Nad mozkem poslušnost a nad rozumem víra a správná příslušnost je víc než v botě díra… (Karel Kryl)*

Český rozhlas se omluvil, že pozval do vysílání vojenského analytika Martina Kollera.
Nehřeš ústy ani sluchem, blahoslavení jsou chudí duchem. (K.H. Borovský)
Do vysílání zvěte jen osvědčené soudruhy! Víra posiluje soudržnost!

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Jen to vám zajistí, že uslyšíte to, co chcete slyšet, názory, které jste přijali a které pokládáte za svoje vlastní. Víra přináší jistotu, zbavuje úzkosti, posiluje sebedůvěru, působí proti vnitřnímu napětí stejně jako alkohol. Pomáhá sbližovat lidi se stejnou přijatou vírou a tím dál snižuje pocit úzkosti, je nás přece hodně takových, kteří věříme témuž. Kde je pravda, tedy obraz reálné skutečnosti? Že to není důležité? Že nás omyly nezavedou na scestí chybného rozhodování?

Hlavně se vyvarujte cizích názorů a informací, které nezapadají do obrazu, kterému věříte! Znejišťovalo by vás to. Strhlo by to vaši náplast proti úzkosti. Každá informace a názor, které narušují váš klid, jsou zlo, jsou od ďábla, je nutné je potlačit a potrestat jejich nositele! To dále posílí vnitřní klid, jistotu komunity naplněné stejnou vírou, jediným správným názorem.

Nelze tolerovat odpadlíky, kteří mají tolik drzosti, že čerpají ze zakázaných zdrojů narušujících jistotu, zpochybňujících jediný správný názor. Přece nepotřebujeme myšlenky, které jsou duchu naší víry cizí. Nejlepší by bylo kacíře upálit nebo zakopat u cesty, ať máte klid, jak doporučil diplomat Václav Bartuška*. „Není člověk, není problém“, jak navrhoval a praktikoval Stalin. Jde to i bez soudu podle doporučení diplomata Bartušky, ale procesy jsou lepší, tam je možno odsoudit i konkurenty stejné víry jako kacíře. A zaštítit se lze vírou pravou, pravdou a láskou, nebo třeba liberální demokracií, hlavně, aby se báli pochybovači a konkurenti! Ředitel průzkumné agentury Median Přemysl Čech pak může projevovat nadšení, jak jednostranná propaganda zabírá.*

Způsobili jste bídu a bojíte se, že se dál prohloubí? Zaveďte cenzuru a odměňujte udavače a slídily, posilte ideopolicii, zaplaťte propagandu, která vás chválí a hlídá jedinou vámi povolenou „pravdu“! Lidé se musejí bát jeden druhého, aby byli zticha. Jinak se budou bouřit a ohrozí vás. Ne kvůli pravdě, duchovním věcem a podobným krámům, ty ve skutečnosti skoro nikoho krom pár pomatenců nezajímají, ale kvůli materiální bídě, protože lidé kupodivu touží po uspokojování svých potřeb tím víc, čím víc byli nuceni hlásat askezi a vyjadřovat spokojenost s nedostatkem. Co kdyby přestali věřit, že jejich problémy způsobuje nepřítel, a dospěli k nebezpečné myšlence, že právě vy jste ne řešením, ale součástí, ne-li zdrojem problému!

A vojenský analytik Martin Koller a jeho vystoupení v Českém rozhlasu?* Poslechněte si to a pozorně přečtěte diskuzi pod článkem.

A všimněme si „argumentace“ diskutujících:

Odborníka, který má jiné informace je možné označit jako „pitomce“, „idiota“, „Putinovu čubku“, „komunistickou zrůdu“, atd.

Lze bez vyvrácení tvrzení položit otázku „kde to vzal?“

Možno zaútočit prohlášením, že jde o cizího agenta, že je placen z Ruska… Bez důkazů – samozřejmě.

A hlavně protestovat, že vůbec smí veřejně mluvit.

Ale všimněme si, že věcné argumenty a osobní svědectví najdete jen u diskutujících, kteří slova Martina Kollera potvrzují. I když ne u všech.

Odkazy:

*  Vystoupení Martina Kollera v Radiožurnálu: https://www.facebook.com/hock.martin/posts/5032743313471385

*  Karel Kryl Ta žlutomodrá vlajka u této písně je dokonalou ironii

https://www.google.com/search?as_q=a+nad+rozumem+v%C3%ADra&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&tbs=

*  Václav Bartuška

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/V-Odese-je-proste-upalili-jinde-pohrbili-u-silnice-Ruskym-pokusum-je-nutne-se-rychle-postavit-jinak-mate-valku-rika-diplomat-a-akter-Listopadu-89-Vaclav-Bartuska-372444

*  Ředitel průzkumné agentury Median Přemysl Čech na IDnes: https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-premysl-cech-cely-zaznam-pruzkum-cesi-ukrajina-median.V220318_124855_idnestv_jaha