobně dosud těží z prostředků, které mu miliardář posílal do offshorových firem.

Získané prostředky spolu s partou kolem zábavního Studia Kvartál 95 ukládali údajně mimo jiné do luxusních nemovitostí v prestižní londýnské čtvrti. Čtvrtinu aktiv z hlavní firmy přitom těsně před zvolením do prezidentské funkce Zelenskyj předal příteli a partnerovi v byznysu Serhiji Šefirovi, kterého pak jmenoval hlavním poradcem v prezidentském úřadu. Ten nyní tvrdí, že se tak podnikatelé snažili ochránit byznys před tehdejším zkorumpovaným režimem.

Ještě před oficiální publikací materiálů Panama Papers v britských a dalších médiích uspořádala agentura Slidstvo.info v Kyjevě promítání filmu nazvaného Offshor 95 s narážkou na název Zelenského studia. Premiéře v budově kyjevské opery se prý úřady snažily zamezit s tím, že nejde proud. Promítání pak vyvolalo značný zájem a následně jej na síti YouTube vidělo přes 1,2 milionu uživatelů. Zelenskyj film dosud nekomentoval.

Právě tajné účty v daňových rájích přitom vytýkal předchůdci Petru Porošenkovi, který své majetky také “schovával” v daňových rájích. Ve volbách to Zelenskému vyneslo podporu 73 procent voličů, avšak nyní se ukázalo, že v době, kdy svého soupeře pranýřoval, vládl “offshorové říši” založené už v roce 2012.

Ačkoli po zvolení prezidentem se podílu vzdal, výhody prý nadále měla firma Film Heritage, registrována na Zelenského manželku v Belize. I když se analytici shodují, že “offshory na Ukrajině nikoho nepřekvapí” a že jde o obvyklou praxi pro tamní politiky, kauza by mohla zhatit Zelenského ambice na další prezidentský mandát.

Současné tažení proti Zelenskému má prý za cíl oslabit jeho podporu v zahraničí. “Je to součást velké informační kampaně, kterou podněcují západní partneři. Znamená to, že jej už (Zelenského) nevnímají jako dlouhodobou politickou postavu,” soudí ukrajinský politolog Ruslan Bortnyk.

Viz: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zelenskyj-a-pandora-papers-cisar-je-nahy-40374239?fbclid=IwAR3_mXhsBg8Yp5OUHxrm_mjD0MjQjVuvotOsanXmegEPzmjHHqlj799lHQo

P.S. : Fašizace začíná kriminalizací pravdy a dvojím metrem. Jak je k tomu daleko i u nás?!

 

Autor Radim Valenčík – vysokoškolský učitel – Vysoká škola finanční a správní, první soukromá ekonomická univerzita, zdroj: blog autora

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 1 rokem

Dávat Arafata do jedné věty s Obamou. Začal Arafat za svůj život 7 (8) válek jako Obama za 8 let? Já vím, Obama za to nemůže, jiní rozhodli, koho bombardovat a koho ne. Že by ti velcí hoši netrpělivě čekali, až co jim Obama ráno na meetingu řekne? Nicméně, Arafat se bil… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Arafat vedl jednu, zato celoživotní. Zejména proti civilistům, studentům dětem. Viz výbuchy ve autobusech (i školních) apod. Vojáci už z podstaty své činnosti nemohou dostávat mírové ceny. Jediný voják si tuto cenu zasloužil. A to generál G. C. Marshall. Ale ne za válečné činy (byl náčelníkem GŠ), ale za činnost jako MZV USA.… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Když ji může mít Arafat nebo Obama, tak už opravdu kdejaký masový řezník.