“Kupujte, i když na ulicích teče krev, dokonce i když je vaše” aneb Privatizace pod kanonádou

Ukrajinský parlament zjednodušil privatizaci ukrajinských podniků během válečného stavu. Pro příslušný zákon hlasovala většina poslanců.

Odborníci o rozprodeji ukrajinského státního majetku

Podle dokumentu se při privatizaci zjednodušuje postup přípravy objektu k prodeji (obejde se bez auditů, inventarizace a ocenění majetku) a urychluje se nabídkové řízení.

Podle úřadujícího šéfa Fondu národního majetku je dnes připraveno k privatizaci 30 lihovarů a 7 pekáren. Poslanec a bývalý mluvčí parlamentu Dmytro Razumkov se domnívá, že takové rozhodnutí je škodlivé pro rozvoj národního hospodářství.

„Nejvyšší rada* otevřela Pandořinu skříňku a 233 hlasy odhlasovala Velkou privatizaci (zákon 7451). Vzhledem k tomu, že ekonomika čelí těžkým válečným časům a kurz hřivny se mění každou hodinu, začal výprodej ukrajinského průmyslu,” řekl Razumkov.

“Zákon přece říká, že pokud je dražba napoprvé neúspěšná, sníží se vyvolávací cena o 50 % a objekt lze odkoupit, i když byla podána pouze jedna nabídka. Úplné informace o kupujícím však nebudou zveřejněny. To je přímý způsob, jak vytvořit monopol. “Smart politics” ** a já osobně jsme byli důrazně proti tomuto rozhodnutí. Teď rozhodně není vhodná doba na prodej státního majetku, který nikdo nebude moci vydražit za normální peníze.”

A jak poznamenali odborníci, toto hlasování se konalo přesně v Den ukrajinské státnosti, což je symbolické. Novinář Oleh Jasinskij je překvapen rychlostí, s jakou se rozvrací ukrajinská ekonomika.

“Kyjevský režim pokračuje v úspěšném ničení toho, co dosud jako zázrakem z Ukrajiny zbylo,” píše. “Nejvyšší rada odhlasovala dva návrhy zákonů v tomto smyslu: Jeden – s číslem 7550 – o zvláštních zárukách a právech polských občanů na území Ukrajiny. Podle tohoto zákona budou mít Poláci stejná práva na zaměstnání, vzdělání a sociální ochranu jako Ukrajinci. Druhý, číslo 7451, se týká privatizace. Návrh zákona otevírá možnost prodávat společnosti s padesátiprocentní slevou a zároveň omezuje přístup k informacím o tom, kdo se aukcí účastní.

 

Nikdo už nikdy nezjistí, co měly ukrajinské úřady na mysli, když mluvily o ´státní suverenitě´ a zároveň posílaly své krajany umírat za zájmy kupců zkrvavené ukrajinské země s padesátiprocentní slevou”.

Politický expert Jurij Gavrilečko se domnívá, že privatizace během války je vzácným typem ekonomické zvrácenosti hraničící se zradou:

“Takto postupovaly všechny země, které se potýkaly s nutností konsolidovat výrobní zdroje, aby zvítězily. Investoři ochotní investovat peníze do ukrajinských podniků se právě teď jistě najdou. Prodej aktiv během války však kromě poškození ukrajinské ekonomiky a zisku pro spekulanty nic jiného nepřinese.”

Politický expert Dmytro Kornejčuk označil schvalování zákonů o rozprodeji země za běžnou praxi na Ukrajině:

“Zákon o ‘Velké privatizaci’ od Bankové byl v Radě protáhnut „na tajňačku“. Válka neválka, drancování země nikdo nezrušil. Tak pojďme vyhrát!”

*****

Vysvětlivky k textu:

* Vrchovna Rada Ukraïny / v textu: ukrajinský parlament nebo nejvyšší rada/ – je na základě ukrajinské ústavy jediným zákonodárným orgánem v jednokomorovém politickém systému Ukrajiny. Má 450 poslanců volených na 5 let. Volební systém je neustálený.

** smart politics – v tomto případě inteligentní politici

Obvykle: termín, jenž se používá v mezinárodních vztazích /“ smart politic“, „soft power“/ Forma politiky, jež se zakládá na dobrovolném podřízení se subjektu politické moci na základě kulturních a politických zvyklostí. Vlastně schopnost kohokoli dosáhnout od kohokoli těch výsledků, jež si vytyčil, na základě dobrovolnosti, sympatie a přitažlivosti zvolených cílů.

Protipólem je „hard politic“, také „hard power“.

Autor: Viktoria Titova, zdroj: Ukraina.Ru, překlad z ruštiny pro Novou republiku: PhDr. Jana Görčöšová, na snímku zahájení zasedání Věrchovné rady Ukrajiny (parlamentu)

5 3 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

To je jednoduché režim jde do kopru tak každý hrabe pro sebe urvi co můžeš a normální lidi jsou jim ukradeni.

shoty
shoty
před 1 rokem

Parlament, ktorý majetok občanov rozpredáva, namiesto toho, aby ho spravoval k ich úžitku, nezastupuje občanov. Je to hospodárska sabotáž a vlastizrada. Raz budú procesy aj na Slovensku, verím, s ľuďmi ako Dzurinda, Milkoš, či Malchárek. Kto to kedy videl odovzdať jedinú rafinériu maďarskému štátu?! T.j. ani len o privatizácii sa nedá hovoriť. Vidieť ich tak… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

Stejné jako u nás – rozprodání všeho hlavně zkorumpování představitelů státu a je vymalovánol.