Lavrov: západní “pořádek, založený na pravidlech”, předpokládá rasistické dělení světa

Západem vnucovaný “pořádek, založený na pravidlech”, předpokládá rasistické dělení světa na výjimečné a ostatní. V sobotu to řekl ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov ve video oslovení účastníků V. Globálního fóra mladých diplomatů (v Kazani, pozn. překl).

Ministr zahraničích věcí Ruska připomněl, že Moskva v řečišti této linie rozšiřuje a prohlubuje “plodnou spolupráci s převážnou většinou členů světového společenství, představující více než 80% obyvatelstva planety”

Ministr podotknul, že Rusko jednoznačně stojí za základními principy Charty OSN a je důsledným stoupencem respektování kulturně-civilizačních mnohotvárností národů, jejich práva samotným určovat vlastní osud.

“Současně kategoricky odmítáme vnucování kolektivním Západem v čele s USA neokoloniálního “pořádku, založeného na pravidlech”, zdůraznil Lavrov. Vždyť tento pořádek předpokládá rasistické dělení světa na skupinu výjimečných, a priori disponujících odpustky na jakékoliv činy, a ostatní země, povinné postupovat v plavební dráze “zlaté miliardy” a obsluhovat její zájmy”.

Vedoucí ruské diplomacie připomněl, že Moskva v řečišti této linie rozšiřuje a prohlubuje “plodnou spolupráci s převažující většinou členů světového společenství, představující více než 80% obyvatelstva planety”, včetně takových formátů, jako jsou OSKB, EAEU, SNG, BRICS, ŠOS, RIC (Rusko, Indie, Čína, pozn. překl.).

“Dnes dialog není možné likvidovat, ale, naopak, aktivizovat. Už nejednou bylo nutno hovořit, že četné problémy současnosti mohou být efektivně překonány pouze cestou spojeného úsilí a na základě obecně uznávaných norem mezinárodního práva. Je těžké docenit v této souvislosti potenciál klasické diplomacie, předpokládající prověřené kompromisy a rovnováhu zájmů. Jsem přesvědčen, že její úloha objektivně musí vzrůstat”, poznamenal.

Ministr rovněž poukázal na to, že snaha jednotlivých zemí řešit své problémy na úkor jiných nikdy nepřinášela výsledky. “Taková destruktivní linie je tím spíše dnes odsouzena. Jak je známo, za poslední čtvrt století se na mezinárodním dějišti udály skutečně tektonické posuny. Zformovali se a stále aktivněji se hlásí o slovo silní, samostatní hráči v Asii, na Blízkém východě, v Latinské Americe, Africe. Prováděním národně orientovaného zahraničněpolitického kurzu, upevňováním suverenity, dosahují působivých úspěchů v nejrůznějších oblastech. A proto je současný svět objektivně vícepolární. Tuto geopolitickou realitu není možné ignorovat”, uzavřel.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://tass.ru/politika/15576935?

5 6 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 1 rokem

Ruská federace bude donucena va Střední Evropě obnovit bývalý “sovětský pořádek”, založený na jejich pravidlech, díky Polským bláznům ….., viz odkaz dole na článek novinek-cz …Máme se na co těšit, ale vyřeřeší to náš problém s “desametizací”, rusové to udělají efektivně za nás současně s dedebilizací -demilitarizací poláků ..Kaczyński volá Poláky do… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Ruská federace se na nás vykašle a nebude plýtvat životy svých vojáků. My skončíme v tavícím kotli západu, jak o tom mluví Pjakin, protože nebudeme schopní prosadit si touhu po začlenění do ruského světa. Nebo snad vidíte někde demonstrace v tomto duchu, já tedy ne.

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

Můj komentář není o dobré vůli RF, ale o nutnosti vojenského zásahu RF proti debilnímu militantnímu Polsku …., a ČR a SR samozřejmě zahrnou do geopolitického zarovnání hranic .. RF dala jasně najevo, že Nato se musí stahnout do pozic před rozšířením o země bývalé Waršavské smlouvy, a také RF stále připomíná nechápajícím tupcům že demilitarizace… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Amerika od invaze na Ukrajinu dovezla z Ruska zboží za více než 6 miliard dolarů
https://zvedavec.news/komentare/2022/08/9295-amerika-od-invaze-na-ukrajinu-dovezla-z-ruska-zbozi-za-vice-nez-6-miliard-dolaru.htm

cablik
cablik
před 1 rokem

Už mě dlouho štve kolektivní západ v USA vymyslí nějakou šílenost a přes skopčácké slouhy to praktikují na České slouhy a ti se to snaží vnucovat nám. Je na čase skoncovat s imperialismem a vrátit se k suverénním národním státům a mezinárodnímu právu.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

V kontrastu s tímto projevem by měla NR zveřejnit zásadní myšlenky jiného šéfa diplomacie. Takového, co vypadá jako Vochomůrka v brejlích a jehož jedinou kvalifikací na post je účast v Aspen institute.
Jenže kde nic není, ani smrt nebere – rozuměj – není co publikovat.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch