Konec chalupářů, návrat „desítkářek“

Po pádu socíku se předpokládalo, že na vedoucí funkce se dostali konečně ne červeně legitimizované vedoucí kádry, ale lidé, kteří o jimi řízené oblasti nejvíc věděli. Zdá se, že se zase časy změnily. 

Snímek zachycuje mimořádně progresivní a novátorkou metodu Fialovy vlády jak doma svítit a zároveň topit

Většina chalupářů má  trvalé bydliště ve městech, z čehož plyne, že musíme přemýšlet o topení na dvou místech. Donedávna bylo topení na chalupě celkem jednoduše řešitelné. Dřevo se dalo koupit poblíž, a to jak v delších polenech, tak i naštípané. Ani s uhlím nebyl problém. Teď se situace zhoršuje, dodací lhůty se prodlužují a ceny zvyšují. Tak například dřevěné peletky jsou za dvojnásobnou cenu, než bývaly před dvěma roky.

Po kůrovcové kalamitě je v lesích dřevěného odpadu až až. Jen by se musela vyhlásit nějak Akce D (dřevo) a dovolit, aby si chalupáři odvozili ten dřevěný odpad bez rizika nařčení z krádeže (bohužel slyšíme, že z lesů mizí ne ten odpad, ale dřevo patřící lesům a připravené k odvozu – to ale nepáchají chalupáři). Vzpomínám na lesy v chatařských oblastech kolem Prahy – za socialismu tam byla vysbíraná každá větvička!

A co se týče našich bytů ve městech?  Po přečtení připravované Vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu o regulaci vytápění (s cílem omezit spotřebu topiv) můžeme jen zírat.  Ten návrh vyhlášky byl publikován minulý týden. Vyhláška stanovuje hranice, pod které by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota tuto hranici směla přesáhnout maximálně o jeden stupeň.

Tato hranice rozlišuje teplotu  pro jednotlivé místnosti podle toho, kolik mají venkovních stěn. V místnostech s jednou venkovní stěnou tak bude tato hranice vyšší o 1 °C, v prostorách se dvěma venkovními stěnami o 1,5 °C a v prostorách se 3 stěnami o 2 °C. Ještě rozpoznat, zda se jedná o místnosti obytné nebo jakékoliv (i když obytná místnost by aspoň jednu stěnu s oknem ven měla mít). To platí i pro ajnclíky ve věznicích.

Kousek tabulky z návrhu vyhlášky tady okopíruji:

Druh místnosti Současná „orientační teplota“ Nově navrhovaná teplota*
1 Obytné budovy  
1.1 Trvale užívané  
Obývací místnosti (obývací pokoje, ložnice, jídelny, jídelny s kuchyňským koutem, pracovny, dětské pokoje, aj.) 20 18
Kuchyně 20 18
Koupelny 24 19
Klozety 20 18
Vytápěné vedlejší místnosti (předsíně, chodby, aj.) 15 15
Vytápěná schodiště 10 10

Ministerský úředník, který vyhlášku formuloval, zřejmě moc rozumu nepobral,  protože  mu nedošlo, že ne počet venkovních stěn, ale jejich rozměr, počet oken či dveří na balkon a provedení té stěny  (zateplení) má rozhodující význam pro UDRŽENÍ té předepsané teploty! A co světová strana, na kterou daná stěna směřuje?  Severní stěny mají smůlu, sluníčko je nezahřeje a do jejich oken taky v zimě nezasvítí.

Po pádu socíku se předpokládalo, že na vedoucí funkce se dostali konečně ne červeně legitimizované vedoucí kádry, ale lidé, kteří o jimi řízené oblasti nejvíc věděli. Zdá se, že se zase časy změnily.  Takový návrh  vyhlášky by měl strhat přímý vedoucí odboru, kde vznikla, nemluvě o náměstcích či panu ministrovi Síkelovi.  Hlavně, že publikování návrhu bylo doprovázeno slovy, že si to musí občané sami ohlídat (čti: bonzovat sousedy)! Asi by to chtělo zavést v každé ulici či domě opět funkci desítkářky s teploměrem a právem neomezeného vstupu do soukromých bytů: Autor: A pokud by se pojem desítkářka zdál moc komunistický, můžeme to nazvat sousedské hlídky.

To jsme to dopracovali!

 

Autor: , zdroj: Outsidermedia

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Vládě je však třeba pořádně zatopit. Ale ne v kamnech !!!

spartak
spartak
před 1 rokem

Já jsem prožíval 1989 jako pracovník VÚCHZ Brno. Jistě ústav vedl komunista ,který si chodil pokecat na dílnu. Byl ing.a úspěšný. Po roce 1989 se utvořila partička ,která hlasováním sesadila vedení a uvedla na místo mladého Ing. Po čase jsem pozoroval např.vybudovaný plot mezi VÚCHZ a Královopolskou a začala zkáza kolektivu. Nové vedení samozřejmě zničilo… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Za socíku (po 68.) byly dva druhy komunistů: 1) ti u vesla. Ti vyhodili od koryt “oportunistické” komunisty, ale jinak jim nijak neublížili. 2) Disidenti – komunisté vhození od koryt těmi u vesla a usilující o návrat ke korytům. Společné měli mj. to, že “socík” u nás v 50. letech zaváděli. No a po Velkém listopadu se role otočily. Disidenti vyhodili… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Nevím, kdo to napsal, ale to myslel vážně, že se v 1989 dostali k vedoucím funkcím lidé, kteří o věci nejvíce věděli? Co to tu mele za nesmysly: Zažil tento autor řádění Občanského fóra na pracovištích v 1989 a 1990? Ví ten člověk, kolik jsme měli státní dluh před 1989 a kolik je dnes, když už… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Je to zoufalá vlastizrádná chamraď. Jen nevím,zda tu hloupost předstírají nebo jsou fakt i magoři. Předstírání asi bude správně a i kousek té magořiny tam bude. Tohle přece soudný člověk nemůže činit. Musí počítat s následky svých činů. A tohle už nebude hadrový samet. 3.9.2020 ve 14:00 na Václaváku. A pane Okamuro, dějiny se vždy tvořili… Číst vice »