Tentokrát to nebude v Norimberku

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Když se na konci II. světové války vítězné mocnosti dohodly, že proces s nacistickými zločinci bude v Norimberku, mělo to symbolický význam.

Právě v Norimberku byly 15. září roku 1935 na Říšském sněmu NSDAP vyhlášeny zákony rozdělující obyvatele podle původu. Legalizace genocidy Židů, tedy „rasově méněcenného obyvatelstva“ si při „zákonném“ uskutečňování vyžádala miliony obětí.

Norimberské zákony byly rozšířeny také do zemí Německem okupovaných. V Protektorátu Čechy a Morava byly nejprve zabavovány židovské majetky a rušena občanské práva, později byli na základě norimberských principů už nejen Židé, ale i další „rasově méněcenní“ a/nebo názorově nepřizpůsobiví internováni v koncentračních táborech. Z lidí se stali očíslovaní otroci. Někteří z těch, kteří přežili, pak vypovídali v Norimberském procesu jako svědkové obžaloby. V průběhu soudního líčení byly promítány i filmové dokumenty sovětských, amerických a britských filmařů o osvobozování koncentračních táborů. Na konci procesu, který trval téměř rok, a sledovaly jej stovky novinářů, byl vyřčen ortel.

Mezi hlavními obžalovanými, kterých bylo 22 a jejichž jména se stala symbolem lidského úpadku „nadlidí“, byl i Julius Streicher – odsouzený k trestu smrti jako vydavatel, novinář a šiřitel rasové nenávisti. Odsouzeny byly i nacistické organizace jako NSDAP, SS či gestapo.

Memento Norimberského procesu už zaniklo?

Celkový počet obětí druhé světové války přesáhl 72 miliónů lidí.

Nejpočetnější skupinou byli příslušníci slovanských národů. Nejen ti, kteří padli v bojích, ale i miliony civilistů. Mnozí nemají ani hrob. Nacismus, jehož zločiny byly zkoumány a souzeny v Norimberku a zaplnily 17 tisíc stran spisu, však nebyl vykořeněn, ale jen přistřihován jako pěstěný trávník. Znovu nabírá své příznivce. Nevyšetřená a nepotrestaná masová vražda v Oděse, kde přes čtyřicet mužů a žen bylo upáleno a ubito v Domě odborů jen proto, že odsuzovali ozbrojený (a také dosud nevyšetřený) puč na Majdanu, se stala předznamenáním, že nenávist k Rusku a Rusům je „demokratickým“ Západem tolerována stejně jako genocida proti nim. Současné válce předcházelo dlouhých osm let vraždění ruských obyvatel Donbasu, které mainstreamová média zamlčovala. Nejen příčiny současného vyprovokovaného válečného konfliktu na Ukrajině, ale i klamné komentování o jeho průběhu jsou Západem (včetně jeho vazalů) kopírovány podle někdejších nenávistných návodů popraveného nacisty Streichera. Ale i dnes, stejně jako v tamtěch dobách, existují svědectví nezávislá na hlavním proudu, dokumenty určené pro budoucí tribunál. Všechny zajaté Azovce a zahraniční žoldáky a poradce nestihnou útoky kyjevského režimu umlčet. Mnozí už promluvili a další svá pokání teprve sepíší. Amnesty International, zdá se, přehodila výhybku, zřejmě i její vedení konečně uznalo, že jedou po trati, která vede do předpeklí. Než však bude soudní proces zahájen, mnoho vojáků a civilistů bohužel ještě přijde o život.

Čím déle budeme na ukončení válečných hrůz čekat, tím víc jejich strůjců, podněcovatelů a válečných zločinců pak bude sedět na lavici obžalovaných. V budově norimberského soudu to tentokrát nebude. Pokud se Oděsa a její obyvatelé budou chtít vymanit z traumatu nepotrestané masové vraždy, možná svůj opravený Dům odborů sami navrhnou jako symbolické místo pro nalézání pravdy o tom, kdo tuto bratrovražednou válku potřeboval a proč její vznik podporoval.

5 7 hlasy
Hodnocení článku
23 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Já vás chci vážení upozornit na jednu věc, kdy jsem se stal nechtěným nástrojem v ruce příznivců současné vládní koalice. Minulé pondělí jsem se setkal náhodou s člověk, který tvrdil, že ví o připravovaném atentátu na Babiše v Třeboni, ty jeho argumenty zněly celkem rozumně a tak jsem věc nahlásil na policii. Druhý den jsem… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Tak to je všichni kdo podkopávali socialistický režim by měli dostat kopanec do zadku.. Nacismus nikdy neskončil ale trvá invaze proti Korei a Vietnamu nic jiného nebylo a dnes se má opět má zničit Rusko a Čína ve stejném duchu. Za Adolfa jsou nepřátelé komunisti ale nálepkovali i demokraty a všechny co s nimi nesouhlasili všichni… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

zde je další policejní provokace na protivládní demonstraci se symboly fašismu. https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policiste-zatkli-na-demonstraci-u-snemovny-muze-s-vytetovanym-hakovym-krizem-40402443. Na fotu je vidět, že ten člověk má na lokti vytetované černé slunce, což byl starogermánský mýtický symbol, není to žádný hákový kříž, jak to posoudila policie, zkrátka Rakušan tam poslal provokatéry. Jinak já jsem byl na všech… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Zarážející je na tom pokrytectví současné vládní garnitury. Na jedné straně jsem se setkal na předvolebním mítinku SPD, kdy hrál na Václavské náměstí Ortel, že tam kluk potáhl cigaretu levou rukou a pak ji zvedl proti podiu a nějaký policejní práskač to vyfotil a druhý den se jednak v našem stupidním tisku psalo, že… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

A co chcete. Tato svoloč velice dobře ví, jak zastrašit lidi, převést lživé argumenty na svou stranu a podat je jako pravdivé tak, aby je tupé ovce podpořili, jak tyto argumenty vyfabulovat a jak ohnout každý paragraf v jejich prospěch… K tomu mají širokou podporu zprofanovaných médií a zastoupení ve všech mocenských místech. A CO MÁTE… Číst vice »

adam
adam
před 1 rokem

Výborný článek jako vždy. Jen upozorňuji, že se u nás mezitím připravují procesy s lidmi, kteří si dovolují mít vlastní názory. Senátor Doubrava prý můře dokonce nafasovat až 12 let za svá nedávná setkání na Krymu s “reprezentanty agresorů”. Já jen doufám, že to bude precedens pro odsouzení českých politiků, kteří se setkávají… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Adame, já si ale myslím, že je to stejná provokace jako cesta té Pelosi na Tchajwanu.Jestli tam jel jako na dovču tak tam měl opravdu být téměř inkognito. Zbytečně rozvířil vody a vlastně nahrál médiím na smeč.Že za tohle mu bude hrozit stíhání je úplně jiná věc.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Tak to si nemyslím, že měl jet inkognito. Ono by to nakonec stejně “prasklo”, a bylo by to nesrovnatelně horší. Teprve pak by si na něm media a “další” smlsli. Pan senátor Doubrava, podle mého soudu, udělal na konci svého mandátu s “imunitou” ještě poslední dobrou službu své vlasti. Nechal pořád “škvíru ve… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Jako protiargument to beru.Jenže ta moc médií je u nás strašlivá a pan senátor je takto v jámě lvové. A vyhlídky na zlepšení právě práce médií je skoro nulová. Politiky snad ve volbách vyměnit dokážeme. Ale to, jak budou psát závislí pisálkové už neovlivníme.

Georg
Georg
před 1 rokem

Nevím, ale myslím, že lépe to napsat nešlo, humanisticky ve zkratce a vešlo se vše podstatné, napsala to paní Lenka Procházková, spisovatelka.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Souhlasím, je to přesné. Podle mého je to, pokud se lidská společnost nemá zhroutit, jediná možnost, jak ta krize na Ukrajině musí skončit.

Rob
Rob
před 1 rokem

Co na to říct. Na jedné straně mají policisté, žalobci i soudci otevřené oči pro jakýkoliv projev směřující k protivenství se k Ukrajinské vládě a jejich zločinným válkychtivým pohůnkům všech nacistických batalionů, na druhé straně neslyší a nevidí šíření nenávistných projevů uřvaných tupců a štváčů k Ruskému národu. Očekávám už jen Křišťálovou noc a Noc dlouhých nožů… To… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

No jasně. Vy jste necinkal. Už v té době jste byl génius co viděl za roh. A nebo jste ještě kálel do plen a dnes poučujete o cinkání. Ale jinak v principu máte pravdu. Nenávist a nenávist, dva mocenské postoje. Prolínání nacismu do běžného života a mohutné ovace dnešních elit nad tímto svinstvem. Vše řízeno hlavně z USSA.… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Ne, milej zlatej. Já jsem NECINKAL!!! A do plenek jsem rozhodně nekálel a za roh jsem nemusel vidět abych pochopil, kdo po tom blouznění uchopí moc a kam bude směřovat…
Těší mě, že se tam budeme někde míjet. Toho si vážím.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Proč hned tak emotivní slova? Já taky necinkal, za genia se přitom nepovažuji a do plen jsem zdaleka nesypal 💩- táhlo mi na 30. rok. Byl tu i jinej duvod, jakkoliv jsem měl vlády komunistů dost, dokázal jsem si zachovat odstup a ptát se: co je to za lidi, co se teď v televizi producírují?… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Tedy Robovi rozumím a nemám důvod mu nevěřit. Zachoval si chladnou hlavu a v lidech viděl spíš to horší – což je nutné pro zachování si zdravé mysli.

eFPe
eFPe
před 1 rokem

Já už jsem to psal jinde.Někdo erudovaný v historii a zároveň s nadáním vytvořit srozumitelný článek by mohl vysvětlit, jak je to s tím Ruskem a taky s takzvanými spojenci. Co nám Rusko provedlo po celou dobu naší historie, jak nám ubližovalo(nebo že by nám i pomáhalo)?A co třeba takové Německo.Nikde jsem neslyšel, že by v období, které někteří… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Stav dnešní společnosti navozuje možné nálady v třicátých letech v Československu. Tehdy ,ale společnost měla v popředí levicovou sílu. Rudá armáda hnala nácky až za Berlín ,dnes Rusko bojuje jen na Ukrajině a dál nepůjde ,proto náckové budou sílit.

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Ano přesně.
Oděsa by bylo skvělé místo. Ale jak tam dostat ty pravé původce těchto zvěrstev?
Vždyť jen u nás jsou jich tisíce? A to nemluvím o anglosaském světě.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

No u nás a i jinde to nejsou tisíce, ty tísíce jsou jenom přicmrdávači. V německu se nepodařilo vůbec odsoudit ty pravé fašisty ti se ukryli všude po světě. A nelze věšet a uvěznit takové ty přicmrdávače, kteří se vždy postaví na stranu která se jim zdá bezpečnější.

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Mnoho se jich nemuselo ukrývat ve světě, mnoho jich sedělo ve veřejných funkcí, také soudů v Německu, né tom východním.. Někde na internetu byl seznam těch soudců. A u nás známý Siegfried Zoglmann, vedoucí mládeže NSDAP v Čechách a na Moravě, důstojník SS, blízký Heydrichovi, po válce dlouholetý a vážený poslanec Bundestagu, zúčastnil se Havlovo česko-německé smlouvy,… Číst vice »