Politolog Bäckman: situace na Ukrajině může otočit Finsko k pokojnému soužití s Ruskem

Finský politolog Johan Bäckman předpokládá, že proces vstupu Finska do NATO bude v mnohém záviset na situaci na Ukrajině. 

Ministerská předsedkyně Finska Sanna Marin se nedávno ocitla v centru skandálu kvůli soukromému videu z večírku, které se dostalo na internet. Nehledě na odezvu kolem incidentu, se to sotva odrazí na kariéře političky, domnívá se politolog a novinář Johan Bäckman.

Podle slov besedujícího s PolitExpertem má Sanna Marin významnou úlohu: řídit proces vstupu Finska do Severoatlantické aliance.  Před nedávnem začala rovněž pracovat nad otázkou vízových zákazů v evropské zóně pro Rusy. Ostatně, realizovat to bude stejně nemožné, jako se dostat do NATO, předpokládá Bäckman.

“Uplynulo víc než 100 dnů od okamžiku, kdy Finové předložili žádost o vstup do aliance (od 18. května. Pozn. red.). A 100 dnů se už nic neděje. Nějaké ratifikace byly, ale Finsko zatím není v NATO, ale v nějakém šedém pásmu. A pravděpodobnost toho, že nikdy nebude v NATO je velmi vysoká”,  soudí diskutující s PE.

V samotné Finsku jsou co se týká brzdění procesu různé názory, řekl politolog. Někteří předpokládají, že vstup vůbec není třeba, protože de iure země ještě v alianci není, ale de facto tam už je.

Finská média podle slov Bäckmana jsou úplně pronatovská a jsou ovládána zvenčí a jejich vysílání je s protiruským obsahem. Establishment plánuje různá opatření proti disidentům a osobám jinak smýšlejícím. Ale, nejspíše, na pozadí brzdění procesů vstupu bude oficiální stanovisko státních orgánů následující: zatím se nemůžeme dostat do NATO, ale život běží dál, řekl politolog.

Mnohé bude záviset podle názoru Bäckmana na vývoji situace na Ukrajině.

“Jsou informace, že některé země pozastavily dodávky zbraní Ukrajině. Rozhoduje se osud [prezidenta Vladimíra] Zelenského. Západ vidí, že plán Zelenského na návrat Donbasu nemůže být realizovaný dokonce ani s americkými Himarsy. A nyní přemýšlejí, co s ním dělat. Jestli budou referenda a rozhodnutí o připojení území k Rusku, Finové se budou muset vrátit ke klidnému soužití, pokusit se obnovit vztahy. Finsko sotva bude v NATO”, předpovídá diskutující s PE.

Finský národ se podle slov politologa stal rukojmím situace. Nikdo se nezeptal na názor ve věci NATO obyvatelstva. A občané, samozřejmě, chtějí žít v míru a klidu, vrátit se k soužití s Ruskem. Finští podnikatelé čekají ruské turisty, podotknul Bäckman.

Aurora Zorinová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://politexpert.net/23600759-politolog_bekman_situatsiya_na_ukraine_mozhet_razvernut_finlyandiyu_k_dobrososedstvu_s_rossiei?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_campaign=transit&utm_source=mirtesen&utm_medium=news&from=mirtesen

5 3 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JK
JK
před 1 rokem

Většinové obyvatelstvo mnoha zemí by se už po dosavadním, mírném provětrání peněženek, rádo vrátilo k normálním poměrům v Evropě, ale pošuci, na které delegovali správu svých zemí, se snaží rozhoupávat loďku stále více. Těžko s tím přestanou, vzhledem k tomu, že je úkoluje někdo zcela jiný, než občané. Obávám se, že pokud lidé nedají hodně… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Řekl bych, že je celkem přirozené a normální, aby si mladá holka zaskotačila na mejdanu. Třeba u takového tatíčka Masaryka bych zase naopak očekával rozumnou politiku. Oba dělali co umí a vzhledem k jejich věku i zkušenostem přirozené. Přiznávám, že někdy i vylomeniny mladých, bojechtivého souseda vykolejí tak, že ho na nějaké napadení přejde chuť. Jako… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Přesně tak obyvatelstvo chce žít v míru a politiky co je do toho chtějí zatáhnout by měli vyházet. Stejně to USA nepomůže nějaké NATO to je z bryndy co si zavařili nemůže vytáhnout.