Polská vláda cenzuruje nezávislá média

Nezávislý nekomerční svobodný portál z Polska, wolnemedia.net, byl
preventivně cenzurován proti ochraně zaručené článkem 54 polské ústavy.

Proukrajinská vláda nepřipouští kritiku proukrajinské propagandy a vládní politiky. Majitel portálu, který po 15 letech činnosti za svobodu slova čelil brutální cenzuře ze strany státní bezpečnosti, neobdržel rozhodnutí o cenzuře ani informace o tom, jak se odvolat. Seznam
cenzurovaných stránek je tajný a denně se rozšiřuje. Lze k nim přistupovat zpoza hranic Polska i v Polsku prostřednictvím VPN, proxy bran a změnou DNS adres na zahraniční, což většina běžných občanů země neví. Zablokované stránky mají jedno společné – jsou v opozici vůči vládě a svou kritikou podkopávají důvěru v informace z mainstreamových médií. Polská vláda chce mít monopol na informace a blokuje každého, kdo nešíří její propagandu, a obviňuje ho z ohrožení bezpečnosti státu. Zde je prohlášení majitele portálu. Přečtěte si ji a volně ji šiřte. Dejte to vědět celému světu!

Připadám si jako malá muška, kterou chce totalitní stát sestřelit kulkami z protiletadlového děla!

Vyzývám ABW, aby odstranila “Wolne Media” ze seznamu blokovaných stránek. To je velká chyba, protože portál je propolský! Pokud vypukne válka s Ruskem nebo jinou zemí, portál se z oázy svobody slova promění v bunkr boje za Polsko a Poláky. Protože taková bude potřeba okamžiku a vlasti.

Zatím se formálně nacházíme v době míru (není válečný stav), takže neohrožujeme bezpečnost státu. Na čem je tato hrozba založena? Protože portál zveřejňuje ukrajinské falešné zprávy? No a co – propaguje i ty ruské! Portál zveřejňuje zprávy z médií z celého světa. Proč by měla dělat výjimku pro ruská média, která jsou během rusko-ukrajinské války navíc doprovázena varováním “Pozor, toto je ruská propaganda, čtěte pozorně!”?

Můj portál není propagandistickou trubkou Ruska, Ukrajiny, PiS ani nikoho jiného. Své uživatele beru vážně – chci, aby přemýšleli sami a vyvozovali vlastní závěry. Aby to mohli dělat, nemohou mít filtrované a pouze politicky korektní informace. Nejsem rusofil, rusofob, ukrajinofil ani ukrajinofob. Soudím jednotlivé lidi, ne celé komunity, protože všude jsou empatičtí lidé a psychopati a nelze všechny házet do jednoho pytle.

K preventivní cenzuře došlo několik dní po zveřejnění informace od doktora Leszka Sykulského, který v internetových zdrojích našel video Vyšetřovacího týmu Sejmu pro státní bezpečnost z května 2019, na němž vypovídal agent Ústředního protikorupčního úřadu Wojciech Janik: “Jedná se o informace z několika zdrojů, že tyto nahrávky skutečně existují, že na nich byly nahrány osoby a že jsou používány k vydírání. Další zjištění týkající se případu však říkají, že zálohy, tj. další kopie pásek, byly převezeny na bezpečné místo na ukrajinském území.” Nejedná se o ruskou propagandu nebo podvrh, ale o skutečné, staré informace z polského parlamentu.

Nešlo o upřímnou pomoc Ukrajině v boji proti ruskému agresorovi? Co bylo na těch nahrávkách, že máš takovou panickou hrůzu z toho, že ti manželka neodpustí a voliči tě nechtějí namazat? Sex s hrochem? Pokud je to pravda a politici podlehli vydírání – ABW by je měla zatknout, protože zradili Polsko, a ne je bránit před vězením! Má propagace polsko-ukrajinské unie v médiích maskovat skrytou kapitulaci? Existuje ještě Polsko, nebo se stalo kolonií Ukrajiny?

Je znepokojující, že orgány polského parlamentu souhlasily s vyvěšením vlajky Ukrajiny (hostujícího státu) v Sejmu na místě vlajky hostitelského státu a vlajky Polska na místě vlajky hostujícího státu. Některé státní budovy, například varšavská radnice, nahradily polské vlajky ukrajinskými, což je v rozporu s polskými zákony.

Co dál? Tato slova jsou určena tajným službám. Uděláte u mě doma razii a podstrčíte mi bazuku se seznamem politiků “k zastřelení”, Putinovu výplatní pásku, zakrvácený nůž s mým otiskem prstu, skříň plnou německého kinderporna z Düsseldorfu, kýbl kokainu nebo něco jiného? Zablokujete mi bankovní účet, abych neměl peníze na živobytí, jídlo a  placení poplatků, abych upadl do chudoby a bezdomovectví? Nebo mi domluvíte schůzku se sériovým sebevrahem nebo mě zavřete na několik let do vazební věznice na základě obvinění ze “špionáže” pro Mosambik “ovlivňováním veřejného mínění”?

Obsah portálu je vybírán z externích zdrojů na základě licence, ale vytvářejí ho i čtenáři. Když jsou nezávislí novináři a blogeři v jiných médiích blokováni pro politickou nekorektnost, najdou si cestu na stránky wolnemedia.net. Výběr obsahu vzniká spontánně a ukazuje, jaké informace a názory v polských médiích chybí.

Portál prezentuje názory, se kterými souhlasím, mírně souhlasím nebo dokonce nesouhlasím. Proč? Posláním portálu je svoboda slova – vytvořit místo, kde levičák může přesvědčit pravičáka a pravičák levičáka. Místo, kde může ateista diskutovat s ultraklerikem. Místo, kde mohou napsat, co si myslí, aniž by se báli, že dostanou facku za upřímnost. Podmínkou je však kultura projevu, protože nenávist znemožňuje společenský dialog.

Na mém portálu může publikovat kdokoli, pokud dodržuje polské zákony, dokonce i pan Jaroslaw Kaczynski a pan Mateusz Morawiecki, kteří považují “svobodná média” za nepřítele, kterého je třeba zničit. Proč? Protože jsou neustále kritizováni za špatná rozhodnutí – ať už politická, ať už pandemická, ať už ekonomická, ať už za mávání Putinovi šavlí před očima, kterým vystavují Polsko jadernému zamoření. Nepamatují si, že byli chváleni za 500+ a několik dalších dobrých rozhodnutí. Člověk by měl posuzovat činy politiků, a ne slova. Rád bych viděl jejich články na svém portálu a jejich reakce na komentáře uživatelů. Pokud si myslí, že byl zveřejněn nesmysl, měli by možnost ho vyvrátit. O tom je skutečná svoboda slova, a ne o cenzuře údajných “dezinformací”, tedy bývalých “konspiračních teorií”, které se po vlně důvěryhodnosti rehabilitovaly.

Chci, aby ukrajinsko-polská válka rychle skončila a vrátil se mír, protože válka je špatná. Nepodporuji ruskou agresi proti Ukrajině, stejně jako jsem nepodporoval agresi USA proti různým zemím světa. Podporuji pomoc obětem války (ale bez přehánění – s Poláky se nesmí
zacházet hůře než s Ukrajinci) a souzení válečných zločinů (všech, nejen ruských). Také si přeji polsko-ukrajinské usmíření, ale nesmí být založeno na vybílení volyňského masakru a podlézání Ukrajincům, ale na jejich upřímné omluvě polskému lidu, odsouzení genocidy a jasném prohlášení, že Ukrajina nemá žádné územní nároky na Podkarpatskou Rus a
Lublinskou oblast. Řiďme se empatií, ale také zdravým rozumem a zájmy Polska a Poláků.

Vím, že existuje článek 180 odst. 1 “telekomunikačního zákona”, který umožňuje svévolně, bez soudního příkazu, na žádost vlády, blokovat stránky údajně ohrožující bezpečnost státu (v praxi blahobyt vlády), ale nad ním stojí také článek 54 “Ústavy Polské republiky”, který výslovně  zakazuje preventivní cenzuru a zaručuje každému občanovi právo získávat a šířit informace. “Telekomunikační zákon” porušuje “Ústavu Polské republiky” a blokování portálů, které jsou v opozici vůči vládě, je nezákonné! Žijeme v totalitní Číně, kde lze hlásat pouze názory komunistické strany, nebo v demokratickém státě, který respektuje pluralitu?

Portál “Wolna média” umožňuje lidem, kteří nejsou spokojeni s mainstreamovými médii, číst alternativní informace, a na tom nevidím nic špatného ani nebezpečného. Nikdo zde nepodporuje terorismus nebo extremismus, právě naopak. Pokud tedy nepovažujete rozšiřování duševních obzorů nebo kritiku PiS a vlády za “extremismus”? Protože kdo není s námi, je proti nám? A napadlo vás, že existuje i třetí odpověď – neutrální pohled z odstupu?

Nebo je nyní pouhé kladení nepohodlných otázek či zpochybňování pravdivosti zpravodajství mainstreamových médií zločinem, který ohrožuje bezpečnost státu? Polský stát musí být velmi slabý, když se musí uchylovat k cenzuře malých portálů a blogů, které necitují žádná velká média a jejichž vliv na veřejné mínění je téměř nulový.

Vypadá to spíše jako obsedantní strach PiS z existence portálů, které nemá pod kontrolou. Pod vlivem válečných emocí jste paranoidní a všude vidíte nepřátele, špióny… Kvůli všudypřítomné ukrajinské propagandě v mainstreamu jste emocionálně pokřivení a ztrácíte kontakt s realitou. Zablokováním portálu si “odříznete uši”, což znamená, že se toho naučíte méně a tato nevědomost vám může v budoucnu uškodit.

Žádám vás o odblokování preventivní cenzury, protože zesměšňujete naši vlast a poskytujete Rusku zdarma propagandistický materiál, který poškozuje polský stát. Portál je na straně Polska a polského lidu (což neznamená, že je na straně vlády a strany Právo a spravedlnost). Je na straně obyčejných lidí, nikoliv korporací, bankéřů a “elit”. Politická kritika je dobrá, protože politici mohou pochopit své chyby (a napravit je), namísto toho, aby se v naduté pýše utvrzovali v tom, jak skvělými vůdci národa jsou. S tímto přístupem nešlapou po zemi jako mohutní obři,
ale vznášejí se nad ní jako balóny. Zřejmě ve stejné výšce nad zemí, ale…

Maurycy Hawranek – Správce WolneMedia.net

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

Poznámka redakce Nové republiky:

Z výzvy pana Hawraneka vyplývá, že v zemích bývalé Varšavské smlouvy došlo k synchronizovanému zavedení cenzury a my se můžeme domnívat, na čí příkaz. Pan Hawranek a jeho web má problémy s vládou PiS, s pány Kaczińskim (polský prezident) a Morawieckim (předseda polské vlády), s jejich spolustraníky a státním aparátem, který mají pod kontrolou.  Podobné problémy mají se nynější slovenskou vládou např. vydavatelé nezávislých webů Nové zprávy a Armádny magazín. Nová republika a další české cenzurované weby mají stejné problémy s Fialovou vládou a jejím aparátem. Uvalení cenzury na státy východní Evropy je opatření, kterým USA a jejich servisní organizace NATO nás mají připravit na válku. Válku totální, nukleární, která se má podle amerického scénáře odehrát na území Evropy a Ruské federace. Mají nás nakrmit jednostrannou válečnou propagandou, nenávistí k Rusku a fanatickým odhodláním porazit a zničit Rusko a snad i každého Rusa. Média českého mainstreamu i ta, která do této války štvou a přitom si drze říkají “veřejnoprávní” o to ze všech sil usilují. Čtenáři i diváci jejich fanatizmus a propagandistickou jednostrannost cítí a proto se od nich odvracejí a hledají informace u alternativy. Ta je ale cenzurována a jen zkušenějším a internetově gramotnějším čtenářům se daří probojovat blokací. Buďme solidární s lidmi, kterým to myslí samostatně a nepodléhají propagandě jako stádo. Ať jsou to Poláci, Slováci nebo např. Bulhaři. Šiřme informace, které se u nás cenzurují a zamlčují, vyvracejme lži a manipulace médií a současné loutkové vlády. Hledejme cesty, jak oslovit co největší okruh lidí. Nenechme ze sebe dělat válečnické bezmozky. Válku nechceme a válečnou propagandu odmítáme. Nechceme se stát terčem jaderné odplaty. Ve všech budoucích volbách ukažme, že praktiky Fialovy vlády Pětikoalice se nám hnusí a nebudeme volit jejich panáky. Propad Pětikoalice ve volbách, a to ve všech volbách, je jediný recept na změnu k lepšímu!

-vd-