Německý kancléř Olaf Scholz představil 29. srpna 2022 v pražském Karolinu svůj plán na reformaci EU

Lenka Procházková
Lenka Procházková

V hodinové přednášce, jejíž přepis si můžete otevřít na konci článku, se německý kancléř zasazoval o rozšíření EU o Ukrajinu, Moldavsko a případně i Gruzii. Současně ale konstatoval, že:

“Tam, kde je dnes vyžadována jednomyslnost, se s každým dalším členským státem zvyšuje riziko, že některá země využije svého práva veta a zabrání všem ostatním v rozvoji. Navrhl jsem proto postupný přechod k většinovému hlasování ve společné zahraniční politice, ale i v dalších oblastech, jako je například daňová politika – s plným vědomím toho, že to bude mít důsledky i pro Německo.”

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině se vyjádřil, že „Německo bude Kyjev podporovat tak dlouho, dokud to bude nutné.“

Německo podpoří Litvu poskytnutím brigády rychlého nasazení a NATO poskytnutím dalších sil rychlé reakce. Slovensku pomáháme mimo jiné s ochranou vzdušného prostoru. České republice a dalším státům kompenzujeme tanky německé výroby poskytnutí sovětských tanků Ukrajině. Současně jsme se domluvili, že naše armády ještě zintenzivní svou spolupráci.
A také částka ve výši 100 miliard eur, kterou v následujících letech investujeme do modernizace německé armády, přispěje k posílení evropské a transatlantické bezpečnosti.


Velké nedostatky máme my Evropané v oblasti obrany před útoky ze vzduchu, resp. z kosmu. V následujících letech proto budeme v Německu masivně investovat do protivzdušné obrany. Všechny tyto schopnosti bude možné využít také v rámci NATO.
Německo bude tuto budoucí protivzdušnou obranu navíc koncipovat tak, aby se na ní mohli podílet, pokud o to budou mít zájem, i naši evropští sousedé – například Poláci, pobaltské země, Nizozemci, Češi, Slováci nebo naši skandinávští partneři.
Společný evropský systém protivzdušné obrany by byl nejen levnější a efektivnější,
než když každý členský stát vybuduje vlastní, drahý a vysoce komplexní protiletadlový systém. Byl by také přínosem pro bezpečnost v Evropě a vynikajícím příkladem pro to, co máme na mysli, když mluvíme o „posílení evropského pilíře NATO“.

NATO zůstává hlavním garantem naší bezpečnosti. Není ale pochyb, že každé zlepšení, každé sjednocení evropských obranných struktur v rámci EU prospěje také Severoatlantické alianci.
Měli bychom se poučit z událostí v Afghánistánu během loňského léta. EU musí být v budoucnu schopná reagovat na takovou situaci rychle a efektivně. Německo se proto
společně s dalšími členskými zeměmi postará o to, aby byla jednotka rychlého
nasazení, kterou Evropská unie plánuje vytvořit, do roku 2025 schopná nasazení – její
základ pak navíc budou tvořit němečtí vojáci.
K tomu potřebujeme jasnou strukturu řízení. Musíme tedy vybavit stálé velitelství – a ve střednědobém horizontu skutečné ústředí ozbrojených sil EU – vším, co bude po finanční, personální a technické stránce potřeba. Německo tuto odpovědnost převezme v roce 2025, kdy bude jednotka rychlého nasazení pod německým velením.


A nakonec se musíme postarat o to, aby byly naše politické rozhodovací procesy
v době krize flexibilnější. To pro mě znamená, že bychom měli plně využít možnosti, které nám dávají smlouvy EU. A ano, to také výslovně znamená, využívat daleko častěji možnost svěřit mise skupině členských států, které o to mají zájem – jakési „koalici rozhodných“. To je dělba práce v rámci EU v nejlepším slova smyslu…“

Německý kancléř dále mluvil o nutnosti nových pravidel pro migraci, o energiích, fiskální politice, digitalizaci atd. Navrhoval nové pravomoci pro Evropskou komisi na ochranu právního státu (států) s narážkou na Polsko a Maďarsko. Před závěrem neváhal citovat T. G. Masaryka: „Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Tuto větu pronesl jeden z nejslavnějších profesorů této univerzity – Tomáš Masaryk, pozdější československý prezident. Platí o státech, ale platí i o EU jako společenství hodnot. A protože hodnoty jsou pro zachování tohoto společenství naprosto zásadní, týká se nás všech, když jsou porušovány – mimo Evropu a ještě více uvnitř Evropy,“ vysvětlil posluchačům, z nichž velká část byli novináři a studenti, německý kancléř.

Doporučuji čtenářům Nové republiky nalézt si hodinu času a pečlivě si prostudovat Olafovu přednášku, jejíž plný text si můžete otevřít ZDE

5 4 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Je třeba zdůraznit, že je to sociální demokrat. Kdo z vás bude ještě po takovém projevu podporovat sociální demokracii?

maxim
maxim
před 1 rokem

V Evropě, tudíž i u nás, vládne debilita a psychopati, k tomu dochází, když se v “demokracii” netrestají politické zločiny, debilita psychopatů zachvátí celé společnosti … Za komunistů by k takovému zdebilnění nedošlo, komunisti debily a psychopaty v politice odstavovali a likvidovali, aby udrželi mír a potřebný klid ve společnosti .. Přišla zpráva že zemřel Gorbačov, my ho oslavujeme, a jeho… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Яков Кедми 31.08.2022
https://www.youtube.com/watch?v=CfePTCtVx8E

“Premiér Řecka předpovídá Evropě extrémně těžkou zimu…” (!) Olaf Scholz na tom těžko něco změní…

cablik
cablik
před 1 rokem

„Nenecháme vás padnout“: Vláda lidi sedře z kůže, a pak jim přislíbí pár tisícovek, které nic neřeší, překládá poslanec Hrnčíř
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Nenechame-vas-padnout-Vlada-lidi-sedre-z-kuze-a-pak-jim-prislibi-par-tisicovek-ktere-nic-neresi-preklada-poslanec-Hrncir-712592

cablik
cablik
před 1 rokem

A jsme opět tam kde jsme byli dvakrát to řešili válkou a teď jedou mírově a daří se jim ovládat Evropu. Máme opět držet hubu a krok vzdát se práva veta je to nemožné přeci nebudeme hadr na podlahu. Je třeba co nejdříve vytvořit pro národní vládu.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Slovo “Mír” západní vládní elity, média a část občanů už zapomenuly. Teď jde o plyn, ropu, elektřinu, potraviny, vzácné nerosty, apod., a hlavně o jejich moc a majetek.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Ano pane už prohráli jiní zdroje mají a oni ne proto by chtěli NWO stejně jim nic jiného nezbude než jednat a obchodovat s normálním světem. Lidé si tohle nenechají líbit v celém jejich odporném impériu a kopnou je do jejich(__!__)

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Stálo by za to a chci tímto o to pořádat p. Davida o zveřejnění toho, kolik států např. ve Střední Evropě a na Balkáně je schopno SRN + tzv. jádro zasloužilých svými hlasy eliminovat, pokud bude chtít v EU protlačit něco, co se jim nebude líbit, co bude ohrožovat jejich ekonomické a politické zájmy. Dozvíme se asi, že tolik… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Na adresu Pšonků a jejich hysterie okolo Ruska. Kurwa chlopci, váš nejhorší nepřítel přicházel ze západu, nezapomínejte na to! Nebo zase chcete Trojí dělení? Jinak zvěstování vůle herrenvolk české kolonii napovídá mnohé o tom, že cedule “landgrenze” namísto “staatgrenze” nebyly na německé straně umístěny náhodou. Už dopředu s předstihem, aby se nemusely za… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Už tu máme znovu nebezpečné Německo s podporou USA ,které chce znovu ovládat východní země. Historie se bude opakovat?

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Pokud se ten šašek ztotožnil s Masarykovým „Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily” s tím, že to platí i pro EU, tak nakonec bude mít pravdu. 1. volný pohyb osob. 2 harmonizace daní. 3 sjednocení norem. Tečka. A to je asi tak všechno. Pak by ovšem Lofík ty svoje ptákoviny mohl vykládat tak… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Německo potřebuje další kolonie. Ty stávající jsou již vyrabované. A aby bylo možno stádo držet u huby a pohromadě, tak hned z kraje jim zatneme tipec. A náš pan premiér v poloze subalterního úředníčka se stává z figury směšné figurou trapnou.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Stává se figurou nikoli směšnou, či trapnou. Tou už dlouho je. On se stává, bohužel, českým občanům figurou nebezpečnou, ba co dím, figurou ničitelskou. Nevratně.

vachav
vachav
před 1 rokem

Vůbec se nedivím,že si tento rusofobní německej žvatlal rozumí se sudeťákem Fialou. Při čtení té hrůzy se mi aktivoval dávící reflex!