Ale když ti to říkám já, tak mě poslouchej!

Mám rád film „V pravé poledne“ s Garrym Cooperem v hlavní roli. Hraje tam postaršího šerifa, který právě složil svojí funkci, oženil se a odjíždí z města, když se dozví, že na nádraží čekají tři místní gangsteři na svého šéfa, chtějí se s šerifem vypořádat a pak si město opět převzít do své moci. Šerif, jakožto správný kladný hrdina, z města neodjede a začne přemlouvat své přátele, aby se banditům postavili společně.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák
Ve filmu se střílí chvíli v posledních pěti minutách. Jinak je celý o tom, jak se šerifovi přátelé vymlouvají, proč mu nepomohou. Mně zvláště utkvěla scéna, kvůli které píšu tento článek.

Šerif se tam potká se svým mladým zástupcem se kterým pevně počítá, ale ani on mu nepomůže, protože se nestal po svém šéfovi šerifem a viní z toho právě hlavního hrdinu. Říká mu, že měl z města odjet a neměl se vracet. Šerif opáčí, že tohle mu říkali i ostatní. Mladý zástupce ho zastaví a říká mu:

„Ale když ti to říkám já, tak mě poslouchej.“

Mladý zástupce šerifa je šikovný, silný, nebojácný a má mnoho vlastností, kvůli kterým by si ho jeho starší šéf měl poslechnout… i když s ním nesouhlasí.

Proč to všechno píšu:

Můj oblíbený bloger Marian Kechlibar teď pustil v rychlém sledu dva nové články, které si zaslouží vaši pozornost. V prvním se vymezuje především proti Šafrovi a jeho mediální žumpě, ale také v něm velmi natvrdo oznamuje svůj postoj k Rusku a válce na Ukrajině. Zde je odkaz:

Zdroj: https://kechlibar.net/2022/08/18/ale-honzu-poveste-na-rahno-ten-si-to-zaslouzi/

Ve druhém pak popisuje, proč si myslí, že je ruský postoj k NATO pomýlený a nesprávný. Opět odkaz:

Zdroj: https://kechlibar.net/2022/08/20/wargaming-nemozneho-ukolu-aneb-melo-ma-rusko-duvod-bat-se-invaze/ 

Svůj postoj i své názory na tuto válku i Rusko jsem zde mnohokrát popisoval. Kdo mě čtete dlouhodobě, tak také znáte vývoj mého názoru se vším všudy. S Marianem Kechlibarem v tomto ohledu nesouhlasím a nesdílím postoje, které ve svých článcích hlásá.

Ale… Když to říká Kechlibar, tak je rozumné ho poslouchat.

Když si něco podobného přečtu na Fóru 24, tak se tím fakt nezabývám. Nevěřím tomu, že se v žurnalistice dá klesnout hlouběji a jakmile se mi na skle objeví něco od Jandourka, Hovorkové nebo samotného nejlepšího novináře vesmíru Šafra, tak mě to celkem spolehlivě přesvědčí o opaku. Pokud Šafr tvrdí, že situace demokratických sil na Ukrajině je nadmíru výtečná, tak jen čekám, které ukrajinské město právě přešlo pod ruskou kontrolu. Pavel Šafr je jeden z mála lidí v této republice, kterého se nechci na nic zeptat (I na Blyštivého Péťu bych pár dotazů měl) Je pro mě ztělesněním pojmu fanatismus a doufám, že nikdy nebude mít možnost v této zemi o něčem rozhodovat. Pokud by se měl natočit remake Kladiva na čarodějnice, tak on by byl ideální na roli Ignáce.

Ale Mariana Kechlibara čtu dlouhodobě. I když s ním teď nesouhlasím, on je pro mě příkladem toho, jak dělat dobrý blog. Chtěl bych umět vyzdrojovat své úvahy tak hezky jako on, chtěl bych mít jeho rozhled a hlavně jeho jazykové znalosti, které by mi usnadnily můj blogerský život. Marian Kechlibar prostě není blbec, takže když něco říká, je rozumné si ho poslechnout.

Na neděli teď normálně články nedávám, ale právě kvůli těmto dvěma textům chci udělat výjimku. Přečtěte si to a dejte si to někam do hlavy. I když celou situaci vidím jinak, stejně chci mít někde v mozku alespoň malý hlásek, že vše může být obráceně a člověk by si neměl být sám sebou jist. Nejhorší chyby se dělají z nadměrného sebevědomí.

Doufám, že Marian Kechlibar bude v tomto tématu pokračovat, protože bych rád věděl, proč je tak optimistický ohledně toho, jak teď vypadá celý náš slavný Západ a chci mu poděkovat, že svým posledním článkem mi kousek svého postoje poodhalil.

Už před několika roky jsem ho zval k sobě na zabijačku… Budu mu muset znovu napsat. Rád bych to s ním probral mnohem detailněji.

4 5 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vlastimil
Vlastimil
před 1 rokem

Já Mariana četl pravidelně. Ten článek o Šafrovi jsem ještě překousl, protože beru, že na Putina může nahlížet podobně jako Šafr. Ale ten druhý článek není nic jiného než typický mainstreamový blábol, kde jediným objektivním názorem je ten, co se týká nedostatečného počtu Rusů pro invazi na UK. Však se od… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Kechlibar je zaujatý nekritický rusofob a ignorant faktů. O jakém velkoruském imperialismu a přepadení Ukrajiny to proboha blábolí?? Copak on neví, že speciální operace začala tím, že Rusko uznalo nezávislost Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, které požádaly Rusko o pomoc?? Putin vyzval ukrajinské nacisty aby přestaly útočit a opustili Donbas. Samozřejmě to nebylo možné,… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 rokem

A já pana Kechlibara nečítal. A tak nemám problém po přečtení prvního z uvedených článků a perexu druhého, přestat ho poslouchat úplně. Co mi asi může dát čtení od člověka, který vůbec nic neví o státnických schopnostech Vladimíra Putina a navíc se o něm vyjadřuje: a upřímně nechápu, co někteří intelektuálové na tom zakrslém tajném fízlovi s prořídlou… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem kolokol
JK
JK
před 1 rokem

Nemohu si pomoci, ale vzhledem k tomu, jakou požívá ten Kechlibar u Vidláka autoritu, očekával jsem v jeho článku kvalitnější myšlenky a lepší práci s fakty. Až na sloh mi přijde dokonce zcela tuctový, ve stylu napřed stanovit požadovaný výsledek a k němu následně vymyslet odůvodnění. Nikoli očekávatelný postup v sesbírání celého spektra faktů a jejich analýzou vyprodukovat výsledek.… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

K tomu nemůžou zůstat neteční a vedle nutnosti trvale zvýšeného zabezpečení a bojové připravenosti v celé délce hranic, což není zadarmo a odčerpává potenciál, musí stále počítat s možností provokací a se snahami poškozovat hospodářství, plynoucími z podstaty nepřátelství. Třeba blokováním transportů, uvalováním zvláštních omezení, víz, cel a poplatků, vydírání přes energovody apod. Za další, Rusko obnovuje své… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Nemůžu než znovu připomenout již starší, ale velmi kvalitní článek na E15 (sic!), který z geopolitického hlediska ukazoval, že Rusko nemohlo ignorovat rozevření útočného nástupního prostoru z polských rovin do trychtýřovitě se rozevírající ukrajinské roviny v délce prakticky nehajitelných 2500 km a se značným přiblížením k Moskvě.

spartak
spartak
před 1 rokem

Rusko je obrovská zem a jeho obyvatelé nejsou zasaženi chuti masově podnikat jak na západě atd. Jednu velkou výhodu to má v tom ,že občané jsou připraveni na drsné podmínky války

Anonym
Anonym
před 1 rokem

Používá-li někdo v současné době termín “Rusáci”, tak to dostatečně vypovídá o jeho objektivitě. (Jestlipak své německé spoluobčany tituluje např. fašouni a náckové?) A jako vojenský stratég a odborník je asi tak erudovaný, jako my všichni ostatní tady na Nové republice. To jest jsme NAPROSTÍ diletanti. Možná, že čerpal od někoho, kdo je ve zmíněné disciplíně… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Je zvláštní, že titulování “Rusáci” je tak nějak společensky v pořádku, ale třeba “Židáci” nikoli.

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

“vojenský stratég a odborník” je jistě erudovaný, když mluví o 2 milionech vyloděných v Normandii v “srpnu” 1944. A ty 2 miliony se museli na to vylodění připravovat celý rok, taková fuška na přeplavání těch 40 km. Zatímco Hitler si tam budoval pěkně v klidu (in Ruhe) to opevnění proti takovému mohutnému vylodění. Vlastně se nepřipravovali… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

A že ti “Rusáci” jsou teď v té Ukrajině něco jako Japonci v 1944? Možná tedy, že se na ně něco chystá, něco velmi hrdinského, něco jako na ty Japonce v srpnu 1945?

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Dokud se bude většina lidí držet toho výroku:” Nesouhlasím s vaším názorem, ale bude se prát za to, abyste ho mohl říkat”, pak je pořád naděje. V tom se lze s M.Kechlibarem určitě shodnout, i když v ostatním se mýlí, hodně mýlí. Jeho úvaha o milionech invazních vojáků je zcela “mimo mísu”. Už současné válečné technologie… Číst vice »

vik
vik
před 1 rokem

Třeba pan Kechlibar v soukromí vysvětlí Vidlákovi příčinu přerodu z relativně vyváženého autora náhle na tvrdého a jednostranného aktivistu. Nešlápl mu tam v Německu někdo na kuří oko? Každá náhlá změna má své příčiny.

maxim
maxim
před 1 rokem

Marian Kechlibar už dlouho žije v Německu, vliv blbostí zhomogenizovaného prostředí vytváří konformitu, které dokáží vzdorovat jenom silné osobnosti …
Petr Fiala se rovněž stal idiotem stykem a pobytem v Německém prostředí, ten vliv prostředí ani nemusel být tak na jeho osobnost intenzivní jako u Mariana Kechlibara. …

Vlastimil
Vlastimil
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Maxime, o tom Německu ve vztahu k M.K. jsem vůbec nevěděl. Teď ten přerod začínám chápat. Je to vlastně analogie obdobného jevu, proč se z našich občanů žijících v USA a majících tak říkajíc “výdobytky” woke kultury a zbožňování černých kriminálníků z první ruky stávají zanícení voliči TOP09.

cablik
cablik
před 1 rokem

Děkuji za odkazy ten první článek jsem měl už přečtený o Šafrovi nemá cenu mluvit víme kdo to je. Druhý článek popisuje fakta a kdyby k jejich hranici posílali velké svazky vojsk tak by Rusové na nic nečekali. Žádná konvenční válka velkého rozsahu už nebude.