Bouřkové mraky nad Moldávií

V poslední době stále častěji politologové, experti a dokonce činovníci hovoří o pravděpodobnosti vtahování Moldavské republiky (MR) do bojových akcí, které trvají přes tři měsíce na Ukrajině.
Všechno začalo neočekávaným prohlášením ministryně zahraničních věcí Velké Británie Liz Truss (20. května) o nutnosti odeslat do Moldávie “moderní zbraně”.

Zanedlouho i vyšší oficiální představitelé země začali mluvit o možnosti přezbrojení moldavské armády podle standardů NATO. A v těchto dnech ministerská předsedkyně MR Natalja Gavrilicová požádala NATO o posouzení perspektivy dodávek letálních zbraní do MR.

Spolu s tím prezidentka MR Maija Sandu oznámila při vystoupení na sjezdu Evropské lidové strany v Rotterdamu 2. června, že bylo dosaženo “vítězství nad proruskými silami”.

Když se tímto svým “úspěchem” chvástala, měla především na mysli komplikovanou situaci Strany socialistů (PSRM). Čestný předseda PSRM a bývalý prezident země Igor Dodon má domácí vězení. Je obviňován z vlastizrady a korupce.

Záležitost bude skandální a halasná. Není vyloučeno, že jako důkazní základna “vlastizrady” budou figurovat dost časté cesty I. Dodona do Moskvy v době, kdy byl hlavou státu.

Současně probíhá přitvrzování kontroly informačního prostoru

V posledních měsících je zakázáno vysílání rozhlasové stanice Sputnik-Moldavsko. Bylo zakázáno vysílání všech ruských zpravodajských programů a vojenských filmů. Byly zrušeny televizní kanály, které vysílaly informační a zábavné programy z Ruska – Akcent-TV a První v Moldavsku. Na pokraji zavření je televizní kanál NTV v Moldavsku.

  1. června došlo k příznačné události. Toho dne byl zadržen a vyslechnut šéfredaktor internetového portálu Gagauznews Nikolaj Kostyrkin. Prokuratura Moldavské republiky soudí, že novinář se zabýval “propagandou války” a rozpoutáváním národnostních nesvárů.

Na základě výsledků prohlídek v bytu Kostyrkina byly médiím předloženy “hrůzné” důkazy: ruská symbolika, námořní dýka a dva nože. Do sítí se nějakým způsobem dostal audio záznam telefonního hovoru novináře. Podle tvrzení některých médií příslušné orgány dlouhou dobu natáčely telefonické hovory N. Kostyrkina, zkoumaly jeho stránky v sociálních sítích a, pravděpodobně, dopisování, které uskutečňoval ze svých zařízení.

Pokud bude věci dán volný průběh, nebude to znamenat nic jiného, než pokus odsoudit člověka, který se opovažuje se otevřeně vyjadřovat na podporu Ruska. A zatím je takových v Moldávii minimálně 50 procent obyvatelstva.

Zdálo by se, že vedení Moldavska dost energicky projevilo svou pozici v globálním čelení Západu a Ruska. Nicméně, podle všeho se někomu zdá, že je to nedostatečné. Během uplynulých tří měsíců nebylo snad dne, aby Moldávii nenavštívil nějaký úředník z USA nebo zemí Evropské unie. A nejsou to pouze zdvořilostní návštěvy a podpora.

Podle informací, které prosakují zpoza zavřených dveří, od Moldavska se požaduje tvrdší pozice: připojení k protiruským sankcím a aktivní spolupráce ve vojenské sféře. Přitom odvolávání  se na neutrální status MR už tam nikomu nevyhovuje.

V únoru-březnu byla zmínka prezidentky a premiérky o tom, že Moldavská republika je neutrální země, vnímána zástupci Západu i když s kyselým výrazem tváře, ale přesto poměrně klidně.

Nyní se všechno změnilo

Stále častější zaznívají výroky o tom, že neutrální status nemusí být překážkou pro “přezbrojení”, “vybavení moldavské armády podle standardů NATO”. Takže jde v podstatě o to, aby se Moldavsko připravovalo na válku.

Zároveň je u bojechtivě naladěných politiků, jak uvnitř Moldavska, tak i mimo jeho hranice, velmi vážná překážka.

Obyvatelstvo země si kategoricky nepřeje bojovat. Pozorně zde sledují, co se odehrává v zóně vojenských operací. Soucítí, pomáhají utečencům (v Moldavsku se podařilo vytvořit poměrně efektivní systém poskytování pomoci těm, kdo opustil Ukrajinu), ale válku nikdo nechce.

Tragedie u sousedů přiměla občany Moldavska nově se podívat na svou historii nezávislosti a ocenit úspěchy a neúspěchy. Pro většinu obyvatelstva je nyní jednou z nejdůležitějších hodnot neutrální status země. Tomuto statusu nepřikládali význam, nevšímali si ho, dost často ho i kritizovali. Ale nyní se všechno změnilo.

Záběry s rozbořenými městy a sídlišti na Ukrajině, proud běženců, údaje o obětech války, všeobecná psychóza, která je zjevná ve světové politice, to všechno pohnulo občany Moldavska  jinak se podívat na všechno, co je obklopuje, a ocenit mírovou situaci, možnost klidně žít, pracovat, vychovávat děti, zabývat se každodenními záležitostmi.

Podle průzkumů pokládá více než 80 procent obyvatelstva neutralitu Moldavska za správnou volbu

Takové ukazatele nikdy dříve nebyly. Ve společnosti, až na vzácné výjimky, není nevraživost a rusofobie, když nebudeme počítat to, co se nazývá státní mocí. Existuje chápání důležitosti vztahů i s Ruskem, i s Ukrajinou a uvědomění si toho, že válka dříve či později končí mírem.

Prakticky všichni v Moldavsku si uvědomují, že ať se provádějí jakákoliv opatření na zpevnění a přezbrojení armády, která čítá pouze pět tisíc osob, nepřinese to žádný praktický výsledek.

Hovořit o mobilizačním zdroji, v podmínkách, kdy třetina práceschopného obyvatelstva vydělává prostředky v zahraničí, včetně asi 500 tisíc v Rusku, nelze

Situace se vyvíjí tak, že neutralita Moldavska je nyní objektivně důležitá nejen pro jeho občany, ale také pro vnější partnery.

Vždyť to je tak, že Moldavská republika je k dnešku jediná země,  nezatažená v té či oné podobě do konfliktu po celé trase od Baltského po Černé moře.

A, kdo ví, možná právě v Kišiněvě – hlavním městě neutrálního Moldavska – se bude konat setkání zástupců Ukrajiny a Ruska kvůli tomu, aby podepsali budoucí mírovou smlouvu.

V těchto dnech předseda sněmovny poslanců parlamentu Rumunska Marcel Ciolacu přímo prohlásil:

Moldavská republika nepotřebuje vojenskou pomoc, protože v souladu s Ústavou je neutrálním státem. Nicméně je nutné zajištění bezpečnosti hranic, což je výhodné pro celou Evropu. Myslím, v tomto směru se Rumunsko musí zapojovat ještě více. Rumunsko je skutečný štít pro Moldavsko, tak  to také musí být.

Provokování Ruska prostřednictvím “rozmrazování” tím či oním způsobem konfliktu v Podněstří a aktualizace “besarabské otázky” jsou schopny s velkou mírou pravděpodobnosti přeměnit Moldavsko na druhé ohnisko vojenského napětí.

Již dnes některé západní elity souhlasí s tím, aby Kyjev přistoupil na územní ústupky výměnou za mír. Tudíž, dřívější Ukrajina už nikdy nebude. Je zřejmé, že totéž se stane i s MR, pokud nynější úřady budou pokračovat ve svém kurzu proti Moskvě a na plíživou ekonomickou a vojenskou integraci s Rumunskem.

Západ nebyl s to ochránit Ukrajinu. A, jak je mnohým jasné, nechystal se to dělat, prostě použil zemi pro oslabení Ruska, aniž by předvídal nebezpečné následky v podobě energetických, potravinových a jiných krizí.

Ale hlavní osobitost doby – výměna atomovými údery se už nepovažuje za cosi nemožného

A proto se nynější moc přeměnila na hlavní hrozbu pro občany Moldavska, protože provádí zhoubnou a nebezpečnou politiku. Nejenže nezabezpečuje přežití národa ve velmi složité situaci, ale také vtahuje zemi do cizích “vojenských her”.

Zurab Todua

Zurab Todua je historik, politolog, autor knih o dějinách postsovětského prostoru, poslanec parlamentu republiky Moldavské republiky (2010- 2014)

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://naspravdi.info/novosti/grozovye-tuchi-nad-moldaviey

2.4 5 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 1 rokem

Nechápem, prečo ľudia volia tieto atrapy s v USA preformátovanými mozgami.
Dtto Slovensko.