Válečná ekonomika: Valach jel na hody a Fiala do Bruselu (1. díl)

Proveďme rozbor Fialovy válečné ekonomiky, která má zemi přivést do bídy a pak do války. My, Valaši, známe Fialovu státnickou vizi velmi dobře, viz lidovka od nezapomenutelné Jarmily Šulákové.

Václav Umlauf
Václav Umlauf

Fialova vláda se rozhodla vést zemi ke krachu kvůli válečné ekonomice, což je třeba podrobněji analyzovat. O Fialovi a jeho pětikolce z české chobotnice (Deep state) jsem neměl od začátku nejmenší iluze, přečtěte si článek Parlamentní volby 2021: Od profesorské chudoby k profesorské bídě, psáno v říjnu 2021. My, Valaši, známe Fialovu státnickou vizi velmi dobře, viz tato lidovka od nezapomenutelné Jarmily Šulákové:

Pojedeme rozbor Fialovy válečné ekonomiky, která má zemi přivést do bídy a pak do války. Kdo chce příklad, podívejte se do krátkých zpráv. Tam vidíte, jaké svinstvo musí dělat na příkaz USA zbankrotované Řecko (ZDE pro námořní pirátství a pak ZDE pro kradení cizího plynu). Začneme první slokou.

Jede Valach na hody / Do rusavskéj hospody / Nechál si tam štvrťák naléť / Téj šmatlavéj potvory / Nechál si tam štvrťák naléť / Téj šmatlavéj potvory

Co si nechal Fiala nalít do hlavy, když jel na bruselské hody? O tom byla tato série článků o Zeleném údělu.

Ideologicky je Fiala už zkárovaný jak EU zákon káže. Vesele si to tramtáruje domů dělat zdejší politiku podle telefonu z Bruselu a z USA. Jenže má na voze tu nemilou domácí přítěž.

Jede Valach z hostiny / Stratíl ženu z košiny / Gdybys´ byla dobrá žena / Byla by sas držala / Gdybys´ byla dobrá žena / Nebyla bys vypadla

Takže my, občané Česka, jsme tak nějak vypadli z těch výše uvedených telefonů. Dopadli jsme, jak ten ožralý Valach, co vyklepal ženu z košiny. A kdo na druhé straně dává ty telefony? O tom byla tato důležitá série článků věnovaných osudu Evropy vzhledem k válce na Ukrajině.

Zbytek najdete pod košatým heslem “korporátní fašismus”, kde jsou články k tomuto tématu za několik let. A nyní se vrátíme k bědování Valašky na neutěšené domácí poměry. Viz krátké zprávy o fiasku domácí politiky, dávám jen ty poslední jobovky v době psaní článku:

Valachova žena byla bohužel také nalitá jak dělo, i když to píseň z ohleduplnosti nezmiňuje. My, Valaši, slabší část lidstva zbytečně nehaníme, pardon, “nejedujeme”. Proto jí naštvaný muž pořád monotónně opakuje, že neměla chrápat opilá na voze a měla se držet lepších vůdců. Nyní asi nezbývá, než si koupit ruské válenky a ušanku a zahřívat zmrzlý český radiátor. Střední třída si lajnuje už 30 let do nosu neoliberalismus jednoho procenta NWO elity a vytvořila si na něj přímo drogovou závislost. K tomu viz náš článek Pálení peněz střední třídy na korporátní svatbě. Jsme jak ta žena po opici a vyklepaná na cestě. Také se měla držet lepšího domácího vůdce. Jenže ti lepší bohužel nekandidovali, většinově se ke korytům cpou jen lháři a zloději. “Nažraní odejdú, hladní dojdú, tak to dycky bylo aj bude,” pravila naše babička. Takže na výběr byl jen “štvrťák téj šmatlavéj potvory”. Žena zvolila ctnostnou pozici a rozhodla se provést protiútok.

Gdybys´ ty býl dobrý muž / Spravíl by sis dobře vůz / Gdybys´ byla dobrá žena / Byla by sas držala / Gdybys´ byla dobrá žena / Nebyla bys vypadla

Když vás pán Strakovky vyklepe na cestu, je pozdě bycha honit. Je však dobré zavřít vrata od prázdné státní stodoly, valašskou a českou duši to hezky pohladí. Valach i Fiala jsou v odpovědích celkem monotónní, tak se holt pozná domácí génius. Ale teď jde o tu Valašku, která se probrala z povolební opice. Zjistila, že nemá ani na chleba a že vůz s koňmi řídí nadrátovaný kočí, kterého naviguje jedno transatlantické promile směrem ke Stalingradu. Takže máme místo výroku “spravíl by sis dobře vůz” tuto analýzu, cituji z manifestu Energie není luxusní zboží.

Skupina odborníků z iniciativy „Energie není luxusní zboží“ proto znovu vyzývá Vládu České republiky, aby neprodleně:

1) Regulovala cenu české elektřiny pro všechny kategorie spotřebitelů elektřiny na území ČR (elektřina pro české spotřebitele se nebude nakupovat na lipské burze, ani na její české pobočce);

2) Odstoupila od systému spekulativního obchodování s emisními povolenkami;

3) Vrátila do vlastnictví ČR (odkupem od německé skupiny RWE) šest podzemních zásobníků zemního plynu a těchto 6 zásobníků, s celkovou uskladňovací kapacitou 2,7 mld. m3 plynu, zařadila do systému státních hmotných rezerv;

4) Uzavřela dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu, obdobný německému, maďarskému nebo srbskému, tj. s cenou zemního plynu do 300 USD/1000 m3;

5) Regulovala cenu zemního plynu pro všechny kategorie spotřebitelů zemního plynu na území ČR (zemní plyn pro české spotřebitele se nebude nakupovat na lipské burze, ani na její české pobočce);

6) Podpořila opatření na úspory energií u obyvatelstva a průmyslu a začala řádně kontrolovat skutečné emise nebezpečných látek (popílků, apod.);

7) Podpořila ekologizaci CZT (centrální zásobování teplem) a řádně regulovala cenu tepla pro všechny kategorie spotřebitelů na území ČR.

Cílem je vyvést několik milionů českých občanů z energetické bídy a zabránit exekucím, zachránit české živnostníky a český průmysl před krachem!

Na rozdíl od národního Orbána, dostal Fiala mezinárodní úkol přivést nás do bídy a pak do války. To vzorně plní, dokonce s předstihem. Valachova žena to konstatuje celkem jasně, i když vinou vlastní přechodné indispozice vypadla ožralá z vozu.

Ale že si ožralec / A na ženu nedbalec / Gdybych já ťa enem jednúc / Mohla dostať pod palec / Gdybych já ťa enem jednúc / Mohla dostať pod palec

Tak co, dostaneme pětikolku s Fialou pod občanský palec? Doufejme, že u Valašky to nebylo jen zbožné přání a že jednou “obúchala” tomu jejímu o hlavu alespoň litinový pekáč. Měla k iracionálnímu vzteku celkem dobrý důvod, protože si řádně neplnila manželské povinnosti. Měla být střízlivá v kritické situaci, kdy skončily neoliberální hody, česká polistopadová rozkrádačka a v Evropě začala ostrá imperiální válka. Za této situace měla žena ukočírovat ožralého domácího vůdce z rusavskéj hospody domů, na způsob Orbánova Maďarska. Naší sebezáchovnou povinností je ukočírovat ideologicky pomatené vůdce z Bruselu zpět do Prahy, když už ne přímo do Brna. A na závěr se podívejte na Fialu, jak hájí české zájmy, viz tato interpelace ve Sněmovně.

V Liberci se mne ptali, jak jako Moravák vysvětlím, že v této katastrofálně neschopné vládě je z 18 ministrů celkem 10 původně z Moravy. Odpověděl jsem jim latinským heslem “Promoveatur ut amoveatur”. Po nutné chvíli trapného ticha jsem dodal, že, my, Moraváci, máme pud sebezáchovy a totálně neschopné jedince posíláme šupem do Prahy. Viz klasický případ v článku Tak mu patří, a včíl už ticho. A Češi mají trpět, je to v jejich pracovní smlouvě.

Autor: Václav Umlauf, zdroj e-Republika

Související články:

2.1 7 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 1 rokem

Povýšit (“promotnout”) by snad Brusel mohl celou zdejší vládní sebranku. Nejlépe do nejvyššího ba generálního štábu ukrajiny. K Ukrajině jistě mají vřelý vztah, když nám tu i rozvěsili tolik žluto-modrých praporů, že člověk neví, jestli je ještě v ČR. A tím by od ní byl pokoj. Od ní navždy. Ovšem jen do doby, než… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Plebej
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Ten fialový říšský zastupitel ještě ani nestačil otevřít hubu a už jalově tlachal, sypal fráze, opakoval stále do kola nesmysly. On snad zamrzl ve stranických schůzích z poloviny 70. let, kdy se také jen jen schůzovalo, žvanilo a nic z toho pro stát, jeho ekonomiku a národ nevzešlo. A navíc – takhle ho trapnými dotazy zdržovat od… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

“On snad zamrzl ve stranických schůzích z poloviny 70. let, kdy se také jen schůzovalo, žvanilo a nic z toho pro stát, jeho ekonomiku a národ nevzešlo” …narozdíl od let 90. a následujících, odkdy počítáme hubnutí bohatství naší země a zároveň růst jejího zadlužování, které se dosud nezastavilo a naopak vytrvale nabírá na dynamice, že? Mimochodem, v polovině 70. let vrcholila… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

…musíte hledat zcela jinde a pochybuji, že při poctivé snaze najdete dřívější, než v intervalu posledních 3 dekád.(pokud vynecháme válku a krizi 30. let)

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Stručná odpověď: nevíte asi nic o nekonečné žvanivosti stranických funkcionářů, kteří prohospodařovali potenciál čs. ekonomiky a vedle toho, co se nepochybně stihlo udělat, MOHLO SE UDĚLAT VÍC! Nevím jak vy, ale mě ty stranické schůze a následné aktivy na pracovištích ve všech organizačních stupních, svolávané ke každé události (nebyl jsem člen ani kandidát),… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Vím a samozřejmě, že se mohlo udělat víc. To se ostatně může vždy. Ale pokud to nevidíte sám kolem sebe, tak vás mohu jen odkázat na ty statistiky. Čísla hovoří jasnou řečí a není v nich prostor pro emoce ani fanouškovství. Chcete snad popřít, že v rámci ČSR bylo v roce 1975 předáno do užívání… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Tak ještě stručněji: není tématem článku, a ani já to nerozebírám, hodnotit budovatelské úspěchy v té které etapě českých moderních dějin. Všímám si Fialovy žvanivosti, schovávání se za fráze a umění mluvit a nic neříct. To jsem zažil u spousty soudruhů mluvících hlav právě ve vzpomínaném období jako studentík a vlastně i později jako mladý muž, který… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Tématem článku skutečně není hodnocení budovatelských úspěchů, ale Váš komentář je zmiňuje. Díky tomu, že stavíte současné představitele státního řízení na úroveň těch z poloviny 70. let s tvrzením, že “se také jen schůzovalo, žvanilo a nic z toho pro stát, jeho ekonomiku a národ nevzešlo”. To srovnání je lehkovážné a jak asi už víte, snadno se… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Pane JK,myslím,že diskuze s uživatelem Haškův duch je zbytečná ,neboť on patří mezi bohužel velkou skupinu občanů,kteří nikdy nepochopí,že svět není černo-bílý.Zastydlý antisocialismus je jejich životní krédo.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Je pro nás opravdu krutý, když to mají politici v hlavách dutý. A díky tomu již nejsme Česká republika. Jsme protektorát Krachov ! Navíc, jsme součástí protistátní organizace, zvané Evropské utrpení. Nic jiného to totiž není. A Brusel na tom hovno změní !!! ZMĚNIT, MUSÍME MY !!!