První kuře… tedy… první vlaštovka

Včera večer jsem čirou náhodou šel kolem puštěné televize a co nevidím – reklamu na Kaufland. Nebo možná na Tesco, či Penny. Prostě nějaký ten hytlermarket, který nabízel skvělou, jedinečnou a nepřekonatelnou akci na kuřecí prsní řízky, bratru za dvě stovky. Byl to jen mžik, když jsem se pak snažil tuto excelentní slevu najít na internetu, tak se mi to nepodařilo. Ceny tam byly okolo 170ti korun.

Jde samozřejmě o kuřecí prsní řízky z těch nejlevněji chovaných kuřat. Velká hala do které se na podestýlku vysype 150.000 jednodenních kuřátek a ty tam za necelý měsíc vyrostou do jateční váhy. Každý den se sbírají mrtvolky, ty se prohlédnou a podle diagnózy se do krmiva přisypávají příslušná léčiva a antibiotika. Pak ty vyrostlé brojlery posbírá kuřecí kombajn, odvezou se do masokombinátu, kde je různí roboti a Mongolové nařežou do polystyrenových vaniček. Výsledkem je levné kuře, jen se člověk nesmí eklovat, že to maso je víceméně jalové, vodnaté a je lepší nevědět, co všechno má v sobě.

Nuže přátelé, tyto levné kuřecí řízky, vypiplané za necelých třicet dní, nakrmené a ošetřené tím nejlevnějším způsobem za masivního použití automatizace robotizace a nejmodernějších chovatelských metod, stojí v akci už skoro dvě stovky. Kolikpak asi budou stát kuřecí prsní řízky z kuřat, které žily v ekologickém chovu s výběhem, nechali je žít šest až osm týdnů, aby maso vyzrálo, nervali do nich antibiotika a smířili se s vyššími ztrátami?

To jen, abyste věděli, co doopravdy znamená ekologický chov. A jestli si myslíte, že stačí aby vláda udělala správné nařízení a hned nás ti korporátní oligarchové přestanou okrádat, tak jste naivní. Cena masa je přesně tak vysoká, abyste si ho jinak levněji nepořídili. Jestli znáte nějakou pěknou domácí farmičku s domácím chovem brojlerů a domácími jatkami, kde vám dají kuřecí prsní řízek levněji, tak máte u mě pozvánku na zabijačku.

Kuřecí maso je nejlevnější. Tečka. Protože kuře je pták, má rychlý metabolismus, naprosto úžasnou konverzi krmiva, zároveň to není pětimetrákový kolos a nedokáže vás zabít kopnutím, takže je mnohem levnější a jednodušší ho usmrtit a naporcovat. Kuřátko se zavěsí na lehký (a tím pádem levný) řetěz, a na lince jsou malé pily i malé nože. Jateční linky na bourání kuřecího jsou dneska už skoro bez lidí, protože robotika jde dopředu a nejlépe se uplatní tam, kde děláte deset tisíc stejných úkonů denně na relativně malém těle. Při bourání kuřete je minimum ořezu i odpadu, zpracuje se i separát. Zároveň kuře žije krátce, takže je snazší plánovat výrobu i spotřebu. Metr čtvereční kuřecí haly vám dá za rok mnohem víc masa než metr čtvereční vepřína nebo metr čtvereční výkrmu býků.

Je to jasné ne? Kuře je malé, rychle hotové, snadno se převáží, na kamionu se jich naštosuje na váhu víc než prasat i krav. Kuře je nejlevnější. Zároveň má nejkratší cyklus, takže se na něm jako první projeví cenové trendy. Rozesmátá reklama na prsní řízky za dvě stovky je prvním signálem, jak si tady budeme žít na podzim a v zimě.

Můžeme se zatím utěšovat, že vepřové stojí méně. Ano, zatím. Protože prase žije zhruba devět měsíců. Plecko, které vám dneska prodají v Kauflandu, to se narodilo někdy loni v září, kdy byl svět ještě v pořádku. Tehdy jsem začal pomalu psát o tom, že Čína skupuje světové zásoby potravin, protože asi ví proč. Zpravidla se na prasečí cyklus rovnou nakoupí i krmivo, takže krkovička v obchodě byla vykrmena krmivem, na které se podepsala smlouva ještě před pádem Bohemia energy. (Není to ani rok, co se to stalo).

Pokud jste někdo na hovězí, tak dnešní rib áj stejk se narodil před třemi roky. To se zrovna v Číně objevil covid a Babiš u nás dělal takřka vyrovnaný státní rozpočet. I v tomto případě se zpravidla spolu s telátkem zajistí i smlouva na žrádlo.

Pokud se chcete podívat, jak by vypadaly ceny z ekologického chovu, zajděte na stránky vyhlášeného řezníka Kšány. Tam zjistíte, že ekologická kráva stojí dneska už kolem tisícovky za kilo a ekologické prase kolem pětistovky. Tři vídeňské párečky vám dají za 125,- korun. No nekup to.

Hlavně se ale přidávejte ke kampani za záchranu chudáčků kuřátek, selátek a telátek, které v chovu nesmírně trpí. Celebrity vám to vysvětlí, sociální sítě to rozmáznou, chovatelé budou donuceni to zavřít a z vás budou vegani, protože na ekologičtější maso nebudete mít.

Znovu podotýkám, že prasátka i kravičky kupujete ještě víceméně za staré ceny. Hádejte, jak budou vypadat ty nové.

Ono je to víceméně stejně jedno, protože grýndýly pokračují. Německo snižuje stavy dobytka, Holandsko snižuje stavy dobytka, ba i Dánsko je snižuje. Míň dobytka = vyšší ceny. Už se nemůžu dočkat, až budou mít v hytlermarketu jedinečnou slevu – kuřecí řízky za tři stovky. To je podle mě realita podzimu a zimy. Samozřejmě tato sleva bude za polské kuře vyrostlé v těch nejhorších podmínkách, prorvané antibiotiky horem dolem, nakřehčené vstřikováním vody a se skoro jistou salmonelou. Opravdu kvalitní kuřecí bude minimálně o stovku až dvě dražší.

V příštích týdnech se k živočišné výrobě vrátíme. Právě se totiž sklízí a dělají se nové ceny na krmiva. K tomu dostali naši zemědělci faktury za topení a svícení ve vepřínech. Velké korporace si přirážejí patřičnou marži, vláda vysílá signály a my konečně pochopíme, jak to udělají, aby se pětikoaliční slepenec nerozpadl kvůli rozdílným politickým postojům. Je to jednoduché. Nebudou dělat nic, tím pádem se ani nemají o co hádat. Jak prosté milý Watsone. Blyštivý Péťa na to přišel.

Já mám čtyři prasátka na jatečné váze a na konci srpna se mi narodí nová selátka. Tentokrát si je asi nechám všechny. Tak nějak cítím, že se mi to vyplatí.

Zdroj: Litterate.cz, grafika Pokec24

5 4 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 12 dny

Víte, já bych se takto veřejně nechlubil. A proč. Protože čím méně a čím dražší budou potraviny, tím bude více zlodějů, kteří budou chovatele okrádat. A naše skvělá policie bude hodit lidi, kteří nebudou chtít nosit náhubky a ty kteří nebudou souhlasit s loutkovou vládou.

vaclav
vaclav
před 12 dny
Odpověď uživateli  vaclav

pardon omlouvám se – nehodit ale HONIT!

tomaskova
tomaskova
před 13 dny

Ne každý je masožrout a tím nemám na mysli vegany a podobnou sortu, která na tom nebude s cenami obilí moc dobře. Ládovat se masem, které má do masa tak daleko jako naše republika ke svobodě, může jen omezenec.

Anonym
Anonym
před 13 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

Tak nás inspirujte. Čímpak lahodným a zdravým se ládujete vy?

Milan
Milan
před 13 dny
Odpověď uživateli  Anonym

Nejspíš praženejma žížalama.

tomaskova
tomaskova
před 13 dny
Odpověď uživateli  Milan

Moc čtete a málo přemýšlíte a ještě méně pracujete, takže vám zůstanou jen ty pražené žížaly.

tomaskova
tomaskova
před 13 dny
Odpověď uživateli  Anonym

No jistě ne masem, které už dávno masem není. Mám to jednoduché, patrně jste měšťák a nic jiného vám nezbývá, nežli se ládovat tím hnusem, co se jako maso jen tváří. Já žiji celý život na vesnici a kromě výrobků z mouky si vše vychovám a vypěstuji sama. Takže nejezdím na dovolené, nevytloukám restaurace… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 12 dny
Odpověď uživateli  tomaskova

No a Vy si myslíte, že tím se zachrání veškeří naši pracující lidi?
Ano vesnice dříve (za války) uživila i mnoho lidí ve městech.
Ale to byly jiné války . Dnešní by ani Vám při vaší samozásobytelské přičinlivosti život nezachránila. To Vám garantuji.

cablik
cablik
před 13 dny

Jo to je ono zelený blábol může za drahotu a je na občanech aby podporovatele toho hnusu vykopli od vesla nebo budou vídeňské párečky za 125,- korun.