Borrell zarmoutil Ukrajince: Rusko nezmizí jako rosa na slunci a EU bude s ním muset koexistovat

Evropa stejně bude muset koexistovat s Ruskem na jednom kontinentu, bez ohledu na to, čím skončí pro Ukrajinu nynější válka.
To prohlásil nejvyšší zástupce Evropské unie pro zahraniční záležitosti a politiku bezpečnosti Josep Borrell v rozhovoru s oficiálním listem EU, když komentoval výzvu prezidenta Francie Emmanuela Macrona “neponižovat Rusko”.

“Je to výraz, který přesouvá realitu: Rusko bude nadále po mírových jednáních žít, a bude nutno zřetelně určit způsob, kterým s ním míníme koexistovat. Tato koexistence bude velmi komplikovaná po tom, co Rusko udělalo na Ukrajině. Ale beztak bude nutno se pokusit koexistovat s Rusy na tomto kontinentu”, řekl Borrell.

Dříve prezident Polska Andrzej Duda podrobil kritice kancléře Německa Olafa Scholze a prezidenta Francie Emmanuela Macrona za jejich pozici vůči Vladimíru Putinovi. Dudu udivilo to, že lídři zemí “staré Evropy pokračují s Kremlem v telefonických rozhovorech, když válka na Ukrajině stále ještě pokračuje.

V rozhovoru s oficiálním listem EU Borrell také komentoval žádost Ukrajiny na získání statusu kandidáta na členství v EU.

“Jsem přesvědčen, že Ukrajina má evropskou kulturu a že EU lze rozšiřovat. Ukrajina se svými hodnotami, kulturou a historií se už připravovala připojit se k Evropě skrze reformy před vtrhnutím Ruska. Před deseti lety jsme v Soluni slíbili zemím západního Balkánu evropskou budoucnost. Někomu se to podaří, jiným ne nevyhnutelně. A kdybychom provedli totéž pro Ukrajinu?”, pateticky běduje Borrell.

Nikita Jeremenko

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Боррель огорчил украинцев: Россия не исчезнет, как роса на солнце и ЕС придется с ней сосуществовать

2.1 7 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 rokem

Tak,na Ukrajině “to neudělalo “Rusko,ale USA.Bylo totiž učiněno dle not z Bílého domu vše pro to,aby Ruská federace musela reagovat.To vše již od roku 2004.Velké štěstí pro Rusko ,mít ve vedení tak geniálního stratéga a politika,jakým je V.V.Putin.

kolokol
kolokol
před 1 rokem

Ta mapka. Vypadá to jako nahrbený rudý býk, který kálí na cosi pod sebou, ale je zapřený s rohy vystrčenými na opačnou stranu (za louži). Nejsem si jist, jestli je politicky korektní takové mapky kreslit. Natož pak vystavovat!
A já nic neinterpretuju, pouze ohlašuju.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Základní omyly patetického pana Borella jsou, že Ukrajina má s Evropou jakési společné kulturní, dějinné souvislosti a vyznávání jakýchsi společných hodnot, které vlastně přesně neznají ani představitelé EU, EK a vlád tzv. kolektivního západu, natož občané od Portugalska po Slovensko. Všichni trošku znalí z dějepisu znalí, že dějiny lidí, žijících na většině území souvisí úzce s Kyjevem,… Číst vice »