Ostřelování Bělgorodu, pokus o útok na Bělorusko, úder na Melitopol. Kronika událostí na Ukrajině 3. července ráno

V Bělgorodě, ruském městě u hranic s Ukrajinou, byli při ostřelování z Ukrajiny zabiti tři lidé, čtyři další, včetně dítěte, byli zraněni, desítky domů byly poškozeny a pět zcela zničeno. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko hovořil o pokusu zaútočit na jeho zemi z Ukrajiny. Útok byl namířen na Melitopol.

Snímek z Bělgorodského sídliště ráno 3. 7. 2022. Ukrajinští nacisté udeřili po civilních cílech v Ruské federaci raketami Točka-U.  Černochová, Fialo, Pekarová podívejte se, co vaši kriegskamaraden provádějí!

Zprávy z Bělgorodu začaly přicházet v noci na 3. července.

“Před půl hodinou se v Bělgorodě ozvala série hlasitých zvuků. V ulici Majakovského 23 hořel soukromý obytný dům. Na místě pracují všechny záchranné složky. Jsou zde tři zranění. Byli již převezeni do nemocnice, kde jim byla poskytnuta veškerá potřebná lékařská péče. Příčiny se vyšetřují, předpokládá se, že se spustil systém protivzdušné obrany,” uvedl v 03:46 gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na svém kanálu Telegram.

O dvě a čtvrt hodiny později Gladkov informaci upřesnil.

“Společně se starostou Bělgorodu Antonem Ivanovem jsem obcházel obytné domy a hovořil s obyvateli. Předběžné informace k tomuto okamžiku: došlo k částečné destrukci 11 bytových domů na ulicích Majakovského, Mičurina, Čumičova, Popova a Pavlova. A také 39 soukromých domů v ulicích Majakovského, Popova, Pavlova je částečně zničeno, 5 z nich zcela, “- řekl gubernátor Bělgorodské oblasti.

Podle něj bude pod vedením náměstků gubernátora Konstantina Poležajeva a Vladimira Bazarova a starosty Bělgorodu Antona Ivanova provedena kontrola od domu k domu a ode dveří ke dveřím, aby se zjistily a odstranily škody.

“Ještě dnes provedou příslušné organizace všechna potřebná měření a budou zahájeny rekonstrukční práce. Bytové domy vyřadím z kontroly až poté, co dostanu od každého obyvatele potvrzení, že je vše opraveno a že nejsou žádné stížnosti na kvalitu práce,” dodal Gladkov.

Hovořil také o počtu obětí.

“Co se týče obětí: zatím jsou čtyři, dva lidé byli převezeni do nemocnice: muž a desetileté dítě. Muž je nyní ve vážném stavu. Na místě byly ošetřeny dvě osoby. Je zajištěna veškerá potřebná lékařská pomoc. V tuto chvíli máme zprávy o třech mrtvých,” dodal.

Později se objevily další podrobnosti o obětech. Jeden z obyvatel domu č. 23 řekl agentuře RIA Novosti, že v důsledku ostřelování z ukrajinské strany zemřela rodina z Charkova.

“Střela dopadla poblíž přístavku. Spala tam rodina – syn, tchyně a sestra přijeli z Charkova, aby zde přežili boje. Ozval se výstřel a přístavek se roztrhl,” řekl místní obyvatel Alexej Rusanov.

Podle jeho slov on a jeho žena spali, ale když uslyšeli výbuch, vyběhli ven a nic se jim nestalo. Požár vznikl v rohu domu. Než přijeli hasiči, byla střecha domu již v plamenech. Jeho syn a snacha bydleli v přístavku, který byl rozmetán, ale shodou okolností zůstali tu noc ve vesnici. Přístavek byl postaven pro dva majitele.

Je pozoruhodné, že ještě před první Gladkovovou noční zprávou se informace o incidentu v Bělgorodě začala šířit v ukrajinských kanálech Telegramu.

“Bělgorode, nespi,” napsal v 03:28 na svém kanálu na Telegramu vůdce krajně pravicové skupiny S14, bojovník ukrajinské armády Jevgenij Karas. Nahrávku doplnil fotografiemi a videem kouře stoupajícího nad Bělgorodem.

Ukrajina již dříve střílela na Bělgorod.

Pokus o útok

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na shromáždění u příležitosti Dne nezávislosti hovořil o pokusech Ukrajiny napadnout jeho zemi.

“Údajně mají obavy,  jak nám sdělují z Ukrajiny, že by nechtěli, aby běloruská vojska vtrhla na Ukrajinu. Neposlouchejte je! Vím jistě, že by byli rádi, kdybychom tam šli. Chtějí to, protože jim to někdo „nakukal“. A nezáleží jim na úmrtích civilistů. Ukrajinští politici a prezident mají stejnou politiku: čím více Ukrajinců zemře, tím více budou vykřikovat do celého světa o “zvěrstvech fašistů z Ruska a Běloruska”. Znovu opakuji, co jsem řekl před rokem: o válku na Ukrajině nestojíme, vůbec ji nepotřebujeme,” řekl Lukašenko.

Řekl, že na Ukrajině “se sešrotovávají statisíce nevinných lidí”.

“Provokují nás. Musím vám říci, že před třemi dny, možná o něco více, byl z území Ukrajiny učiněn pokus o útok na vojenské objekty na území Běloruska. Ale díky Bohu se protiletadlovým systémům Pancíř podařilo zachytit všechny rakety vypálené Ozbrojenými silami Ukrajiny. Co to je? Přísahám vám: na území Ukrajiny nebojuje ani jeden běloruský voják. Vzpomínáte si, jak zajali více než 70 našich řidičů kamionů, nevinných lidí? Vzali jim auta, dva z nich zabili a pak řekli, že to bylo bombardování Rusů a že byli zabiti. Mrtvým lidem vyřezávali z těl orgány, aby nebylo vidět, že byli zastřeleni. Ale naši lidé to vyšetřili. Je to nacionalismus? Je to nacismus? To je fašismus!” prohlásil Lukašenko.

Poznamenal, že v té době musela být provedena zvláštní operace k osvobození běloruských občanů.

“Budeme bojovat jen v jediném případě: pokud překročíte poslední metr naší země a vpadnete na naši půdu. Pokud budete zabíjet naše lidi, odpovíme vám. Jako prezident říkám: nedotýkejte se mého státu, nedotýkejte se mého běloruského lidu, pokud máte ještě pud sebezáchovy,” sdělil Lukašenko ukrajinským politikům.

Varoval ty nejradikálnější z nich.

“Chtěl bych varovat jestřáby a říci jim upřímně: před necelým měsícem jsem vydal rozkaz jednotkám ozbrojených sil, aby si vzaly na mušku, jak je nyní módní říkat, rozhodovací centra ve vašich hlavních městech – se všemi následky,” řekl Lukašenko.

Varoval, že pokud by se jen odvážili protivníci Minsku “udeřit, jak plánují, na Gomel na jihu, na Mozyrskou rafinerii, na letiště v Luninci nebo na Brest, reakce by byla okamžitá, vteřinová”.

Úder na Melitopol

Podle člena hlavní rady VGA Záporožské oblasti Vladimira Rogova ukrajinské jednotky v noci dvakrát ostřelovaly Melitopol z dalekonosných raketometů.

“Nepřítel dnes celou noc nedal mírumilovnému městu Melitopol spát. Dvakrát během noci (kolem 03:00 a 04:45) zasáhli Zelenského teroristé poklidné město z dalekonosných raketometů. Poprvé asi 8-10 krát a podruhé asi 8 krát,” uvedl Rogov na svém kanálu Telegram.

Upozornil, že se upřesňují informace o škodách na civilní infrastruktuře a civilních obětech.

“Masivním ostřelováním se snaží ZeReich / Zelenského Reich, pozn. překl./ odvést pozornost od porážky svého uskupení v LNR a potupného útěku z Lisičanska. Teroristický subjekt UGIL (Ukrajinský stát Ivano-Frankovska a Lvova) musí být zničen!” – prohlásil Rogov.

Upozornil, že informace o škodách na civilní infrastruktuře a civilních obětech se ověřují.

 

Autor: Jegor Lejev, 03.07.2022, překlad z ruštiny: PhDr. Jana Görčöšová

2 8 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

To nejsou Zelenského jednotky. Rozkazy a souřadnice kam střílet dává Američan, Kanaďan a Polák. Zelenský chudák ani neví co se kolem něho děje. Ostatně stejně jako “naši” jmenovaní šašci. Autora bych poprosil, aby slovo “kriegskamaraden” ve vztahu s nešťastnicemi Pekari-Adamovou a Černochovou nepoužíval. Neví co to znamená a mohly by se holky urazit. Pokud jim… Číst vice »

shoty
shoty
před 1 rokem

Nabaľuje sa to pekne. V Londone majú radosť, keď sa uebermenšen na východe zabíjajú… Zopár by ich malo zostať, aby mal kto obsluhovať ťažobné zariadenia.