Jak vidíte energetickou situaci v dnešním světě?

Ivan Noveský
Ivan Noveský

Otázka:

Jak vidíte energetickou situaci v dnešním světě? Jaké důsledky to bude mít na globální obchod a jakou pozici zaujímá Čína?

Odpovídá Ivan Noveský – přední český energetický expert, bývalý 1. místopředseda Energetického regulačního úřadu České republiky:

Energetická situace v dnešním světě není v zásadě napjatá, protože zdrojů je relativně dost, zejména zemního plynu, ale musíme rozlišovat, jak vypadá situace v Evropě, jak vypadá situace v USA, jak vypadá situace v Asii. To je strašně důležité.

Bohužel se Evropa zcela vymanila, Evropa zcela dochází od spolupráce, řekl bych kooperace, nejenom tedy s Ruskem a Čínou a s dalšími státy, na kterých jsme životně závislí, to znamená, že Evropa v současné době se dostává do energetické krize, respektive od loňského podzimu se dostává do energetické krize, která ovšem není způsobena nedostatkem, ale je způsobena chybnými politickými rozhodnutími. Bohužel jednoznačně chybná politická rozhodnutí, která zasahují do energetiky, ekonomiky a bohužel je to tím, že o tom rozhodují laikové. A tím, že rozhodují laikové, nastává problém a ten problém zní, že v Evropě začíná být nedostatek plynu, elektřiny, nedostatek všeho.

Na rozdíl od Číny, která, jak známo je nejen velký odběratel, ale i současně velký producent zemního plynu, to málokdo si také uvědomuje, dostává se na další a další stupně vývoje, to znamená, že začíná takovým způsobem předhánět zbytek světa, že se všichni budeme divit. V Čechách se vždycky říkávalo dohnat uhnat a předehnat, ale tady ztrácíme stopu. Bohužel. A to je zásadní problém, protože si myslím, že ta nová Hedvábná stezka, kterou vyhlásila Čína v roce 2013, byla úplně ideální platformou na to, aby celý svět rozumně spolupracoval, aby celý svět ekonomicky spolupracoval.

A nebudeme si nic nalhávat, říkal jsem to, na Číně jsme životně závislí, protože dnes Čína dodává spoustu komponentů, které jsou v podstatě nenahraditelné. I nakonec takzvaný GREEN DEAL nebo jak se všechny ty podvody jmenují, tak i tento GREEN DEAL je v podstatě závislý na Číně. Když Čína nebude dodávat panely, tak nebude fotovoltaika. A zcela vážně z hlediska větrných elektráren, ta báze tady není tak široká, myslím toho prostoru, kde by se daly umístit. Vodní elektrárny, to je také vyčerpáno, uhelné elektrárny se oficiálně nesmí provozovat, i když se k nim Evropa paradoxně vrací, atomové elektrárny se likvidují z politických důvodů zejména v Německu. Bohužel tedy, to znamená, že ve spoustě případů jsme závislí na Číně, a my vlastně s tou Čínou v podstatě nechceme rozumně spolupracovat, protože máme „pocit“, že Čína je něco „špatného“. Ale to je právě ta zásadní chyba.

V té obchodní a další spolupráci se nesmí hledět na politiku a musí se opravdu spolupracovat, a myslím si, že je tady obrovské pole, které bohužel my vůbec nevyužíváme. Těch tuším 126 států, které se zapojily do toho projektu Nové hedvábné stezky, to jak tak obrovský potenciál pro celý svět, že je škoda to nevyužít.