Úvodník dnešní Kosy – jak sankce drtí ty, co je vyhlašují a nikoliv toho, proti komu jsou vyhlašovány

Fotografie zachycuje medii a politiky zblblý dav ovčanů slepě nenávidících Rusko, kteří nevědomky tlačí členské státy Evropské unie k sebepoškozování, odtržení od surovin i východních trhů a vyvolání vleklé hospodářské krize bez konce…

Dnešní Kosa není o protikladech. Nýbrž o souzvuku. O dvou článcích ze dvou respektovaných západních zdrojů, které nezávisle dospěly ke stejnému závěru. O tom, komu vlastně škodí sankce vyhlášené proti Rusku ve snaze jej ekonomicky a tím i politicky zničit.

Jeden staví na textu velkého, renomovaného a tradičního francouzského sdělovadla Les Echos, druhý je převzatý z mé oblíbené , mimořádně fundované byznysové americké platformy, specializovaní na plyn a ropu – Oilprice.com.

První text se zabývá sankcemi a plynem, druhý ropou. To abyste věděli, až budete příště platit u pumpy nebo vyúčtování za plyn, co a jak, proč máte takový průvan v peněžence a na kontě a komu za to poděkovat a proč.

No a protože chci návštěvníky Kosy, pokud možno detailně informovat o tom, co se jinde nedozví vůbec nebo ve velmi preparované podobě kvůli jedině správné a přípustné ideologii, tak přidám ještě třetí článek, popisující v detailu, jak je to, v mnohých případech s tím tolik po nárožích vybubnovávaným odchodem západních firem z Ruska. Zjistíte, že leckdy je to přeci jen trochu, trošíčku jinak, než je nám Českou televizí, Seznamem, Aktuálně a dalšími podobnými, natloukáno do makovic.

Článek č. 1:

Poté, co Evropa omezí dovoz ruského plynu, prudký růst cen zajistí Ruské federaci rekordní příjmy

To je titulek, co????? Opakuji pro nevěřícně kroutící hlavou – poté, co si různí Zelenští, Bidenové s pomocí velemozků typu Lipavský konečně prosadí svou a OMEZÍ nebo dokonce zcela zaembargují dovoz ruského plynu, zajistí tím Putinovi REKORDNÍ NÁRUST jeho příjmů!!!! Opakuji – rekordní nárůst.

Tohle si ani náhodou nevymyslel nějaký vlk. Jen převzal titulek z urkajinského webu – jak jinak Strana.ua a ten zase je opálil z článku, který vydal opravdu renomovaný francouzský zdroj Les Echos.

Můj původní záměr – převzít originální francouzský text skončil na trivialitě – článek je placený.

Gaz : le redoutable piège tendu par Poutine

A lze tedy pracovat jen s pár prvními řádky. Takže mi přišlo jako lepší se spolehnout na výtah z něj, tak, jak ho prezentovala ukrajinská Strana.ua

После сокращения Европой импорта российского газа резкий рост цен обеспечит рекордные доходы РФ – СМИ

překladač to zpracoval takhle:

Poté, co Evropa omezí dovoz ruského plynu, prudký růst cen zajistí Ruské federaci rekordní příjmy

Snížení dovozu ruského plynu do Evropy může způsobit jeho zdražení a v důsledku toho i růst ruských příjmů z ropy a plynu .

francouzský list Les Echos v článku „Plyn: Putinova nebezpečná past“.

„I když Evropa začíná omezovat dovoz ruského plynu, zdražování poskytuje Moskvě rekordní příjmy. Pohrozením embargem bez opatření se Evropané dostali do pasti, jejímž hlavním vítězem je Putin,“ uzavírá publikace.

Kvůli rostoucím cenám posílá Evropa Gazpromu 200 milionů dolarů denně. Očekává se, že Ruská federace letos obdrží 100 miliard plynových příjmů z Evropy – tedy dvakrát více než loni.

„I když EU začne nakupovat o něco méně plynu, zvýšení cen vyrovná pokles objemu dodávek. Evropané hrozili embargem, ale nic nepodnikli, dostali se do pasti a Putin zvítězil,“ píše se v článku.

Dříve bylo oznámeno, že Spojené státy zvažují opatření, která by Rusko připravila o peníze na ropu .

Kroutíte hlavou? Že jde o manipulaci a propagandu? Na ukrajinském zdroji?

Ale já to už na Kose opakovaně vysvětloval: Nicméně uznávám, že pro leckoho nejsem žádná autorita. Jen postarší soukromý bloger. A že to chce tvrdší fundament. OK. Tak přidám druhý text Strany.ua, tentokráte opřený o původní materiál z jednoho nejprestižnějších světových zdrojů – švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung. Vše je opět v kratičkém článečku Strany.ua

Нефтяное эмбарго ЕС может оказаться выгодным для Москвы – эксперт

Ropné embargo EU by mohlo být pro Moskvu výhodné – expert

Moskva by mohla těžit z ropného embarga EU kvůli rostoucím cenám a postupným sankcím. Píše to ekonomický pozorovatel švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung Herald Hosp.

Věří, že ztráta ruských energetických zdrojů povede k vyšším cenám. Rusko tak bude moci vydělávat více než bez embarga.

„Vyšší cena v tomto případě kompenzuje nižší objem,“ míní odborník.

Připomíná, že embargo vstoupí v platnost za pár měsíců a ceny okamžitě vyskočí a Moskva bude do Evropy dodávat ropu, která již zdražila, píše Hosp.

Uvádí se také, že z embarga budou těžit Čína a Indie, které budou moci nakupovat ruskou ropu levněji – zřejmě bavíme o slevách, které jim již Rusko poskytuje .

Je to až neuvěřitelně prostinké. Na světě prostě je plynu jen určité množství. Rozhodně žádná nadprodukce, jenž by stála za řeč. A když si Evropa uřízne plynovou/ropnou větev, na níž sedí, tedy tu ruskou, tak svou poptávkou jen vyhrotí konkurenci u dodávek jiných, neruských dodavatelů. Což nevyhnutelně povede k masivnímu zdražení. A když zdražení, tak z něho v konečném důsledku zprofituje Putin, i když zpočátku bude prodávat s diskontem, aby nalákal nové zákazníky za odcházející Západ.

Kosa tohle píše opakovaně. A už v podstatě od prvních sankcí. Jenže teď s tímtéž přichází přední francouzský a švýcarský deník. A to úplně jiná kvalita.

 

Článek č.2:

Konec dodávek ruských energií? Bát by se mělo především Česko a jeho sousedi

Když už je to dneska o plynu a tím pádem silně neveselé, tak nelze jinak, než v tématu pokračovat. Právě se mi dostala na sklo informace o tom, že největší evropská pojišťovna německá Allianz Trade vypracovala analýzu, v níž hodnotila dopady na Evropu a její hospodářský systém náhlého plynového black outu ze strany Ruska. Ekonomický web faei.cz přinesl výtah toho úplně nejpodstatnějšího, co se týče České republiky. V článku s názvem

Konec dodávek ruských energií? Bát by se mělo především Česko a jeho sousedi

Okamžité zastavení dodávek ruské ropy a plynu by českou ekonomiku poznamenalo prakticky nejvíce v Evropské unii. Vysoký stupeň tuzemské závislosti především na ruském plynu by se totiž mohl sekundárně promítnout i do míry nezaměstnanosti.

Podle aktuální analýzy pojišťovny Allianz Trade by při tzv. blackoutu bylo ohroženo více než 20 procent pracovních míst v průmyslovém odvětví. I proto je podle analytiků důležité, aby se jednotlivé státy i EU jako celek začaly na tuto variantu systematicky připravovat.

V pořadí šestý balík sankcí navrhovaný Evropskou komisí počítá s ukončením dovozu ruské ropy. Některé státy včetně ČR si vyjednaly výjimku, přijetí navíc zatím brání Maďarsko. Podle analytiků Allianz Trade by však EU měla bez větších problémů zvládnout i případné okamžité embargo.

Zhruba do dvou měsíců by totiž členové OPEC mohli zvýšit těžbu ropy na úroveň druhé poloviny roku 2018, další dodatečné kapacity by mohly dodat Norsko, USA a Velká Británie. To by případný výpadek více než kompenzovalo, v mezidobí by EU mohla využít strategické zásoby a později je doplnit.

Výrazně komplikovanější by ovšem byla situace u případného zastavení dovozu ruského zemního plynu. Pokud by totiž tento scénář nastal do třetího čtvrtletí tohoto roku, podle naší simulace zohledňující míru závislosti na Rusku i množství plynu v zásobnících by se to dotklo zejména zemí východní Evropy včetně České republiky.

Bez jakýchkoli zmírňujících opatření by bylo nejzranitelnější Maďarsko, kde by zásobníky vyschly po 2,5 měsících, ČR a Německu po zhruba třech měsících. Vzhledem k přetrvávajícímu napětí stále není možné variantu úplného blackoutu s jistotou vyloučit. I proto navrhujeme přijmout čtyři postupy, které pomohou zmínit dopady takového vývoje situace.

Kromě informování veřejnosti a plnění zásobníků by vlády měly motivovat i k co největším úsporám plynu. Zároveň by měly členské státy EU uzavřít dohodu o nedostatku plynu, která by pomohla zabránit přerušení dodávek.

V neposlední řadě by vlády měly podporovat sdílení zátěže. Zatímco domácností by se výpadek dodávek plynu dotkl až jako posledních, hlavní tíhu by nesl průmysl.

Například České republice by tak jen v průmyslovém sektoru byla ohrožena více než pětina pracovních míst – zdaleka nejvíce v EU!!!!!!!

Spotřeba v domácnostech přitom nabízí významný potenciál úspor. Například v Německu by každé snížení spotřeby plynu v domácnostech o jeden procentní bod mohlo ve zpracovatelském průmyslu ochránit hrubou přidanou hodnotu ve výši 2,5 miliardy eur a až 25 000 pracovních míst.

Jak se vám čte a líbí informace, že okamžité přerušení dodávek ruského plynu zničí 20% pracovních míst v průmyslu?????

Co takhle se na to zeptat Fialy, co nám nikdy nebude lhát nebo Lipavského, který je vděčen Putinovi, že nás konečně nasměroval od ruského plynu pryč a my ho vlastně ani nepotřebujeme? Co tomu asi říká takový Pavel Fischer nebo Petr Kolář a další věrozvěsti zadupání Ruska do země a vůbec všichni věrní tancovači Zelenského píšťalky?????

Opakuji – nejde o žádnou smyšlenku, za tou analýzou stojí německá velkopojišťovna Allianz!! Respektive její dcerka Trade, specializovaná na pojišťování obchodních transakcí. Pročpak si ji asi vypracovala? Snadná odpověď, nemyslíte?

Protože kryje celou škálu pojistných rizik zejména obchodních. Napříč ekonomikou a jejími sektory. Takže s předstihem zjišťuje, jaké možné škody z plnění jí hrozí a kterých sektorů pojištění se především týkají!!! A věřte, že nikdo nepočítá lépe než právě pojišťovny při oceňování rizik.

Jenže ani zjištění Allianz není dostatečné! Tedy pokud zároveň součástí té analýzy není i část, která popisuje dopady extrémně zvýšených cen plynu při přechodu z ruského potrubního na americký a jiný zkapalněný. Nebo třeba na norský potrubní. Kdy, jak už víte, Morawiecki brečí, že mu jej Norové prodávají 4x dráže než zlý a podlý Putin!!!!

Opravdu by mne velmi zajímalo, jestli i tohle risk manažeři Allianz zkoumali. Za sebe bych odhadl, že ano. Ale pustit o tom sebemenší zmínku v současné hysterické atmosféře si netroufla ani ředitelka českého zastoupení Allianz Trade, která ten článek pro faei.cz sepsala. Ani se jí nedivím! Třeba by si pro ni došel někdo od ostříže Igora Stříže. Třeba pro šíření poplašné zprávy.

S plynem si ještě užijeme!!! A se sankcionalisty ještě více! Jejich cílem je za každou cenu oběsit Putina. I za cenu toho, že nás oběsí spolu s ním!