Vladimír Jevsejev o sto dnech speciální vojenské operace: Kyjevský režim a Západ udělaly vše pro to, aby Ukrajina nepřežila.

V podmínkách, kdy vlastně nejsme ve válce s Ukrajinou, ale s NATO, v podmínkách rozsáhlých dodávek západních zbraní na Ukrajinu a tvrdých ekonomických sankcí, je ruská speciální operace více než úspěšná, určitě zvítězíme, říká vojenský expert Institutu zemí SNS Vladimír Jevsejev.

– Vladimíre Valerjeviči, od zahájení speciální vojenské operace uplynulo 100 dní. Do jaké míry se vaše osobní předpovědi shodují s tím, co jsme viděli ve skutečnosti?

– Mé předpovědi nebyly zcela přesné. Přesto jsem očekával rychlejší vývoj událostí. Je však velmi důležité, že ofenziva ozbrojených sil Ruska a lidových republik Donbasu úspěšně pokračuje. Doněcká a Luhanská oblast, stejně jako další regiony Ukrajiny, jsou sebevědomě osvobozovány. V době, kdy ve skutečnosti nejsme ve válce s Ukrajinou, ale s NATO, v době rozsáhlých dodávek západních zbraní na Ukrajinu a nejpřísnějších  hospodářských sankcí, je tento vývoj pozitivní. Pochopitelně jsme očekávali mnohem rychlejší rozpad nepřátelské morálky, ale ta se postupně i tak rozpadá.

– Proč se Ukrajina rozhodla klást odpor, přestože válka s Ruskem v podstatě postrádá jakýkoli smysl?

– Ukrajina je velká země. Tamní režim – pokud není už totalitní – je poměrně tvrdý. Podpora Západu vytváří u Ukrajinců iluzi, že se mohou udržet. Informační válka zkresluje situaci, zejména pokud jde o mrtvé.

Slyšel jste poslední  prohlášení Zelenského , že ukrajinské ozbrojené síly denně ztratí 60-100 lidí a 500 jich je zraněno. Je to směšné. Myslí si, že jsme hlupáci? Že neznáme poměr zabitých a zraněných? Nebo neznáme fakta, když najednou zemřelo více než 200 lidí? Nicméně – musí něco říci, i když tyto údaje neodpovídají skutečnosti.

Morálka Ukrajiny však klesá. Chápou, že v Evropě na ně nikdo nečeká. A Azovstal se vzdal právě proto, že se zhroutil. Zlom přichází, ale není tak rychlý, protože zpracovávání Ukrajinců trvalo příliš dlouho. Chce to čas. Čas pracuje pro nás, ne pro ně. Ne nadarmo se vyvážejí obrazy a obilí. Chápou, že jsou odsouzeni k zániku. Jde jen o to, že mechanismus represí zatím drží věci pohromadě. A Američané blokují veškeré pokusy o převrat.

Možná jsme nepřítele podcenili. Podcenili jsme jejich dělostřelectvo, došlo i k dalším chybám. Provedli jsme však příslušné úpravy a situace se obecně vyvíjí pozitivním směrem.

– Čeho bylo víc? Síly nepřítele, nebo našich vlastních chybných odhadů?

– Pokud vyhráváme, znamená to, že máme mnoho kladů. Jinak bychom nevyhrávali. V počáteční fázi – i později – došlo k chybným odhadům. Možná jsme se neměli vzdávat severní části Charkovské oblasti, kde později zahynuli lidé. Došlo k chybným odhadům, ale ty nezmění skutečnost, že naši vojáci a důstojníci prokázali hrdinství, zejména s přihlédnutím ke zradě některých našich sestřelených pilotů.

Faktem je, že jsme nikdy neválčili s tak zločinným a nemorálním režimem, pro nějž neexistují žádné zákony. Je to prostě nehoráznost, když se stahují ze Severodoněcké průmyslové zóny a vyhazují do povětří cisterny s pesticidy. O aktivitách Azova ani nemluvím. A o co je lepší ukrajinská armáda, která ostřeluje obyvatele mírových měst? Všichni jsou vzájemně provázáni řetězcem velení. Za osm let prošlo ozbrojeným konfliktem na východě Ukrajiny / ukrajinská zkratka: ATO/ 400 tisíc lidí – a všichni mají krev na rukou.

Postupně dojde ke zlomu. Pomalu, ale jistě vítězíme. To je v současné situaci nejdůležitější. A poslední ostřelování Doněcka je agónií skupiny ukrajinských ozbrojených sil, která chápe, že bude obklíčena a zničena.

– Předpokládal jsem, že našich obětí bude maximálně 200 – 300, ale byl jsem šokován, když jsem zjistil, že podle prvních údajů ministerstva obrany jich bylo 500. Bylo možné se tomu vyhnout?

– Ano, máme mrtvé i raněné. Poměr obětí 1:20 však ukazuje, že máme kvalitní ozbrojené síly a umíme bojovat. Ano, naše ztráty nejsou 500 ani 1000. Nejskromnější odhad je však 1 : 20. Ztráty nepřítele musí být větší. Ať se ukrajinská strana konfliktu zamyslí. A skutečnost, že Zelenskij začal zveličovat čísla,  jenom dokazuje, že už nedokáže skrývat pravdu. Ukrajinská propaganda jednoduše lže a diskredituje se v očích místního obyvatelstva.

Naše ztráty jsou vážné, ale nejsou kritické. V tomto smyslu plně souhlasím s naším vojenským a politickým vedením, že rodinám mrtvých je třeba poskytnout seriózní pomoc. Navštívil jsem rodiny zabitých vojáků 76. výsadkové divize, kteří bojovali v Čečensku, a všechno jsem viděl. Proto vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám zraněných a zabitých vojáků. Ale ať je to jakkoli, naše ztráty nesmí nikdo zveličovat.

– Dozvíme se pravdu o potopení křižníku Moskva?

– Zatím je pro mě těžké tuto situaci pochopit. Za týden pojedu do Sevastopolu, kde snad získám více informací. Podle mého subjektivního názoru neměl být křižník “Moskva” vzhledem ke svému stáří a technickému stavu aktivně používán ve vojenských operacích. Pro nepřítele je to příliš pikantní kořist. Důvodem je možná to, že se přiblížil příliš blízko ke břehu.

Co se tam vlastně stalo (požár nebo zásah raketou), nevíme. Vzhledem k tomu, že se loď potopila v poměrně mělké vodě, získali naši potápěči přesné informace. Obecně bych chtěl vyjádřit uznání našim námořníkům, kteří až do konce bojovali o přežití lodi. Bylo zde mnoho podchlazených lidí, kteří byli později ubytováni v táboře námořní pěchoty. Nebýt tragické situace, křižník by dorazil do Sevastopolu.

Bez problémů ho můžeme vyprostit. Možná bychom z něj měli udělat muzeum. Měl jsem možnost navštívit Pearl Harbor na Havaji, kde udělali totéž s potopenou bitevní lodí Arizona. Vytvořme z křižníku Moskva nový křižník Aurora.

Pokud jde o jeho potopení, podobně jako v případě “Kursku”, bude pracovat vládní komise. Zjistí, zda někdo nese vinu.

– Existuje prognóza, že Ukrajina nebude schopna prodloužit válečné akce o rok, protože má problémy s ekonomikou a topnou sezónou. Jak velký význam má tento faktor v moderní válce?

– Množství uhlí a životní úroveň Ukrajinců jsou nyní nepodstatné. Protože zločinecký kyjevský režim je připraven bojovat do posledního Ukrajince. Jinou věcí je to, že Ukrajinci sami nechtějí bojovat  a zahynout, jinak by jejich mobilizace nedopadla tak, jak dopadla.

Proto nemáme potřebu zabývat se nedostatkem paliva. Palivo je na Ukrajinu dodáváno. Západ bude udržovat Ukrajinu na minimální úrovni, aby mohla existovat. Ať je to jakkoli, Ukrajinci tuto zimu přežijí. Čas však běží a zločinecký režim Zelenského je odsouzen k zániku. Už nemluvíme o osmi letech, ale o roce a půl. Za rok a půl Ukrajina v současném stavu zanikne.

Ukrajina nyní přichází o svůj nejdůležitější zdroj. Nejde o palivo, munici ani o výzbroj. Nejcennějším zdrojem je personál. Zničení kádrové armády znamená v krátkodobém horizontu faktickou smrt kyjevského režimu. Nelze ji ničím nahradit. A Západ ji nemůže nahradit žádnými žoldáky.

Kyjevský režim a Západ udělaly vše pro to, aby se Ukrajina ve svém současném stavu nezachovala.

Read more: https://ukraina.ru/interview/20220603/1034080907.html

Překlad:PhDr. Jana Görčöšová

 

2.9 8 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 rokem

Na Ukrajině se zjevil obraz stavu ČR a to po 30ti letech demokracie.

Primak
Primak
před 1 rokem

Poslední 4 odstavce se opakují